Γράφει η Μαρία Μαρκουλή //

Bang-The-Bert-Berns-StoryO Bert Berns ήθελε να τα κάνει όλα. Δεν είχε πολύ χρόνο. Όλα και γρήγορα. Και τα έκανε. Kαι μετά εξαφανίστηκε σαν καπνός. Αλλά πρόλαβε να σφηνώσει μέσα στις ζωές μας κομμάτια που σου αλλάζουν τη ζωή. Ναι ο μπαγάσας (που θα’ λεγε φίλος). Την ιστορία του αφηγείται ένα από τα πιο μεστά, απολαυστικά και ενδιαφέροντα μουσικά ντοκιμαντέρ.

Και ποιος ακριβώς είπες ότι είναι; (αναμενόμενη ερώτηση, φιτίλι στη φιλοσοφία του έργου).

Bert Berns, γνωστός επίσης ως Bert Russell και ως Russell Byrd, συνθέτης, μουσικός παραγωγός, πρωτοπόρος στα 60ς, ανακατεμένος στην ιστορία της μουσικής όσο το τσίλι στην μεξικάνικη κουζίνα…

Mερικές από τις σπεσιαλιτέ του; Twist and Shout, Under the Boardwalk, Hang on Sloopy, Piece of My Heart, Everybody needs somebody to love, Brown-eyed girl, Baby Come on home και τελειωμό δεν έχουν-θα μπορούσε η μουσική να σταματούσε εκεί και να είχαμε αρκετά για να μας εμπνέουν για πάντα. Λέω, ας πούμε.

Αλλά τα λένε πολύ καλύτερα οι σκηνοθέτες Brett Berns (ο γιός του) και Bob Sarles. Στο BANG! The Bert Berns Story  όπου η θυελλώδης ιστορία αυτού του τύπου που λάδωσε τα γρανάζια της ποπ μουσικής όσο ελάχιστοι φαντάζει όλο και πιο απίστευτη καθώς κυλάει  η ώρα–κι από την κάμερα μπροστά περνάνε παλικάρια και κορίτσια (αναφέρω μερικά):

Paul McCartney και Κeith Richards,  Van Morrison, Βen E. King, Barbara Harris, Cissy Houston, Solomon Burke, Wilson Pickett, Ronald Isley, Νeil Diamond, οι Animals, μεbertBerns ενδιάμεσες εμφανίσεις τύπου “Σοπράνο» από χαρακτήρες του Μπρονξ και της ευρύτερης περιφέρειας-στενούς φίλους του Bert που με κάποιο τρόπο είχαν βάλει το χεράκι τους και στήριξαν τη δισκογραφία γιατί έτσι γίνεται, με τη μουσική κάνεις φίλους πιστούς και ο φίλος δεν είναι στα λόγια είναι στις πράξεις.

Έξυπνα γυρισμένο (ήδη συζητιέται στις Νύχτες Πρεμιέρας όπου το είδα προχτές)-όλα για τη μουσική, με στιγμιότυπα εποχής, 60ς, Κούβα, Νέα Υόρκη, πρόσωπα-θρύλους, μεγάλες, τεράστιες επιτυχίες από την αρχή ως το τέλος και κερασάκι στην τούρτα (γιατί για λαχταριστή μουσική τούρτα πρόκειται) του Bang!The Bert Berns Story ο Steve Van Zandt αφηγητής. Ναι κάπου την ξέρεις αυτή τη φωνή.

 

 

Πηγή: www.mariamarkouli.com