Του Μάρκου Ψυχάρη //

Το αχτύπητο ασπρόμαυρο του Anton Corbijn μαγεύει. Αρκεί ένα πορτρέτο από τον  Ολλανδό φωτογράφο για να εξηγήσει το σύμπαν πολύπλοκων, χαρισματικών ανθρώπων. Η περιπλάνηση του Corbijn στη φωτογράφιση μουσικών ξεκινά το 1975. Μετά από μια συναυλία τού, επίσης Ολλανδού, Herman Brood και της μπάντας του His Wild Romance. Ζήτησε να τους φωτογραφίσει. Δέχτηκαν. Το αποτέλεσμα αύξησε τα ποσοστά αναγνωσιμότητας της μπάντας. Έγινε ιδανικός πρόλογος για τον φωτογράφο να μπει στη μουσική βιομηχανία.

nirvana

Nirvana

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Corbijn φωτογράφιζε συστηματικά μουσικούς για λογαριασμό της μουσικής εφημερίδας New Musical Express. Και το σετ εικόνων που δημιούργησε απαθανατίζοντας τον David Bowie στη διάρκεια εμφανίσεών του στη Νέα Υόρκη, θεωρήθηκε σημείο αναφοράς στην καριέρα του.  

The Cramps

The Cramps

Depeche Mode

Depeche Mode

 

 

 

 

 

 

Στις εικόνες του  Corbijn καταφέρνει να καταπίνει ολόκληρες κουλτούρες. Και εκείνη της punk και postpunk εποχής τού πήγε πολύ. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 συνεργάστηκε με περιοδικά σαν το The Face, με μουσικούς και συγκροτήματα όπως οι Joy Division, οι Siouxsie and theBanshees, οι Simple Minds, o Peter Murphy.

luciano-pavarotti

Luciano Pavarotti

mick-jagger

Mick Jagger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την αρχή της πορείας του ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ο Ολλανδός φωτογράφος είχε φτιάξει μια καριέρα πάνω σε ασπρόμαυρα καρέ. Η αποκάλυψη των ικανοτήτων του στην έγχρωμη εικόνα έγινε το 1989 φωτογραφίζοντας την πρωταγωνίστρια της βρετανικής NewWave σκηνής τραγουδίστρια Siouxsie Sioux.

Ο Corbijn έχει δουλέψει με τους Bob Dylan, Joy Division, Depeche Mode, Tom Waits, Bruce Springsteen, Peter Hammill, Miles Davis, Björk, Captain Beefheart,  Marc Almond, Robert De Niro, Stephen Hawking, Elvis Costello, Siouxsie and the Banshees, Morrissey, Peter Murphy, Simple Minds, Clint Eastwood, The Cramps, Annie Lennox, Bruce Springsteen, Nick Cave, Metallica, Therapy?, The Rolling Stones, Bon Jovi, The Killers, Simple Minds, R.E.M., The Bee Gees.

miles-davies

Miles Davis

Οι συνεργασίες όμως που μπορούν να υπογραμμιστούν ως γάμος ήταν και είναι με τουςU2 και τους Depeche Mode. Με τους πρώτους συνεργάστηκε στα άλμπουμ Joshua Tree και Achtung Baby όπου πέρα από το φωτογραφικό αποτέλεσμα συνεργάστηκε και στην παραγωγή βίντεό τους. Με τους δεύτερους συνεργάζεται ασταμάτητα από το 1986 φωτογραφίζοντας και σκηνοθετώντας βίντεο κλιπ, ντοκιμαντέρ τους. 

πηγή http://antoncorbijn.com/

john-lydon

John Lydon

nick-cave

Nick Cave