Το μόνο σίγουρο είναι πως  πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη 2001 ο κόσμος δεν ξεκίνησε τη μέρα του γνωρίζοντας πως στη διάρκειά της μια νέα ημερομηνία θα ερχόταν να προστεθεί στο ημερολόγιο των αιματοβαμμένων επετείων.

Σε ζωντανή σύνδεση ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος όσα συμβαίνουν στις  Η.Π.Α. Στα σπλάχνα της Νέας Υόρκης οι δίδυμοι πύργοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου καταστρέφονται. Το Πεντάγωνο, η καρδιά της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του κόσμου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Νωρίτερα τέσσερις αεροπειρατείες, επιθέσεις αυτοκτονίας, έγιναν “βόμβες” που έσκασαν σε κτήρια-σύμβολα της δύναμης που προσβλέπουν οι Η.Π.Α. Οι αθώοι νεκροί είναι χιλιάδες.

Ο τότε πρόεδρος Μπους, στη διάρκεια των επιθέσεων, είναι σε επίσκεψη ρουτίνας σε δημοτικό σχολείο της Φλόριντα. Μαθαίνει τα νέα και αποχωρεί τρομοκρατημένος. Οι Η.Π.Α. κλείνουν τον εναέριο χώρο τους. Κλείνουν και τα σύνορά τους με το Μεξικό και τον Καναδά.

φωτογραφία PA2 Tom Sperduto

Ο τελικός αριθμός των αθώων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 3.000.

Χρειάστηκαν σχεδόν εννέα μήνες για να καθαριστούν τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών στο “Ground Zero” όπου είχε βρεθεί το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Χωρίς ελπίδα επιβίωσης υπήρξαν άνθρωποι που προτίμησαν να αυτοκτονήσουν πηδώντας στο κενό από τους Δίδυμους Πύργους

Η μεγαλύτερη ποινική έρευνα στην ιστορία αναγνώρισε γρήγορα τους αεροπειρατές και τις συνέδεσε με την Αλ Κάιντα – την ισλαμική μαχητική ομάδα που ίδρυσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στις 8 Οκτωβρίου 2001 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έπληξαν στόχους στο Αφγανιστάν. Είχαν πληροφορίες που έλεγαν πως εκεί κρυβόταν ο μεγατρομοκράτης Μπιν Λάντεν.

Ο, τότε, πρόεδρος Μπους επέκτεινε την παγκόσμια εκστρατεία κατά του τρόμου στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003, όταν εισέβαλε στη χώρα ένας συνασπισμός που κυριαρχείται από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.