Του Παύλου Θ. Κάγιου //

Με σινεφίλ παιδιά να γεμίζουν τις προβολές και τις ποικίλες εκδηλώσεις αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους στη δημιουργία και συμμετέχοντας στην κατασκευή ταινιών, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το πρώτο στο είδος του στη χώρα μας και φέτος γίνεται 22 χρονών.

1 ΦΕΣΤΙΒΑΛ, 17 ΠΟΛΕΙΣ , 59 ΧΩΡΕΣ, 86 ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ,
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πιο χαρούμενο φεστιβάλ της Ελλάδας, θα διεξαχθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις (για πρώτη φορά και σε 4 νησιά), φιλοδοξώντας να σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation, και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας, όπως κάθε χρόνο, την πόλη του Πύργου, την καρδιά του Φεστιβάλ, σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό.

•Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις του νομού Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αθήνα και αλλού από 23 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου

•Διαγωνιζόμενες ταινίες: Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 86 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 59 χώρες

Το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα. Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ.

 

•Αφιερώματα: Έξι αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 100 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 15 περιφερειακές αίθουσες το 2019. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο

Δεκατέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες, πέντε εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν. Zoom in European Children’s Films. Επισκόπηση της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.

Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation. Επιλογή 26 ευρωπαϊκών ταινιών κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, μέσα από τις οποίες κάνουν την εμφάνισή τους οι νέες τάσεις στο περιεχόμενο και κυρίως στις τεχνικές του animation. Jannik Hastrup: Ο Δανός μάγος του κινουμένου σχεδίου. Πέντε αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους του σπουδαίου αυτού σκηνοθέτη, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

Carte Blanche. Τη φετινή Λευκή Κάρτα παραλαμβάνει η κριτικός και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, η οποία επιλέγει και παρουσιάζει στο κοινό του Φεστιβάλ τρεις αγαπημένες της ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

#EUandME: Πέντε ταινίες που δημιουργήθηκαν από νεοεμφανιζόμενους νέους σκηνοθέτες στο πλαίσιο της εκστρατείας #EUandME. Οι πέντε σκηνοθέτες είναι νικητές του διαγωνισμού #EUandME για νέους δημιουργούς, ο οποίος προσέφερε στους Ευρωπαίους ηλικίας 17-35 ετών τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν χάρη σε επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ταινία μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών.

Ειδικές προβολές: Τo “Ρεμπέτικο”, του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου προσώπου του 22ου Φεστιβάλ. “SUPA MODO” του Λικάριον Γουινάινα, εναρκτήρια ταινία του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο περσινό, 21ο Φεστιβάλ, και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από πενήντα διεθνή βραβεία. “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”, της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020. Εναρκτήρια ταινία του Kids & Docs στην Αμαλιάδα. “Τα ματόκλαδά σου λάμπουν”, του Κώστα Φέρρη. Τιμητική προβολή στην τελετή έναρξης της πρώτης ταινίας του τιμώμενου σκηνοθέτη. “Βίαιη Εξίσωση”, του Αντώνη Ντούσια. Τιμητική προβολή στην τελετή έναρξης της βραβευμένης ταινίας στη Δράμα (2019).

Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab: Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι εκπαιδεύονται στην παρουσίαση ιδεών για ταινίες. Στο τέλος του εργαστηρίου παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Οι δύο καλύτερες ιδέες θα βραβευτούν και θα χρηματοδοτηθούν με 3.000€ .

Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hopes: Το Φεστιβάλ παρουσιάζει στο κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, ταλαντούχους Ευρωπαίους νέους επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίες κλπ), οι οποίοι με τις πρώτες τους δουλειές έχουν ξεχωρίσει κι αποτελούν στον τομέα τους ελπίδα για το μέλλον.

19η Camera Zizanio

Ταινίες Παράλληλα με το 22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η οποία προβάλλει κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 – 16 και 17 – 20). Φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ταινίες, δείγμα της αποδοχής που έχει η Camera Zizanio διεθνώς, από τις οποίες τελικά θα παρουσιαστούν περίπου 130 ελληνικές, 120 ευρωπαϊκές και 30 από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.

Βραβεία Για κάθε ένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, οι κριτικές επιτροπές της Camera Zizanio απονέμουν τρία βραβεία σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Πλέον αυτών, δίδονται και τα εξής ανεξάρτητα βραβεία: Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού σε ταινία που προβάλλει/αναδεικνύει/υπερασπίζεται τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βραβεία Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ. Τρεις υποτροφίες για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος. Βραβεία Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΤΟ. Τρεις υποτροφίες για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος. Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Μια υποτροφία για σπουδές Κινηματογράφου στην κατηγορία 17+ του Ελληνικού Τμήματος. Βραβείο Νίκος Καβουκίδης. Προσφορά κινηματογραφικού εξοπλισμού (κάμερες, φώτα, ήχος κλπ.) και της απαραίτητης βοήθειας για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους.

School Cinema

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο, με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες. Παράλληλα οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου, ενώ σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.

Κινηματογραφικά εργαστήρια, Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου κλπ.) για μαθητές και φοιτητές.