Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας, μας έχει γεννήσει και αυτό είναι μία πραγματικότητα

Αντρέι ΒάινταAP Photo/Alik Keplicz

 

Αντρέι Βάιντα

Ένας μεγάλος κινηματογραφιστής, από αυτούς που συνέθεσαν τη  Μεγάλη Πολωνική Σχολή, πέθανε σε ηλικία 90 ετών αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα 60 χρόνων.

Ο Αντρέι Βάιντα είχε πρόσφατα μεταφερθεί σε νοσοκομείο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε, μέσω twitter, η Ένωση Πολωνών Σκηνοθετών.

ps2Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο στην ξακουστή σχολή Λοτζ.

Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με τον τίτλο «Ποκολένιε» (στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Μια Γενιά»)- σχετικά με τη γερμανική κατοχή των Πολωνών, υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Ο Βάιντα, πρωτοστάτησε στην πολωνική σχολή που ξεπήδησε από τη Λοτζ, σκηνοθετώντας την προσωπική του εκδοχή για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία.

ps1Στην πλούσια 60χρονη καριέρα του τιμήθηκε με πλήθος βραβείων, ενώ τέσσερις ταινίες του έχουν προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: The Promised Land (1975), The Maids of Wilko (1979), Man of Iron (1981), Katyń (2007).

Αν και δεν το κέρδισε, το 2000 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

 

Πηγή: www.efsyn.gr