Του Νίκου Μουρατίδη //

Το 1932, είναι μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί “χρονιά των θαυμάτων” στο καλλιτεχνικό ταξίδι του Πάμπλο Πικάσο, γιατί ήταν η χρονιά που αναγνωρίστηκε και ξεκίνησε η φήμη του σε όλο τον πλανήτη, αλλάζοντας τα εικαστικά δεδομένα.

Ήταν επίσης και μια περίοδος που ο Πικάσο εξέφρασε έναν απίστευτο ερωτισμό στην ζωγραφική του, ο οποίος μάλλον οφειλόταν στην «κρυφή» σχέση του με την κατά πολύ νεότερή του Marie-Thérèse Walter.

Η ερωτική χρονιά του Picasso, 1932 EROTIC PICASSO, ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ, PABLO PICASSO, TATE MODERN, 1932: Pablo Picasso Love, Fame, Tragedy, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, nikosonline.gr

Με την Marie-Thérèse ήταν τόσο ερωτευμένος που της έχει κάνει δεκάδες πορτραίτα…

Η έκθεση, η οποία άνοιξε 10 Οκτωβρίου στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2018, θα μεταφερθεί ύστερα από τις 8 Μαρτίου 2018 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου στην Tate Modern στο Λονδίνο. Η ιδέα της έκθεσης να εστιάσει σε μία μόνον περίοδο της καλλιτεχνικής διαδρομής του Picasso, ήταν του διάσημου επιμελητή Achim Borchardt-Hume. Και είναι πολύ σωστό αυτό που έγραψαν οι εφημερίδες:

“Μια φορά στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε συγκεντρωμένα αυτά τα έργα”

Η πρωτοτυπία της έκθεσης έχει συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, ενώ στο Λονδίνο ήδη πανηγυρίζουν που η Tate Modern θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη μόνο στον Πικάσο με περισσότερα από 100 έργα -συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Le Rêve (Το Όνειρο), του πορτραίτου της Marie-Thérèse Walter (φωτο κάτω)

Η ερωτική χρονιά του Picasso, 1932 EROTIC PICASSO, ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ, PABLO PICASSO, TATE MODERN, 1932: Pablo Picasso Love, Fame, Tragedy, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, nikosonline.gr

Παρουσιάζοντας εξαιρετικά έργα τα οποία δάνεισαν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με τη σειρά με την οποία δημιουργήθηκαν, αυτή η έκθεση θα επιτρέψει σε μια καινούργια γενιά να ανακαλύψει την εκρηκτική ενέργεια του Πικάσο και, ταυτόχρονα, θα εκπλήξει αυτούς που νομίζουν ότι ήδη τον γνωρίζουν.

Η σχέση του με την μικρή Marie-Thérèse συνεχίστηκε και μετά τη διάλυση του γάμου του με την μπαλαρίνα Olga Kholkhova. Η Marie-Thérèse έμεινε δίπλα του, ελπίζοντας μάταια να τον παντρευτεί μια μέρα, και τελικά αυτοκτόνησε (κρεμάστηκε) τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του.

PicassoParis – Αριστουργήματα του μεγάλου ζωγράφου λάμπουν και πάλι στο Παρίσι

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλικ εδώ.