Από την Αντιγόνη Καράλη //

 

Μια σπουδαία καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους, πραγματοποιείται, με ελεύθερη είσοδο, στις 12 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στιγμιότυπο από την προετοιμασία για τη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου»

 

Πρόκειται για την πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει την οικουμενική ουσία της «Τραγωδίας του Πολέμου», με τη συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Αντικείμενο διερεύνησης της παράστασης είναι το «πολεμικό δράμα», έτσι όπως αναδύεται μέσα από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, στο ενυπάρχον θεατρικό στοιχείο της ιστορικής αφήγησης, αλλά και στο δραματικό περιεχόμενο των εξιστορούμενων πολεμικών γεγονότων.

Η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC, www.herc.gr). Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο σπουδαστικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από το Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Ο πόλεμος είναι ένα εξόχως επίκαιρο θέμα, το οποίο απασχολεί όλη την ανθρωπότητα. Η εποχή μας είναι εξαιρετικά πολεμική. Και η ανάγνωση του θουκυδίδειου έργου είναι πολύ διαφωτιστική ως προς αυτό. Θα μπορούσε να δώσει μία αυτογνωσία σε επίπεδο ατομικό, εθνικό και υπερεθνικό, διότι αναλύει τους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο», εξηγεί ο Γιάννης Λιγνάδης, υπεύθυνος για το κείμενο και τη δραματουργία. Και προσθέτει: «Σκεφτήκαμε ότι, για καθαρά παιδευτικούς λόγους, θα ήταν ένα πολύ καλό πεδίο να το προσεγγίσουμε με τρόπο αναγνωστικό, επιστημονικό, αλλά και με έναν πιο βιωματικό τρόπο. Κι ο καλύτερος τρόπος να νιώσει κανείς το βίωμα είναι το θέατρο».

 

Ο Γιάννης Λιγνάδης, υπεύθυνος για το κείμενο και τη δραματουργία
Ο Γιάννης Λιγνάδης, υπεύθυνος για το κείμενο και τη δραματουργία

 

 

«Πρόκληση»
Η συγγραφή του Θουκυδίδη είναι μία επιστημονική συγγραφή. Εν τούτοις περιέχει δραματικά, θεατρικά στοιχεία, τα οποία «θεωρήσαμε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να τα αξιοποιήσουμε. Είναι διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισής μας» σημειώνει ο Γ. Λιγνάδης. Το υλικό της παράστασης προέρχεται από τα πέντε πρώτα βιβλία, τα οποία χρονολογικά φτάνουν μέχρι το 416 π.Χ., στην καταστροφή της Μήλου.

Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Δ. Λιγνάδης – Γ. Παναγόπουλος και τη σκηνική διδασκαλία-κίνηση η Ελενα Καμηλάρη. Ιστορικοί σύμβουλοι: Dr. Bella Vivante, δρ Ανδρονίκη Μακρή. Σκηνικά-κοστούμια Δήμος Κλιμενώφ, φωτισμοί Εβίνα Βασιλακοπούλου. Video Installation Λουκάς Ζιάρας, Χρήστος Καλαϊτζόγλου. Μουσική επιμέλεια: Μικές Γλύκας. Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης. Η παράσταση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Πηγή: www.ethnos.gr