του Απέναντι //

Στην Τουρκία ζούμε το μακρύ καλοκαίρι της διαίρεσης. Διαλέγω τη συγκεκριμένη εποχή για έναν συγκεκριμένο λόγο. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ήταν το σημείο του χρόνου που η κυβέρνησή μας αποφάσισε πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους τους ανθρώπους που θεωρεί καλούς και εκείνους που θεωρεί κακούς έπρεπε να γίνει άμεσα. Ένας τέτοιος διαχωρισμός είναι, προφανώς, γελοίος όμως υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί έτοιμοι να τον υπερασπιστούν. Αυτή τη φορά, δεν λέω πως είναι και η μοναδική, οι κυβερνώντες ξεπέρασαν τους ίδιους τους τους εαυτούς. Η αναγκαιότητα της διαίρεσης ανάμεσα στο καλό και το κακό γίνεται κίνητρο παραγωγής κωμικοτραγικών καταστάσεων. Για τους κυβερνώντες δεν είναι μόνο κάποιοι άνθρωποι πρεσβευτές του κακού. Είναι και τα δημιουργήματά τους. Και εκεί δεν γίνονται εξαιρέσεις. Υπάρχουν καλά και κακά δημιουργήματα. Η μαζική κουλτούρα έχει τη βλάσφημη πλευρά της. Εδώ πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Το «μαζική» του όρου μαζική κουλτούρα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα στη χώρα μου την Τουρκία είναι όλη η σημασία της λέξης «κουλτούρα».

-Πρόσφατα το υπουργείο “Νεολαίας και Αθλητισμού” έδωσε στη δημοσιότητα κάτι εκπληκτικό. Τη λίστα με τα 20 απαγορευμένα στη Τουρκία ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα παρουσιάζει ως “Εχθρούς του Ισλάμ”. Τα κατηγορούμενα ηλεκτρονικά παιχνίδια χαρακτηρίστηκαν “Ισλαμοφοβικά”. Το υπουργείο εξέδωσε και φυλλάδιο που αποκαλύπτει το σκοτεινό ισλαμοφοβικό σύμπαν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα φυλλάδια θα μοιραστούν εντός και εκτός Τουρκίας. Η χώρα μας το παίρνει πολύ προσωπικά σε ό,τι αφορά την τιμή του Ισλάμ. Και στο πλαίσιο τις αποφυγής των πειρασμών δημιουργήθηκε και το σάιτ www.oyunlardaislamfobi.com (σ.σ. Ισλαμοφοβία στα παιχνίδια).

-Μερικά απο τα παιχνίδια που βρίσκονται στη λίστα των κακών παιχνιδιών σύμφωνα με το υπουργείο είναι το περίφημο Pacman. Σε ένα κρεσέντο φοβίας οι λογοκριτές του παιχνιδιού θεωρούν πως σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία του οι χρήστες κυνηγούν γυναίκες που φορούν τουρμπάνι. Δηλαδή κυνηγούν και εξολοθρεύουν γυναίκες που θυμίζουν εκείνες που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Ένα ακόμα παιχνίδι που ανήκει στη λίστα με τα απαγορευμένα είναι το Resident Evil. Και αυτό γιατί σε σημεία του παιχνιδιού το Κοράνι βρίσκεται στο πάτωμα. Το Κοράνι δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται στο δάπεδο χώρου. Από τη λίστα δεν ξέφυγαν ούτε το Guitar Hero, υπάρχουν στιγμιότυπα του παιχνιδιού που προβάλλεται η λέξη “Allah”. Δεν ξέφυγαν και τα Counter Strike και Call Of Duty.

-Δεν ξέρω ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάζετε για την πράξη ενός από τα υπουργεία μας. Εγώ συμπεραίνω πως αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα της νεολαίας και του αθλητισμού αποφάσισαν να σκοτώσουν τον χρόνο τους παίζοντας παιχνίδια. Είναι χόμπι να ανακαλύπτεις εχθρούς στη χώρα μας. Ίσως βγάλουμε ένα παιχνίδι βασισμένο σ’ αυτή την ιδέα.

Είμαι ο Απέναντι,

θα γράφω όσο μπορώ.