του Γιάννη Παναγόπουλου //

Ο Σταμάτης Κραουνάκης την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα εμφανιστεί στο Βεάκειο στον Πειραιά. Την παράσταση που θ’ ανεβάσει ονόμασε “Όλοι Ένα”-Φίλα με. Τζίνιους. Όλοι έχουμε ένα φιλί για κάποιον, έτσι δεν είναι; Όλοι έχουμε εκείνον που δεν φιλήσαμε ποτέ, αλλά θα θέλαμε τόσο, μην μου πεις πως δεν σου έχει συμβεί αυτό; Όλοι έχουμε φιλήσει στα φανερά. Και κυρίως όλοι έχουμε φιληθεί στα κρυφά, ε; Όλοι έχουμε μια σχέση με το φιλί… Ο Κραουνάκης στη συναυλία που ετοιμάζει για το Βεάκειο επιστρέφει στην εργογραφία του. Θα παρουσιάσει διαλεγμένες στιγμές της.  Σαν φιλί είναι και αυτές. Τις άκουσες και τις θυμάσαι. Τις άκουσες και τις ξανάκουσες. Τις άκουσες και ταξίδεψες. Ο καθένας έχει τα δικά του 8 (και βάλε) ακουστικά φιλιά που αντάλλαξε με τον Κραουνάκη. Να εδώ 8 από εκείνα που παίζουν και ως αξέχαστα.

-1. Στην Athens Voice, το 2005, ο Σταμάτης Κραουνάκης είχε γράψει: “Μπράβο στα παιδιά της Hytch Hike που κυκλοφόρησαν το “I’m a bird Now” των Antony and the Johnsons. Ας πούμε πως δεν το περίμενα…Ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό μέινστριμ δεν μου ακούστηκε τόσο άκαμπτο, τόσο αυτοαναφορικό.

-2. Τι και αν ήταν φορτωμένος με καριέρα, πλατινένια άλμπουμ, συνεργασίες με καλλιτέχνες που όρισαν και ορίζουν το ελληνικό τραγούδι. Ο Κραουνάκης έστησε το δικό του μουσικό κάμπινγκ “Σπείρα – Σπείρα” το 2000. Η δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας που θα έκανε το παραστατικό της κέφι χωρίς κολλήματα έκατσε στη σκέψη του την περίοδο 1998 – 1999 στη διάρκεια κύκλου σεμιναρίων που οργάνωσε η Σοφία Σπυράτου και εκείνος συμμετείχε ως δάσκαλος.

-3. Ο Κραουνακης έχει συνεργαστεί με τη Βίκυ Μοσχολιού, έχει συνεργαστεί και με τον Γιώργο Μαργαρίτη, τη Γωγώ Τσαμπά, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και άλλα τέτοια… α ναι, και ο Κραουνάκης αλέθει το ελληνικό τραγούδι χωρίς να βάζει συρματοπλέγματα γύρω από τους ανθρώπους και την τέχνη που υπηρετούν.

-4…και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Το ίδιο συνενώνει και με το ρεπερτόριό του. Έχει γράψει μουσική για κλασικό ρεπερτόριο έως τραγούδια τίγκα στη διπλοπενιά.

-5. Κραουνάκης – Νικολακοπούλου – Πρωτοψάλτη. Tο άλμπουμ “Ανθρώπων Έργα”, 1993, είναι η σύμπραξη που έχτισε νέο ελληνικό τραγούδι, στο ελληνικό τραγούδι. Είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα, κλειδί αυτοκινήτου που χάθηκε ντάλα νύχτα σε παραλιακό πάρτυ, αν ψάξεις να βρεις σ’ εκείνο το άλμπουμ το κορυφαίο του καλλιτεχνικά σημείο. Τίγκα στην υποκειμενικότητα λέω πως “Η Δουλειά”, το τραγούδι, και οι στίχοι, μουσική, ερμηνεία μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο στους πάντες… ακόμα και σήμερα που η δουλειά είναι “σπάνιο είδος”.

-6. Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά όποτε θέλει. Και δεν κάνει διπλό check – in στις λέξεις του. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάποτε, τα πήρε στο κρανίο…το έδειξε, το δήλωσε. Η άποψη του δεν χωρά σε “στεγνοκαθαριστήρια” σκέψης. Ότι έχει να πει το απλώνει στο φως του ήλιου, δημόσια.

-7. Ραδιόφωνο, συναυλίες, σύνθεση μουσικής, κείμενα, πολύχρωμα μαλλιά, δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα πιάνου. Από το 1978 που ο Κραουνάκης είναι ενεργός στη μουσική έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση 60 άλμπουμ μουσικής. Έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 50 θεατρικές παραστάσεις, για 4 κινηματογραφικές ταινίες, για 6 τηλεοπτικές σειρές, δύο βιβλία (έτσι λέει η Wikipedia και μάλλον πρέπει να είναι αλήθεια).

-8. Όπως κάθε θέατρο στον κόσμο η σκηνή του Βεάκειου βλέπει στο κοινό. Όπως δεν συμβαίνει σε όλα τα θέατρα του κόσμου, οι θεατές του Βεάκειου όταν κοιτούν στη σκηνή έχουν φόντο και τη θάλασσα. Το σκηνικό να απογειώσεις το καλύτερο της διάθεσής σου έτοιμο είναι, λίγες μέρες έμειναν. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει ένα φιλί για σένα.