του Ανέστη Χατζηδιάκου //    

 

Η Λέσβος υπήρξε, συχνά, τόπος όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα και διαδραματίστηκαν οι ιστορίες γνωστών ή λιγότερο γνωστών κινηματογραφικών ταινιών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι η ταινία “Από Έρωτα” του Θοδωρή Αθερίδη, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά, του ομώνυμου, πρώτου του θεατρικού έργου, μέρος της οποίας γυρίστηκε στα ειδυλλιακά σοκάκια του Μολύβου. Λίγα χρόνια πριν, είχαμε δει και το τρυφερό οδοιπορικό του Λάκη Παπαστάθη, “Ταξίδι στην Μυτιλήνη”, με πρωταγωνιστή τον Μυτιληνιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

Το νησί ήταν και τόπος γυρισμάτων αρκετών ταινιών, του παραγωγού Τζέιμς Πάρις (πραγματικό όνομα: Δημήτρης Παρασχάκης), που καταγόταν από την Βατούσα. Το 1965, στον Μόλυβο γυρίζεται ο “Διχασμός” του Ερρίκου Ανδρέου με τον Πέτρο Φυσούν.  Και το 1971 ο Μόλυβος, η Πέτρα άλλα και η Αγία Παρασκευή έγιναν το σκηνικό του φιλμ “Για Μια Χούφτα Τουρίστριες”, με πρωταγωνιστές πολύ γνωστούς και καλούς ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Στέφανος Στρατηγός, η Κατερίνα Γιουλάκη και η Ελένη Ανουσάκη.

Το 1972, το μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της Καλλονής, μετατρέπεται σε “Κούγκι” για τις ανάγκες της ταινίας “Σουλιώτες”, ενώ δυο χρόνια αργότερα, πάλι στον Μόλυβο γυρίστηκε η αρκετά τολμηρή για την εποχή, ερωτική ταινία “Λεσβιακός Αύγουστος” (με μεταγενέστερους τίτλους “Λεσβιακός Έρωτας” και “Οι Λύκαινες”), σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη.

Τη δεκαετία του ’80 το Σίγρι γίνεται το καταπληκτικό φυσικό σκηνικό για το «Γυμνό κορίτσι» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Αθανασιάδη με σκηνοθέτη τον Φράνσις Κάραμποτ και πρωταγωνιστές τον Ντίνο Αυγουστίδη και τη Μαρία Τζομπανάκη το οποίο μεταφέρθηκε υπό μορφή επεισοδίων στην ελληνική τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία. Δύο χρόνια αργότερα, το “Γυμνό Κορίτσι” γίνεται και κινηματογραφική ταινία γαλλικής παραγωγής, με τίτλο “Το δέντρο κάτω από τη θάλασσα”, σε σκηνοθεσία Philippe Muyl, με τους Christophe Malavoy, Ελένη Δραγούμη και Julien Guiomar. Επίσης, το ’90 η σουηδική τηλεόραση γύρισε την τηλεταινία “Η μια αγάπη και η άλλη”, που στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε με τον τίτλο “Διακοπές στο Αιγαίο”, σε σκηνοθεσία της κόρης του Ίγκμαρ, Εύας Μπέργκμαν, με τους Lena Endre, Στράτο Τζώρτζογλου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Αξιοσημείωτη, ωστόσο παραμένει η επιλογή της Λέσβου για τα γυρίσματα του “Δάφνης και Χλόη” από τον Ορέστη Λάσκο, το 1931.

«Διχασμός» του Ερρίκου Ανδρέου με τον Πέτρο Φυσούν
dixasmos

Γυρίσματα της ταινίας «Διακοπές στο Αιγαίο» της Εύας Μπέργκμαν στο καφενείο «Το Κέντρον» στο Σίγριbergman

Η Λένα Έντρε στα γυρίσματα της ταινίας «Διακοπές στο Αιγαίο» της Εύας Μπέργκμαν στο καφενείο «Το Κέντρον» στο Σίγριbergman-2

Σκηνή από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη
TaxidiMytilini

πηγές: http://www.politikalesvos.gr  http://www.vintagelesvos.gr