Ένα από τα σπουδαιότερα προτερήματα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός πως γνωρίζουμε πολλές κρυμμένες πλευρές πολιτικοκοινωνικών προβλημάτων που τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν. Έτσι ακριβώς το φιλμ «Δηλώσεις και διαδηλώσεις» του Μάικλ Γκαλίνσκι μάς παρουσιάζει όλο το αντιρατσιστικό αγώνα στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια για τον οποίο τίποτα ή ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.

Την ημέρα που ο σκηνοθέτης Μάικλ Γκαλίνσκι τελείωσε το λύκειο το 1987, η Κου Κλουξ Κλαν έκανε παρέλαση στη γενέτειρά του στη Βόρεια Καρολίνα. Η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ και τα ζητήματα που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις, την εξουσία και τα μίντια παρουσιάζονται μέσα από ένα συγκινητικά προσωπικό πρίσμα και εκφράζονται μέσα από τεκμήρια ενός αρχείου τριάντα ετών. Μια ταινία που φανερώνει πως όσο κι αν τα πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, τόσο τα ίδια μένουν.

Το ντοκιμαντέρ είναι στυλ guerrilla shooting, διαρκώς on the road, και καταγράφει «κεφάλαια» από την ιστορία της πορείας διαμαρτυρίας (κάθε είδους) στην Αμερική, από το ‘80 ως σήμερα. Περιλαμβάνει υλικό από πορείες της Κου Κλουξ Κλαν, επικεντρώνεται στις πορείες κατά ή υπέρ του Τραμπ πέρσι, καταθέτει «συνεντεύξεις» με τους Μαύρους Πάνθηρες, τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό κλπ.. Καταγράφει και καταθέτει – χωρίς να παίρνει θέση ή να κάνει δημοσιογραφική έρευνα – όσα βλέπει το μάτι της κάμερας που εισχωρεί παντού, αλλά αυτή η καταγραφή στην ουσία φανερώνει και όλα όσα δεν αποκαλύπτονται στον φακό. Πολλές από αυτές τις πορείες δεν τις έχουν δείξει ποτέ οι ειδήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συνομιλίες με ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές.

Ο Μάικλ Γκαλίνσκι με τη συνεργάτιδα του Σούκι Χόλεϊ

Το φιλμ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο San Francisco Doc Fest, ενώ ταξιδεύει διαρκώς σε διάφορα φεστιβάλ από την Αμερική ως την Αυστραλία.

Το «Δηλώσεις και διαδηλώσεις» κάνει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

προβολές
Τετάρτη 7 Μαρτίου @ αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ // ώρα 22:15
Πέμπτη 8 Μαρτίου @ αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ // ώρα 13:00

δείτε (στα Αγγλικά)