Οι συναυλίες που ανακοινώνονται για το καλοκαίρι μοιάζουν πολύ με την κουβέντα που πιάνεις με φίλους όταν διαλέγεις προορισμό για διακοπές. Υπάρχει η άγονη γραμμή, που το καράβι δένει δύο φορές την εβδομάδα αλλά είναι σαν τσάμπα. Υπάρχει και η άλλη, η “γόνιμη”(;), που το καράβι δένει τρεις και τέσσερις φορές τη μέρα. Στην πρώτη περίπτωση κάνεις διακοπές ανυπολόγιστου λόου μπάτζετ. Στην παραλία απλώνεις πετσέτα, πετάς τις μπύρες στη θάλασσα να μη ζεσταθούν αμέσως. Στη δεύτερη, της γόνιμης γραμμής, μπαίνεις στο τριπ όχι μόνο της ξαπλώστρας στην παραλία άλλα το πόσο κοντά θα βρίσκεται εκεί που σκάει το κύμα. Όσο περισσότερο γλύφει η θάλασσα τα δάχτυλα των ποδιών σου τόσο πιο ακριβά στοιχίζει.

Οι συναυλίες της γόνιμης γραμμής

Μέρα με τη μέρα, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, όλο και περισσότερες συναυλίες ανακοινώνονται. Η πιο πρόσφατη ήταν εκείνη των Arctic Monkeys στο Terra Vibe την Παρασκευή 6 Ιουλίου. Η προπώληση των εισιτηρίων θ’ αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου. Τα πρώτα εισιτήρια γενικής εισόδου κοστολογούνται στα 69 ευρώ. Τα VIP στα 100. Το νούμερο 69 πέρα από τον αναπόφευκτο συμβολισμό, στην πράξη όταν πας στη Μαλακάσα, θα φτάσει το κατοστάρικο. Βενζίνες, μπύρες, νερά και άλλα μικρά καλά επιβίωσης σε φεστιβάλ θα σου χρειαστούν και αυτά είναι μέρος του μπάτζετ. Μπορεί ένας 20 και βάλε ετών άνθρωπος να πληρώσει αυτό το νούμερο χωρίς τσόντα, οικονομική, από τον μπαμπά; Εννοείται πως το καλό με την προπώληση είναι πως αρχίζεις να κρατάς χρήμα μπας και σε δύο μήνες καταφέρεις να πάρεις εισιτήριο. Και δεν σκέφτεσαι πως αντέχεις δεύτερη συναυλία το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν θελήσεις να πας και, λέμε τώρα, στο Ejekt, 23 Ιουνίου – Πλατεία Νερού, να δεις Nick Cave και Editors το πράγμα δυσκολεύει πολύ. Η προπώληση έχει 43 ευρώ και VIP 125. Στην παραπάνω πρόσθεση αφήνουμε απ’ έξω τους Jamiroquai που θα έρθουν για το φεστιβάλ Release Athens στις 17 Ιουνίου. Δεν έχουν ήχο συγγενικό με τους παραπάνω, απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό. Η δική τους προπώληση ξεκινά από τα 37,50 ευρώ.

Το κόστος εισιτηρίων των καλοκαιρινών φεστιβάλ δεν συμβαδίζουν με τους μισθούς του κοινού τους. Είναι πολύ ακριβά. Και ο τιμοκατάλογος που διαμορφώνουν οι διοργανωτές δίνει την εντύπωση πως ανάμεσά τους το γινάτι ποιος θα κάνει τη διαφορά φέρνοντας το μεγάλο όνομα για να κλέψει τους πελάτες του παραμένει άσβηστο.

Οι μέρες περνούν. Νέα ονόματα θα προστεθούν στις λίστες των καλλιτεχνών που θα έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα για live. Ποιος όμως τις αντέχει οικονομικά; Προφανώς εκείνος που έχει χρήμα για σόου και μάλλον όχι εκείνος που επιμένει να θεωρεί τα φεστιβάλ ονομάζει είδος συναυλιών.