Του Μάνου Τζανακάη //

Φωτογραφίες Τάσος Αναστασόπουλος //

To γενικό συμπέρασμα. H Σεζάρια Έβορα και μετα θάνατον ενώνει διαφορετικά ηλικιακά κοινά. Το ακροατήριο των δύο παραστάσεων Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Νοέμβρη που δόθηκαν στο Γκάζι Live ήταν ο ορισμός του ετερόκλητου. Από φαν της “Μουσικής του Κόσμου” ως το κοινό που του παρκάρουν το γυαλισμένο SUV δίπλα από την είσοδο – έξοδο του μαγαζιού για μόστρα.

Από τη σειρά των ερμηνευτών που πέρασαν από σκηνής για να παρουσιάσουν όχι μόνο τραγούδια που τραγούδησε η εμβληματική Έβορα ξεχωρίσαμε τα εξής.

Πρώτη εμφανίστηκε η νεαρή Lucibela είναι το νέα αίμα ερμηνευτριών που ετοιμάζει τον πρώτο της δίσκο.

Η Lucibela

Δεύτερη εμφανίστηκε η κορυφαία της βραδιάς, η έμπειρη Nancy Vieira που ήταν και η πιο κοντινή στο ύφος και στο πνεύμα της Σεζάρια.

Η Nancy Vieira

Τρίτη εμφανίστηκε η νεαρή και χορευταρού Elida Almeida, που έχει διακριθεί με τους πρώτους της δύο δίσκους και καταξιώνεται διεθνώς και τέταρτος στη σκηνή ανέβηκε ο Grace Evora, o κεφάτος ανιψιός της Έβορα που εκτός των τραγουδιών που είπε, παρουσίασε και τον, κάποτε, θρύλο των ελληνικών γηπέδων, με τη φανέλα του Πανιωνίου Νόνι Λίμα.

Grace Evora και Elida Almeida

Τελευταία εμφανίστηκε η πορτογαλίδα Ντουλς Πόντες. Ξεκίνησε παραδόξως και εκτός θέματος στο πιάνο με το La Boheme του Σαρλ Αζναβούρ πριν αποδώσει με επίδειξη των φωνητικών της δυνατοτήτων τις περίφημες μόρνες Mar Azul και Sodade της Σεζάρια. Στη βραδιά ακούστηκαν οι περισσότερες από τις μεγάλες επιτυχίες Petit Pays, Angola, Miss Perfumado, Nutridinha, Cize (Σίζ -που είναι και το χαϊδευτικό όνομα της Σεζάρια), Bia d’Lulucha, Besame Mucho, Yamore κ.α. Στο τέλος κοινό και καλλιτέχνες χορέψαμε με την ξεσηκωτική coladeira Sangue di Beirona και την εκρηκτική samba Carnaval de Sao Vicente, εφταμελή μπάντα. Το κοινό πριν τη συναυλία είδε και ένα μικρο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Έβορα. Ενώ το slide show που έπαιζε καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς μάς έδειχνε εικόνες από τη ζωή στο Πράσινο Ακρωτήρι. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν ήταν και εκείνες της Ελληνίδας φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή.

Η Ντουλς Πόντες

Η τελευταία εντύπωση. Η Πόντες, το όνομα της βραδιάς, με τις οπερατικές κορώνες της μάλλον υπερέβαλε. Θα τις έλεγες σκληρές για τη γλυκύτητα των κομματιών που ερμήνευσε μοναδικά η Σεζάρια Έβορα.