Του Παύλου Θ. Κάγιου //

Το 2018 είναι η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών ταινιών «για παιδιά και νέους» και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 1-8 Δεκεμβρίου γίνεται φέτος 21 χρονών κι είναι ο φυσικός τους χώρος στον οποίο όχι μόνο προβάλλονται, αλλά δίνουν κι ένα τρανταχτό παρόν με μέλλον.

Από 50 χώρες του κόσμου προέρχονται φέτος οι 76 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν. Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη.

100 ταινίες
Φέτος θα υπάρχουν πέντε αφιερώματα στα οποία προβάλλονται περίπου άλλες 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους και παρουσιάζονται σε 16 περιφερειακές αίθουσες του Φεστιβάλ .Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δέκα ελληνικές ταινίες ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) παραγωγής 2018, αυτής της κατηγορίας, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία «για παιδιά και νέους».

– Εργασία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Ταινίες που φωτίζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας κυρίως στη νέα γενιά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και εθνικούς πόρους. o Zoom in European Children’s Films. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ. o Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation.

-Επιλογή ευρωπαϊκών animation μικρού μήκους . Θα προβληθούν φιλμ πρόσφατης παραγωγής, μέσω των οποίων εκφράζονται οι νέες τάσεις στο περιεχόμενο και κυρίως στις τεχνικές δημιουργίας του animation. o Το Εκκρεμές του Φύλου. Ταινίες που προσεγγίζουν ποικιλοτρόπως ζητήματα του Φύλου και προωθούν την έμφυλη ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που προκύπτουν εξαιτίας του φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών, όπως η φυλή, η τάξη, η θρησκεία, οι προσωπικές επιλογές, οι πολιτικές πεποιθήσεις κλπ. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

– Ολλανδικά ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους. Επιλογή των καλύτερων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, από τη χώρα που πρώτη χρηματοδότησε την ανάπτυξη αυτού του είδους ταινιών και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του παιδικού ντοκιμαντέρ και σε άλλες χώρες. Επιμέλεια – παρουσίαση Sannete Naeye, πρώην διευθύντρια CineKid του Άμστερνταμ.

Sine Κορυδαλλός!
Το πρόγραμμα CINE ΦΩΣ ρίχνει φως στα κελιά των κρατουμένων και θα γίνει ειδική Εκδήλωση- συζήτηση και προβολή ταινιών με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Τμήματα Ανδρών και Γυναικών), με την ευθύνη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καθηγητή Κινηματογραφικών Σχολών Αντώνη Κόκκινου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στην εκδήλωση είναι «Το Χριστινάκι» 11 λεπτά και «Ο θανατοποινίτης» 17 λεπτά. o Φοιτητιβίσματα. 15άλεπτα ντοκιμαντέρ τελειόφοιτων από τα τμήματα Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας. Οι ταινίες γυρίστηκαν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Διάπλαση» της δημιουργικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών στην Τηλεόραση της Βουλής, με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική.

18η Camera Zizanio
Παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής οπτικοακουστικής Δημιουργίας στο πρόγραμμα Camera Zizanio που γίνεται φέτος 18 χρονών και στην οποία θα προβληθούν κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 – 16 και 17 – 20). Φέτος συμμετέχουν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.

Τα Βραβεία
Για κάθε ένα από τα τρία τμήματα, οι κριτικές επιτροπές της Camera Zizanio απονέμουν τρία βραβεία σε κάθε ηλικιακή κατηγορία) Πλέον αυτών, υπάρχουν και τα εξής βραβεία: o Βραβεία Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ. Τρεις πλήρεις υποτροφίες για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος. o Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. o Βραβείο “Νίκος Καβουκίδης”. Συνίσταται στην προσφορά κινηματογραφικού εξοπλισμού (κάμερες, φώτα, ήχος κλπ) και της απαραίτητης βοήθειας για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με επαγγελματικές προδιαγραφές. o Βραβείο του Συνηγόρου του Παιδιού σε ταινία που προβάλλει τα Δικαιώματα του Παιδιού. o Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Μια υποτροφία για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος.

School Cinema
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο, με εκατοντάδες παιδιά και νέους να παρακολουθούν κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες, ενώ παράλληλα και οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να κάνουν δημιουργικές εργασίες στο χώρο του σχολείου.

Συνεργασίες με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. o Εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ με το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Ταυτόχρονα ομάδα καθηγητών και φοιτητών παρουσιάζουν το Ψηφιακό Μουσείο Κινηματογράφου και εργαστήρια τρισδιάστατου σχεδιασμού και animation με ανοιχτό κώδικα και ελεύθερο λογισμικό. o Τίθενται οι βάσεις για τη συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα με το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών στο 21ο Φεστιβάλ.

Πληθώρα εκδηλώσεων
Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν πλήθος εκδηλώσεων: Ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Θανάσης Ρεντζής, που είναι και τιμώμενο πρόσωπο στο 21ο Φεστιβάλ, δίνει διάλεξη για την Κινηματογραφική Παιδεία και συζητά με εκπαιδευτικούς και κινηματογραφιστές τρόπους εφαρμογής της στη δημόσια εκπαίδευση.

Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab
Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Η καλύτερη ιδέα θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ.

Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hope
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει στο κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, ταλαντούχους ευρωπαίους νέους επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίες κλπ), οι οποίοι με τις πρώτες τους εργασίες έχουν ξεχωρίσει κι αποτελούν στον τομέα τους ελπίδα για το μέλλον.

Κινηματογραφικά εργαστήρια
Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου κλπ.) για μαθητές και φοιτητές. Εδώ και τα “πολυεθνικά” εργαστήρια Mythos Project με τη συμμετοχή 50 περίπου νέων από 12 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα επίσης δημοφιλή εργαστήρια Zizanimation, Daily News και ZizanioNews.

Οδηγοί μελέτης ταινιών
Προβολές, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», σύγχρονων ευρωπαϊκών ταινιών και παρουσίαση Παιδαγωγικών Φακέλων με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Σεμινάρια Θέματα γύρω από την τέχνη και την τεχνική του κινηματογράφου από επαγγελματίες και ειδικούς του σινεμά και των νέων μέσων.
Απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν κινηματογραφικά προγράμματα στα σχολεία με τους μαθητές τους.

Μουσική
Συναυλία του Ορέστη Ντάντου. Συναυλία ροκ από την Ομάδα Τέχνης Πάροδος o Εργαστήρι Πολυφωνικής Μουσικής

Λογοτεχνία
Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργη Παυλόπουλου. Μιλά ο Παντελής Μπουκάλας