Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Κάτι μου λέει πως τα μέλη των Afrodyssey Orchestra κάθε φορά που έχουν live το βλέπουν σαν πάρτυ. Ο afrobeat ήχος δανείζεται στοιχεία jazz και την ελληνική παράδοση. Καθένα τους ξεχωριστά τους λες και μελετητές της αφρικανικής μουσικής. Συνθέτουν – δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που παίζουν, χρησιμοποιώντας όργανα, άγνωστα για το ευρύ κοινό, όπως το Kamelen Ngoni που είναι ένα είδος αφρικανικής άρπας, και το Balafon που είναι ο Αφρικανός πρόγονος της Marimba και του Vibraphone. Η Afrodyssey Orchestra, μια μπάντα που δεν συναντάς εύκολα στην πόλη, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 22.00 θα εμφανιστεί στο Quilombo Centro Cultural.

 

Tι είπατε ο ένας στον άλλο, γύρω από τη μουσική, πριν μπείτε στο στούντιο για την πρώτη σας πρόβα;

-Αυτό ήταν 3 χρόνια πριν. Έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε. Δεν θυμόμαστε να σου πούμε τι ακριβώς συζητήσαμε. Θα ήταν μάλλον κάτι σχετικό με το να παίξουμε μουσική με βάση τους αφρικανικούς ρυθμούς. Μουσική που να είναι χορευτική αλλά και να έχει ενδιαφέρον σαν παίξιμο, ενορχήστρωση και σύνθεση ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί και από πιο απαιτητικό κοινό. Από τότε η σύνθεση της μπάντας έχει αλλάξει αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή είναι ο Θοδωρής Ρέλλος στο σαξόφωνο, ο Κώστας Αρβανίτης στην κιθάρα, ο Βασίλης Παπασταμόπουλος στο μπάσο, ο Narayan Protin στα κρουστά, ο Βασίλης Οικονομίδης στα κρουστά, το μπάλαφον και τα πλήκτρα και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης στα τύμπανα.

– Afrobeat είναι….

-Μία από τις βασικές μας επιρροές.

– Από τότε που φτιάξατε την μπάντα σας ποιο λάιβ θεωρείτε ως αξέχαστο ;

-Στο Βερολίνο. Ήταν εξαιρετικά και ήταν και η πρώτη φορά της μπάντας που βγήκε εκτός Ελλάδος. Εκεί πραγματικά φάνηκαν οι δυνατότητές μας. Καταφέραμε να κάνουμε να ξεβιδωθεί στον χορό κοινό παντελώς άγνωστο σε μας. Ακόμα, τα Φεστιβάλ στην Ισπανία, Λέιντα και Σαραγόσα. Εμφανιστήκαμε μαζί με ονόματα όπως ο Fred Wesley και οι Screaming headless torsos. Καλή φάση, ωραία φάση. Γενικά όλη η περιοδεία στην Ισπανία ήταν αξέχαστη και οι Ισπανοί είναι πολύ κοντά σε εμάς σαν λαός οπότε ξετρελάθηκαν, τους αρέσαμε πολύ.

afrodyssey-bg-1024x504

– Ποια είναι η πιο αφρικάνικη γειτονιά της Αθήνας;

-Η Κυψέλη.

– Πού δεν έχει εμφανιστεί ακόμα η μπάντα σας ;

-Θα μας ενδιέφερε να παίξουμε εκτός Ελλάδας και εκτός Ευρώπης. Αφρική, Αμερική και οπουδήποτε θα μπορούσε ο κόσμος να γουστάρει με τη μουσική μας.

-Ποια είναι η διασκευή που παίζετε και θα θέλατε να είναι δικό σας κομμάτι;

Mια διασκευή παίζουμε και δε θα θέλαμε να είναι δικό μας κομμάτι.

– Το 2016 ήταν….

-Η χρονιά που κυκλοφόρησε η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά “In the Land Of Aou Tila”  σε βινύλιο από την Altercat.

afro

Ίνφο

  • Quilombo Centro Cultural
  • Σερβίων 8 & Λ. Αθηνών 44, Ακαδημία Πλάτωνος
  • Τηλ.: 210 5227961 & 6938736307                                                                                                                           
  • Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 22.00                                                                                                      
  • Είσοδος δωρεάν
  • Μετά το live Θα ακολουθήσει party με την dj και παραγωγό (radio Kosmos & Avopolis) Ευδοκία Πρέκα.