Και τι έμεινε; Για τους παριστάμενους στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το θέμα εξαντλείται σε τρεις διαστάσεις. Αν κάνει κόμμα ο σκληροτράχηλος πρώην στρατηγός. Επειδή το μέγεθος μετράει, πόσοι άνθρωποι το παρακολουθήσαν. Και, τέλος, το ερχόμενο ραντεβού για συλλαλητήριο, για το θέμα της Μακεδονίας, στην Αθήνα

Ακόμα “καλύτερος” και από τη φράση του Μητροπολίτη “Καλύτερα φασίστας, χουντικός παρά κατσαπλιάς…” είναι ο πόλεμος των αριθμών. Οι διοργανωτές μιλούν για τα 500.000 άτομα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Θεωρούν ότι είναι η καλύτερη βίζα εισόδου της νέας, γνήσιας, ηρωικής, ελληνοκεντρικής φωνής στον πολιτικό διάλογο. Μα για μια στιγμή. Μπορούν να συγκεντρωθούν έξι Ολυμπιακά Στάδια στο κέντρο πόλης της Ελλάδας; Για τον παραπάνω αριθμό μιλούν μόνο οι διοργανωτές του. Κανείς άλλους. Η είδηση του μεγέθους, παντού, ακόμα και στο φιλικό μιντιακό περιβάλλον της συλλαλητηριακής εξτραβαγκάντζας καλύπτεται από την άνοστη επιφύλαξη τού: “σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 500.000”.

Το 500.000 είναι τόσο μεγαλοπρεπές, ακόμα και αν δεν είναι αληθινό, για τους παπάδες που πλέον μοστράρουν το χαρτί της δικής τους αντίστασης ακόμα και στο ίδιο το κατεστημένο της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και οι ακροδεξιόπληκτοι υποψήφιοι πολιτικοί μπορούν να επικαλούνται το ίδιο στοιχείο, για να στήσουν κομματικούς μηχανισμούς (ακόμα και παρακρατικούς) επικαλούμενοι τον μύθο ενός αριθμού.

Δεν είναι τυχαίο το φούσκωμα της ανθρώπινης συμμετοχής στο πρόσφατο συλλαλητήριο. Ακούγοντας τους λόγους των ομιλητών πέρα από το ότι “Η Μακεδονία είναι ελληνική” το δεύτερο, εκείνο που ενθουσίαζε το πλήθος, ήταν ο γλυκός αριθμός των 500.000 και παραπάνω συγκεντρωμένων. Η αυταρέσκεια σε όλο της το μεγαλείο. Το «πολλοί» δημιουργεί το δικό του κατεστημένο. Το δικό του νόμο. Τη δική του αστυνομία. Το δικό του πολιτικό σύστημα. Και κυρίως τα δικά του συμφέροντα.

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα συνοδευτούν από ισόποσης αξίας διάλογο. Στα μπαλκόνια θα ανέβουν άνθρωποι που θα μιλήσουν για τη Μακεδονία και φυσικά για τον τεράστιο αριθμό των συγκεντρωμένων…Κλάσικς