του Γιάννη Αλεξίου //

Ο Τζίμης Πανούσης πάντα στάθηκε «απέναντι» στις εξουσίες, συχνά κριτικάροντας τις συμπεριφορές τους με αιχμηρό τρόπο. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία αλλά και το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με την ουσία της έννοιας της αριστεράς, στο αντίο του.

Ο Μανώλης Γλέζος συγκίνησε όσους βρέθηκαν, χτες, στη Νέα Μάκρη για να αποχαιρετήσουν τον Τζίμη Πανούση, διαβάζοντας το ποίημα που έγραψε γι’ αυτόν σήμερα το πρωί: “Ακριβέ μου φίλε, Τζίμη Πανούση.”

Πλήθος κόσμου, κανάλια, κάμερες, δημοσιογράφοι στο νεκροταφείο στη Νέα Μάκρη, στην τελευταία παράσταση του Τζιμάκου.

Ανάμεσα στους πολλούς και διαλεκτούς που αποχαιρέτησαν τον Τζίμη Πανούση, διακρίναμε τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Ορφέα Περίδη, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Φοίβο Δεληβοριά, την Γιώτα Γιάννα, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Βασίλη Λέκκα, την Σοφία Αρβανίτη, τον Διονύση Σχοινά, τον Αλέκο Αράπη, τον Στάμο Σέμση, τον Σπύρο Πάζιο από τις θρυλικές Μουσικές Ταξιαρχίες, τον Τζώνυ Βαβούρα, την Ναταλί Ρασούλη, τον Παντελή Αμπαζή, τον Ηλία Ψινάκη, την Τζένη Μπαλατσινού, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Λήτη που όταν έβγαινε το φέρετρο απ’ την εκκλησία φώναξε δυνατά: Όχι άλλο Νταλάρα -μόνιμη φράση των προγραμμάτων του Τζιμάκου- και στη συνέχεια συμπλήρωσε το ίδιο βροντερά… κάτω τα χέρια απ’ το ελληνικό ροκ εν ρολ!

Επίσης πολλούς μουσικούς συνοδοιπόρους του Πανούση: Στέλιος Φράγκος, Βασίλης Γκίνος, Κώστας Περόγλου, Σάκης Κατσάτος, Ορέστης Πλακίδης, Γιώργος Δεδες, Τάκης Λιαρμακόπουλος.

Με μπαλωθιές ολοκληρώθηκε το στερνό ταξίδι του Τζιμάκου, στον οικογενεικακό του τάφο, δίπλα ακριβώς στον πολυαγαπημένο του αδελφό, η φυγή του οποίου του είχε στοιχίσει τόσο πολύ… αλλά και την μητέρα του, τον πατέρα του και την αδελφή του.

Θλιβερή φάλτσα νότα, μετά την κηδεία, η παρουσία της Ελένης Λουκά που έδωσε το γνωστό της σόου μπροστά στις κάμερες για να απομακρυνθεί τελικά με την παρέμβαση αστυνομικών και περιπολικού.

-Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας – vinyl maniac Γιάννης Αλεξίου έχει παρακολουθήσει την πορεία του Τζίμη Πανούση στη μουσική και τη ζωή. Θα έλεγες πως ο ήχος του δεύτερου είναι εκείνος που προτιμά. Στο κείμενο που έγραψε στο ogdoo έδωσε το δικό του ρυθμό συγκίνησης απλά παραθέτοντας πρόσωπα και στιγμές μιας νεκρώσιμης ακολουθίας ενός αναντικατάστατου.

Υ.Γ. Το αναντικατάστατου δεν αναφέρεται μόνο στη περίπτωση του Τζίμη Πανούση.

πηγή: http://www.ogdoo.gr