Του Μάρκου Ψυχάρη //

Ήταν σύνηθες να βλέπεις τις εφημερίδες του Δ.Ο.Λ. κρεμασμένες σε περίπτερα. Το ίδιο και να ενημερώνεσαι από τα site του. Κάτι παρόμοιο πήγε να γίνει και με τον ραδιοφωνικό σταθμό vima fm. Από σήμερα ο Δ.Ο.Λ., που κάποτε χαϊδευτικά λέγαμε «συγκρότημα» χωρίς να βάζουμε μπροστά ή πίσω το όνομα του ιδρυτή του «Λαμπράκη», οδηγείται προς λουκέτο. Οι εργαζόμενοι απεργούν, πολλοί είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, η εργοδοσία αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες.

-Φαντάζει εντελώς Ελλάδα το  γεγονός πως μια εταιρεία, ο Δ.Ο.Λ., που κάποτε το success story της έφτασε στο σημείο να φιγουράρει σε λίστες των Times που είχαν τίτλο: «Οι πενήντα καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη με το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για τους εργαζόμενους», σήμερα σκάει στα βράχια της χρεοκοπίας.

-Ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους εργαζόμενους πως ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη κι η ανάδειξη της λογικής «Ψυχάρη» στο συγκρότημα θα έφερνε νέες αναζητήσεις. Νέες περιπέτειες.

-Οι εργαζόμενοι στον Δ.Ο.Λ. θα θυμούνται με νοσταλγία τα γραφεία της Χρήστου Λαδά, την ιστορική έδρα του συγκροτήματος. Και είναι πολύ πιθανό σήμερα να ανακαλούν, έστω και συμβολικά, στην μνήμη τους τις αφίξεις δύο ανθρώπων σημαντικών για τη ζωή τους. Ο Χρήστος Λαμπράκης έφτανε με ένα Toyota Corola, με συνοδεία μόνο τον οδηγό του. Το Dress Code του δεν θύμιζε σε τίποτα το ποσοστό της δύναμής του στον πολιτισμό της χώρας ή, καλύτερα, στην ίδια την χώρα ως ολότητα. Κανένα Branding. Ο Λαμπράκης θα σου θύμιζε καλοντυμένο επιβάτη τρόλεϊ. Η άφιξη του υπάλληλου του, Σταύρου Ψυχάρη, γινόταν εντελώς διαφορετικά. Η Χρήστου Λαδά έκλεινε. Ο «πρόλογος» της μαύρης Μερσεντές του ήταν μηχανή της αστυνομίας. Και αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες της αστυνομίας. Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν πάντα κάτι περισσότερο από αυλάρχης του κτηρίου. Ο τύπος που αν συνταξιδεύατε σε ασανσέρ θα έπρεπε να κοιτάς κάτω. Το βλέμμα του στο ζητούσε αυτό.

-Πολλοί θα βρουν το παραπάνω παράδειγμα τραβηγμένο. Ισόποσα τραβηγμένη φιγουράρει και η αντίληψη μιας τάξης εκδοτών γύρω από τις κινήσεις τους στο πεδίο της οικονομικής – πολιτικής ζωής του τόπου. Το πιο αστραφτερό  παράδειγμα το προσφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Δ.Ο.Λ., Παναγιώτης Ψυχάρης. Ο γιος του παντοδύναμου Σταύρου, στο πρόσφατο πέρασμά του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιριών ΜΜΕ από τράπεζες της χώρας.

Απολαύστε τον,


Σε μόλις 9 λεπτά παρουσιάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη λογική μπίζνες στην Ελλάδα. Μην εκπλήσσεστε από τον λόγο του.  Ο άνθρωπος ήταν «λίντερ» στον τομέα του. Ή κάποιοι τον έπεισαν πως είναι….