του Μάρκου Ψυχάρη //

Και είναι ο μειλίχιος Άδωνις που έχει εκπλήξει τη γη της τηλεόρασης. Οι τσιρίδες ελαχιστοποιήθηκαν. Οι απειλές σε αυτούς που “φεύγουν” πήραν σχήμα συμβουλής. Ο Άδωνις του προεκλογικού 2019 είναι δυσανάλογος του “εαυτού” του που μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη του παρουσία στην τηλεόραση.

Ο Άδωνις δεν ήταν – και πολύ περισσότερο δεν είναι – καθόλου μόνος. Το κοινό υπήρχε. Και ήταν έτοιμο να κινητοποιηθεί στο όνομα μιας Ελλάδας που πιστεύει στον Θεό αλλά, παράλληλα, λατρεύει το ατόφιο αρχαιοελληνικό πνεύμα που θέλει να παλιννοστήσει προβάλλοντας αγνή Ελλάδα και, πια, δεν έχει πρόβλημα να κάνει σκόντο σε ιδεολογικές παραχωρήσεις που, στην τελική, ίσως φέρουν ψήφους. Η λύσσα κατά του συμφώνου συμβίωσης πια μοιάζει με τσάμπα γαβ που ακούγεται από οικόσιτο παιχνιδιάρικο τσιουάουα. Οργανωμένος λαϊκιστής, πριν βγει βουλευτής εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, τηλεβιβλιοπώλης εθνικιστικών και μισαλλόδοξων πονημάτων, πωλητής προϊόντων νανοτεχνολογίας, προσβλητικός, σταθερή πορεία στον χρόνο.

•Το τηλεμάρκετινγκ είναι το νέο μέιντστριμ. Ο Βελόπουλος το πήγε παραπέρα, βιταμίνες, απόκρυφο Άγιο Όρος, κολλητός του Πούτιν. Όμως ο Άδωνις και το ακροατήριό του έχουν περισσότερο ενδιαφέρον μόνο και μόνο γιατί σύντομα θα είναι στα πράγματα για μια ακόμα φορά και μάλιστα σε κεντρικό τραπέζι της πίστας.

Μα ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Δεν είναι το θέμα πόσο τα έχωνε στον Σαμαρά για το μνημόνιο όταν ήταν στο ΛΑΟΣ. Δεν είναι ότι γελούσε χαιρέκακα όταν ο πρώην προδότης της παράταξης Σαμαράς έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως η εκλογή του ήταν η καλύτερη προοπτική ανέλιξης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη δεξιά πολυκατοικία. Ο Άδωνις είναι ριάλιτι γκέιμ από μόνος του. Η παρακάτω οικογενειακή στιγμή ρητορικού οίστρου μάλλον απέχει από την αισθητική της ρητορικής κλασικής Ελλάδας. Προβάλλεται όμως ως αναπαράστασή της. Είμεθα Ελληνολάτρες. Power of Love αλλιώς.

Μα τελικά τι θέλει να πει η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας με τον Άδωνι να γράφει την ιστορία της;

Ο Μπογδάνος είναι απλώς μια αγχωμένη λεπτομέρεια στη δημοπρασία της πολιτικής υστερίας. Ο Άδωνις είναι εδώ.

Η εποχή είναι με το μέρος του.