Ο David Bowie είναι ένας από αυτούς τους «εξωγήινους» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Που βρήκαν τρόπους και κώδικες να επικοινωνούν αληθινά, βαθειά, ουσιαστικά, που με τραγούδια αλλάζουν ζωές, με μια εμφάνισή τους δημιουργούν νέους κόσμους. Υπάρχουν και άλλοι σαν αυτόν, ο Κοέν και ο Ντίλαν είναι της ίδιας αστρικής συνομοταξίας”  γράφει η  δημοσιογράφος, συγγρφέας του βιβλίου «DAVID BOWIE – Αναζητώντας τον Starman» Μαρία Μαρκουλή. “Ο David Bowie είναι παρών. Και αυτό περισσότερο απ’ όλα είναι ο David Bowie για μένα. Ανάμεσα στον ανήσυχο καλλιτέχνη που πειραματιζόταν στην τέχνη του, αλλάζοντας συνεχώς και σκορπίζοντας έμπνευση, και στη φιγούρα του Ανθρώπου Που Έπεσε στη Γη, νιώθω πως υπάρχει η μοναδικότητά του και ένας δικός μας Άλιεν.”

Ο David Bowie έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου 2016. «Χαμαιλέοντας του Ροκ» είναι ο χαρακτηρισμός που τον ακολούθησε στη διάρκεια της καριέρας του. Ο επιδραστικός καλλιτέχνης, στη διάρκεια της καριέρας του, κατάφερε καλλιτεχνικά να ενώσει στη μουσική του αμέτρητα διαφορετικά μουσικά στυλ, από το glam–rock στη χορευτική ποπ και από το art–rock στο punk–rock. Παράλληλα, αλλάζοντας δεκάδες στυλ κατάφερε να γίνει ο άνδρας που μετάγγιζε φινέτσα σε άνδρες και γυναίκες του υπόλοιπου κόσμου. Από κοντοκουρεμένος Mod που θα καυγάδιζε σε pub για τσάμπα λόγους έγινε η space ανδρόγυνη περσόνα του Ziggy Stardust. Από ντίλερ της μαύρης funk που ακούσαμε το 1975 στο άλμπουμ «Young Americans», κυκλοφορώντας το άλμπουμ «Let’s Dance», το 1983, προσποιήθηκε το «θύμα» του κίτρινου κοστουμιού με τις ατελείωτες βάτες που ήταν must στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ο David Bowie φωτογραφημένος από τον Masayoshi Sukita

Δεκαετία 1980. Την εποχή που ο Bowie κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Let’s Dance”

Robert Fripp, Brian Eno και David Bowie στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ “Heroes”. Βερολίνο 1977

 

Ο Bowie κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ «Blackstar» ανήμερα των γενεθλίων του και δύο μέρες πριν φύγει από τη ζώη. Η ίδια δουλειά σηματοδοτούσε τα 40χρονα του στις music business. Οι τελευταίες δοκιμάστηκαν από τις «εφευρέσεις» του. Ο Bowie υπήρξε μια σειρά ρόλων που δύσκολα θα ερμηνεύσει ξανά καλλιτέχνης.

David Bowie στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη τον Δεκέμβρη του 1983

Η πρώτη του μεγάλη δισκογραφική τσαρτ επιτυχία καταγράφηκε το 1969. Το τραγούδι «Space Oddity», που μιλά για έναν μυθικό αστροναύτη, έγινε τοπ – 5 επιτυχία στα βρετανικά τσαρτ. Ενώ το 1975, με το τραγούδι «Fame», ανέβηκε στην πρώτη θέση των τσαρτ των Η.Π.Α. Το πάρτυ των επιτυχιών του συνεχίστηκε ως τις μέρες μας.

David Bowie, Iggy Pop και Ronnie Wood το 1977