Το Hellas Filmbox Berlin ξεκίνησε ως ιδέα αλλαγής μιας γνώμης. Των Γερμανών για την Ελλάδα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν σχεδόν το σύνολο του γερμανικού τύπου “αιμορραγούσε” δυσφήμιση για τη χώρα, ο ιδρυτής του φεστιβάλ Αστέρης Κούτουλας είχε μια καλή και κυρίως εφαρμόσιμη ιδέα μεταστροφής της γερμανικής γνώμης. Η “σημερινή” παραγωγή πολιτισμού της Ελλάδας ήταν άγνωστος τόπος για τους πολίτες της χώρας που ζει, τη Γερμανία. Πίστεψε πως προβάλλοντας το παρόν των Ελλήνων κινηματογραφιστών θα μπορούσε ν’ ανοίξει ο γερμανικός δημόσιος διάλογος πάνω σε μια άλλη, καλύτερη βάση για τους Έλληνες, την Ελλάδα. Όχι εκείνης της ισοπεδωτικής και φαινομενικά αδιάλλακτης, όπως: “Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες” ή άλλες ασήκωτες ατάκες αλήστου νουάρ γερμανικής μνήμης που ο τύπος της χώρας που ζει πρόβαλε. Ο διάλογος που ο Κούτουλας θέλησε ν’ ανοίξει μπορούσε να γίνει ο πρώτος γύρος κουβέντας για το ποιοι είναι οι σύγχρονοι Έλληνες. Και πώς ο πολιτισμός θα μπορούσε να γίνει κύμα διαλόγου των δύο χωρών.

Ο Αστέρης Κούτουλας ιδρυτής του Hellas Filmbox Berlin

Στο μεταξύ σήμερα…

Ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 το φεστιβάλ δέχεται αιτήσεις συμμετοχής για το 4ο Hellas Filmbox Berlin και το επίσημο πρόγραμμα μυθοπλασίας με τίτλο «Emerging Greeks Competition», που θα περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών. Το περιθώριο υποβολής αιτήσεων θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. To φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 17 – 20 Ιανουαρίου 2019 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon.

Η παραγωγή των ταινιών που μπορούν να κατατεθούν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μετά την 1 Ιανουαρίου 2017. Δεκτές θα γίνουν ελληνικές παραγωγές, συμπαραγωγές ή διεθνείς ταινίες που έχουν στο επίκεντρο ελληνικό θέμα και ελληνικούς συντελεστές. Έμφαση θα δοθεί σε σύγχρονες δημιουργίες που προσεγγίζουν με μοντέρνο τρόπο τα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας, ιστορίας και κουλτούρας.

Το φετινό πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin θα περιλαμβάνει τα προγράμματα: 1. Emerging Greeks Competition με ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους 2. Documentaries 3. New Vision 4. Short Films και αφιερώματα, συζητήσεις, events, εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα, όπως κάθε χρόνο, που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Περισσότερες πληροφορίες, τον Κανονισμό και την Αίτηση Συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο home page της επίσημης ιστοσελίδα του φεστιβάλ

www.helasfilmbox.de