Του Απέναντι //

Στις 22 του Δεκέμβρη εμφανίστηκε ένα βίντεο που αποστολέας του ήταν ο Isis. Η δολοφονική οργάνωση είχε σκοτώσει, καίγοντάς τους, δύο Τούρκους στρατιώτες. Τους Sefer Tas και Fethi Sahin. Οι δύο άνθρωποι ήταν όμηροι της οργάνωσης για μήνες.

-Αρχικά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν προέβη σε κάποια δήλωση για το γεγονός. Και η συνήθως αστραπιαία ιντερνετική δράση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επέδειξε πρωτοφανή αργοπορία.

-Η καμπάνια #wearewaitingforexplanation που ξεκίνησε στο Twitter είχε ως σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει έστω μια εξήγηση γύρω από το γεγονός. Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αντί να ρίξουν περισσότερο φως «θόλωσαν» την ατμόσφαιρα αναπαράγοντας την είδηση προσθέτοντας την λέξη «υποτιθέμενη» στα ρεπορτάζ τους γύρω από την εκτέλεση των δύο ανθρώπων.

-Ακόμα και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Nasrallah, βγήκε από το καβούκι του δηλώνοντας: «Δύο Τούρκοι στρατιώτες έχουν καεί. Αυτό είναι γνωστό παντού. Γιατί η κυβέρνησή τους παραμένει σιωπηλή;»

-Μόλις χτες (27 Δεκέμβρη 2016) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος  της Τουρκίας, Numan Kurtulmus αναγκάστηκε να κάνει μια δημόσια δήλωση. Απόσπασμα της ομιλίας του είχε ως εξής:

«Ακόμα δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία σχετικά με αυτά τα βίντεο από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες. Η δράση των τρομοκρατών είναι αποτρόπαια. Ανεξάρτητα από το αν το γεγονός είναι αληθινό ή όχι θέλουν να περάσουν μηνύματα φόβου μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Δεν μπορούν να προκαλέσουν το κοινό με ένα ψεύτικο βίντεο. Κάνεις δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα social media για να προωθήσει τις τρομοκρατικές του βλέψεις. Δεν είναι πατριωτική πράξη να σπάσει το ηθικό του τουρκικού λαού. Υπάρχει μια ενότητα γύρω από τα Εθνικά Θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ευχαριστώ ορισμένες οργανώσεις που κρατούν την ίδια στάση με εμάς».

– Όπως φαίνεται όποιος έχει ερωτήματα γύρω από τη συγκεκριμένη δολοφονική πράξη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης μέσα σε λίγες προτάσεις «τύλιξε» τον ορισμό του αντιφατικού είπε: «Δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες». Και λίγες λέξεις αργότερα είπε: «Δεν μπορούν να προκαλέσουν το κοινό με ένα ψεύτικο βίντεο».

– Εάν αυτό το ζήτημα δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα πώς η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι το βίντεο είναι ψεύτικο.

– Μου φαίνεται πως το μακελειό του Isis θα είναι το «Τσερνόμπιλ» του Ερντογάν. Πριν από χρόνια η Ε.Σ.Σ.Δ. είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει το γεγονός ενός τρομακτικού πυρηνικού ατυχήματος. Δεν τα κατάφερε. Οι «δικοί» μας άνθρωποι θα τα καταφέρουν;

15715981259_ea169dcafe_b