Της Ντέμης Αυλωνίτη //

«Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1865 από τον οίκο Macmillan. Και ακολούθησαν νέες εκδόσεις, προσαρμογές τού συναρπαστικού αυτού αριστουργήματος, το οποίο συνεχίζει να εμπνέει νέες γενιές συγγραφέων και εικονογράφων.

LEWIS CARROLL

Lewis Carol - Alice 10

Lewis Carol photo of Alice Liddell taken by Carol 1858 9

Η Αλίκη «ζωντάνεψε» πρώτα απ’ όλα από τα χέρια του Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον Κάρολ, ο οποίος υπόγραφε με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ. Παρέα με το χειρόγραφό του, το οποίο έφερε τον ανεπίσημο τίτλο «Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη γη», είχε δημιουργήσει και κάποιες εικόνες. Κι επειδή γνώριζε φυσικά το πραγματικό κορίτσι που τον ενέπνευσε, την Άλις Λίντελ, στα πρωτότυπα σκίτσα του, την παρουσίασε με καστανά μαλλιά, όπως ήταν τα αληθινά της, με μακρύ φόρεμα και φαρδιά μανίκια.

JOHN TENNIEL

John Tenniel- Alice, Mad Tea Party 8

Ο Τζον Τένιελ ανέλαβε να δώσει «πνοή» με τα σχέδιά του στην πρώτη έκδοση του βιβλίου, η οποία περιλάμβανε 2.000 αντίτυπα. Κι ενώ ήδη πενήντα από αυτά είχαν προλάβει να βιβλιοδετηθούν, ο Κάρολ πληροφορήθηκε ότι ο εικονογράφος έκρινε ότι η ποιότητα της εκτύπωσης ήταν κακή. Έτσι, το βιβλίο αποσύρθηκε. Ωστόσο, το όνομα του Τένιελ συνδέθηκε με τον άνθρωπο που φιλοτέχνησε την αρχική εικόνα της Αλίκης, η οποία πλέον έχει ξανθά μαλλιά.

HARRY G. THEAKER

Harry Theaker Alice 2 (1)

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Κάρολ είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως «τέλειο δείγμα καλλιτεχνικής εκτύπωσης». Ο Theaker βασίστηκε στα αρχικά χαρακτικά του Τένιελ και τα εμπλούτισε με χρώμα. Η Αλίκη, ο λευκός Λαγός, ο Τρελο–καπελάς, η Γάτα του Τσεσάιρ, η Ντάμα Κούπα κι άλλοι χαρακτήρες αγαπήθηκαν ακόμη περισσότερο και κατέστησαν το ομώνυμο έργο παιδικής λογοτεχνίας και φαντασίας μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες.

SALVADOR DALI

Dali Άνοιγμα

Το σύμπαν της Αλίκης, με τα όνειρα και τα παράδοξα, τις στρεβλώσεις του χώρου και του χρόνου αποτυπώθηκε μοναδικά το 1969 από τον σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί. Το σχετικό συλλεκτικό λεύκωμα περιλάμβανε 13 εικόνες με την τεχνική της «ηλιοτυπίας», μία για κάθε κεφάλαιο του παραμυθιού, αλλά και μία επιπλέον για να κοσμήσει το εξώφυλλο. Η έκδοσή του κυκλοφόρησε από τον νεοϋορκέζικο οίκο Maecenas Press-Random House.

ARTHUR RACKHAM

Arthur Rackham - alice in wonderland 6

Η φανταστική εξιστόρηση του Λιούις Κάρολ, με πρωταγωνιστές την Αλίκη και τα άλλα εκκεντρικά πλάσματα, συνοδεύεται κάποια στιγμή από τις ονειρικές υδατογραφίες – έγχρωμες και ασπρόμαυρες – του εικονογράφου Άρθουρ Ράκχαμ, σε μια σπάνια έκδοση. Η κυκλοφορία της έγινε το 1907. Ο Ράκχαμ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους του είδους, από την «Χρυσή Εποχή» της βρετανικής εικονογράφησης βιβλίων.

MERVYN PEAK

Mervyn Peake alice's adventures in wonderland (2) 4

Τη δεκαετία του 1940 ανατέθηκε στον Μέρβιν Πικ να παραγάγει ένα σύνολο εβδομήντα σχεδίων με πένα και μελάνι προκειμένου να συνοδεύσουν τα δύο κλασικά βιβλία του Λιούις Κάρολ, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και Μέσα από τον Καθρέφτη (1946). Και αποτέλεσαν μέρος της καλύτερης δουλειάς του ως εικονογράφος. Μη διαθέσιμες σε οποιαδήποτε έκδοση μέχρι το 1978, οι συγκεκριμένες εικόνες, αποκαταστάθηκαν και απόκτησαν την αρχική ευκρίνεια και ζωντάνια τους.

LEONARD WEISGARD

Leonard Weisgard -alice in wonderland (2) 7

Ο Αμερικανός Leonard Weisgard, ο οποίος υπήρξε εικονογράφος που «έντυσε» πάνω από 200 παιδικά βιβλία, ξεχώρισε και για τα έργα που δημιούργησε για την ξεχωριστή ιστορία του Κάρολ. Οι ζωντανές έγχρωμες εικόνες του Weisgard κόσμησαν όμορφα την έκδοση Οι περιπέτειες της Αλίκης των Θαυμάτων και Μέσα απ’ τον καθρέφτη (1949).

RALPH STEADMAN

Ralph Steadman -alice in wonderland 1972 3

Η εικονογράφηση της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», μιας έκδοσης του 1973, σηματοδότησε και τη μεγάλη ανοδική πορεία στην καριέρα του Steadman, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πρωτοποριακά έργα. Στο πλάι της περίεργης Αλίκης θα δούμε έναν νταή Τρελο-Καπελά ή έναν υπέρ αγχωμένο βιαστικό Λαγό. Τα διορατικά και λεπτομερή του ασπρόμαυρα σχέδια αντικατοπτρίζουν μια σύγχρονη κοινωνία, ενώ έχουν διαχρονικές ψυχολογικές απεικονίσεις.

ROBERT INGPEN

ALICE

Η ιστορία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων ειπώθηκε πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Το στιλ και η εξαιρετική φαντασία του δημοφιλούς κειμένου του Λιούις Κάρολ διατηρείται και αποδίδεται μέσα από μία ακόμη έκδοση (2009), η οποία περιλαμβάνει εβδομήντα εκπληκτικές εικόνες, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Robert Ingpen.

 

Η γέννηση του δημιουργού του κλασικού παιδικού βιβλίου, στις 27 Ιανουαρίου του 1832, έγινε αφορμή να παρουσιάζουμε ένα εικαστικό ταξίδι στο φανταστικό κόσμο της Αλίκης μέσα από εικονογραφήσεις των John Tenniel, Salvador Dali, Arthur Rackham, Leonard Weisgard, Ralph Steadman, Mervyn Peake κ. ά.