Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, τριαντάρισε, η δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες παραμένει αναλλοίωτη. Σηκώνει αυλαία στις 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι προβολές θα διεξαχθούν 19-25/10 στον κινηματογράφο «Ααβόρα» και 26/10 -1/11 στον κινηματογράφο «Έλλη».

Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κριστόφ Ζανούσι.

∠ Η έναρξη

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τελετή έναρξης (7.30 μ.μ.) με την προβολή του βωβού αριστουργήματος του D.W. Griffith «Μισαλλοδοξία» με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Νίκο Πλάτανο, Τηλέμαχο Μούσα και Νίκο Γιούσεφ. Διατίθενται και εισιτήρια για το κοινό.

∠ Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ το βραβείο κοινού, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

«Re-Inventing Marvin» της Anne Fontaine (Γαλλία)

Οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Έλλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας: «Without name» του Lorcan Finnegan (Ιρλανδία), «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία), «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία), «LIntrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία), «ReInventing Marvin» της Anne Fontaine (Γαλλία), «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος).

Η έναρξη του Διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Έλλη (8.15 μ.μ.) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου. Η ταινία άντλησε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης.

«Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι

∠ Το Αφιέρωμα στο Λουκίνο Βισκόντι

Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική έκδοση για τον Βισκόντι. Θα προβληθούν οι ταινίες: Death in VeniceΘάνατος στη Βενετία»), Conversation PieceΗ γοητεία της αμαρτίας»), Bellissima, OssessioneΔιαβολικοί εραστές»), La terra tremaΗ γη τρέμει»), SensoΈτσι τέλειωσε μια μεγάλη αγάπη/Σένσο»), Rocco e sui fratteliΟ Ρόκο και τ’ αδέλφια του»), GatopardoΓατόπαρδος»), Notti BianchiΛευκές νύχτες»), linnocenteΟ αθώος»).

“Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω” του Γ.Φάγκρα

∠Η Γοητεία του Ασπρόμαυρου

Το Πανόραμα και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, μας προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες:

1982 – Η κατάσταση των πραγμάτων, Β.Βέντερς

1986 – Down by Law, Τζ.Τζάρμους

1994 – Τέλος εποχής, Α.Κόκκινος

1997 – Αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος

1997 – No sympathy for the devil, Δ. Αθανίτης

1997 – No budget story, Ρ.Χαραλαμπίδης

1998 – Following, Κρ.Νόλαν

1999 – Juha, Α.Καουρισμάκι

2001 – Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ.Φάγκρας

2007 – Control, Α.Κόρμπιν

2010 – Μαχαιροβγάλτης, Γ.Οικονομίδης

2012 – Tabu, Μ.Γκομέζ

2015 – Μικρή άρκτος, Ε.Χρονοπούλου

2016 – Ρισάλτο, Β.Βαφέας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και η μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία του κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη «Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή», που διακρίθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας.

∠ Black Beauty

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου» εντάσσεται η εικαστική έκθεση “Black Beauty στη γκαλερί “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου.

∠ 30 Χρόνια Eυρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό αυτό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών –ανάμεσά τους και το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μαζί μας θα είναι και ο διάσημος πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Κριστόφ Ζανούσι. Θα προβληθούν τα φιλμ: «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Όλα για τη μητέρα μου» του Πέντρο Αλμοδόβαρ και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε.

∠ Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή

Το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» θα παρουσιάσει και φέτος πολυαναμενόμενες avant premieres απ’ όλο τον κόσμο: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), «Discreet» του Travis Mathews (HΠΑ), «Mπαϊ Mπαϊ Germany» του Sam Garbarski (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) και «Posoki» του Stephan Komandarev (Βουλγαρία, Γερμανία, ΠΓΔΜ).

 

∠Η Λήξη – Τα Τιμώμενα Προσωπα

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην Έλλη (8 μ.μ.) με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού προγράμματος από τις επιτροπές της Fipresci, της Π.Ε.Κ.Κ και των αναγνωστών του «Αθηνοράματος».

Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει και φέτος προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι, Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης.

Στην συνέχεια, θα προβληθεί σε αβαν πρεμιέρ η ταινία «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και εστιάζει στην γνωριμία του 26χρονου Καρλ Μαρξ με τον Ένγκελς στο Παρίσι, το 1844. Μεταξύ λογοκρισίας, καταστολής της αστυνομίας, ταραχών και πολιτικών αναταράξεων, μαζί θα οδηγήσουν το εργατικό κίνημα στη σύγχρονη εποχή.

Την κριτική επιτροπή της Fipresci απαρτίζουν οι: Ziva Emersic (Σλοβενία), κριτικός κινηματογράφου στην εθνική ραδιοτηλεόραση RTV Slovenija, Anders Larsson (Σουηδία), κριτικός κινηματογράφου στα ημερήσια Μέσα Norrbottens-Kuriren και Skanemedia και το μηνιαίο Film Score και Χρήστος Σκυλλάκος (Ελλάδα), κριτικός κινηματογράφου στο εβδομαδιαίο ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ και την ιστοσελίδα toperiodiko.gr.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Π.Ε.Κ.Κ. είναι οι κριτικοί κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και Κωνσταντίνος Μπλάθρας.

∠Οι Κινηματογράφοι

ΑΑΒΟΡΑ

Ιπποκράτους 180

(πλησ. σταθμός ΜΕΤΡΟ: Αμπελόκηποι)

Τηλ: 210-6423271, 210-6462253

ΕΛΛΗ

Ακαδημίας 64

(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Πανεπιστήμιο)

Τηλ.: 210-363 2789

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής)

Τηλ.: 210 7282000, 210 7282333

∠Τα Εισητήρια

Γενική είσοδος: 5€ (εξαιρείται η έναρξη)| Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 15€

Όπως κάθε χρόνο, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανέργους και ΑΜΕΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός μας. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.