Είναι το δημοψήφισμα με το ακρωνύμιο 1-Ο (1η Οκτώβρη). Θα γίνει; Έχει πλέον σημασία αν θεωρείται άκυρο ή έγκυρο; Μιλάμε για δημοκρατία όταν η αστυνομία κλείνει το εκλογικό κέντρο που θα ψήφιζε ο πρόεδρος της Καταλονίας; Από νωρίς το πρωί χιλιάδες Καταλανοί περίμεναν υπομονετικά σε ουρές για να ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09.00π.μ. Σε μερικά από αυτά έχουν σημειωθεί επεισόδια ανάμεσα στην ισπανική αστυνομία, που φαίνεται να έχει χάσει την ψυχραιμία της και σε πολίτες.

-Η περιοχή με τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους ζει μια ακόμα ιστορική στιγμή. Οι Καταλανοί εθνικιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Οι κάτοικοι Καταλονίας με ισπανική συνείδηση εναντιώνονται στην προοπτική της ανεξαρτησίας, ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση που προκάλεσε ο δικτάτορας Φράνκο μεταφέροντας ισπανικής συνείδησης πληθυσμό από την κεντρική Ισπανία στην Καταλονία. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας καταδικάζει κάθε κίνηση που δείχνει την έξοδο προς την Καταλανική ανεξαρτησία. Το δίχως άλλο το κλίμα είναι τεταμένο και η Μαδρίτη αντιδρά σπασμωδικά. Η χρήση κατασταλτικών μηχανισμών δεν θα αλλάξει την άποψη εκατομμύρια Καταλανών υπέρ της οριστικής ανεξαρτησίας της χώρας τους από την Ισπανία. Το μήνυμα είναι σαφές και διατυπωμένο από τα πιο επίσημα χείλη. Ο κυβερνήτης της περιοχής Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη». «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.”

-Είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το δημοψήφισμα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την προστασία της ελευθερίας έκφρασης. Σε μια Καταλονία που βράζει, που ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με κρεμασμένες γύρω από τους λαιμούς τους σημαίες της ανεξαρτησίας της Καταλανικής επικράτειας, όσοι διαφωνούν με την άποψή τους κάτω από ποιες συνθήκες θα ψηφίσουν; Μιλάμε για τους ψηφοφόρους που, τελικά, θεωρούν πως η Καταλονία είναι Ισπανία;

-Παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης τα εκλογικά κέντρα του Καταλανικού Δημοψηφίσματος είναι στη διάθεση των ψηφοφόρων. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η κινητοποίηση των τοπικών διοικητικών αρχών, ακτιβιστών, απλών πολιτών.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αμήχανη παρακολουθεί τα γεγονότα. Ο ερχομός κατασταλτικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της Ισπανίας, με πλοία, και η στάθμευσή τους έξω από το λιμάνι της Βαρκελώνης λύνει τον κάβο της ψυχραιμίας που έπρεπε να διαθέτει. Και οι ανακοινώσεις γύρω από την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος φαντάζουν αναιμικές να αναστείλουν τις κρυστάλλινα καθαρές διατυπωμένες απόψεις των Καταλανικών άρχων για την τέλεση του δημοψηφίσματος.

-Οι Καταλανοί θεωρούν πως έχουν τα πάντα που ορίζουν ένα πραγματικό, ανεξάρτητο, κράτος. Δική τους κουλτούρα. Δική τους ιστορία. Δική τους γλώσσα.

-Μια νέα παράγραφος για την Ιστορία της Ιβηρικής ξεκινά. Ποιος θα είναι ο επίλογος της;

με πληροφορίες απο http://www.ccma.cat/324/ http://www.rtve.es