Από την Αγγελική Κώττη //

Το ερώτημα «πουλάν λαθραίες αρχαιότητες» οι οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού, είναι αντάξιο του άλλου ερωτήματος περί του αν αφοδεύουν οι αρκούδες στο δάσος. Φυσικά και πωλούν. Ειδικά οι διαδικτυακοί οίκοι, από όπου διακινούνται χιλιάδες χιλιάδων αρχαιότητες.

Με τη σύλληψη της σπείρας αρχαιοκαπήλων της Αχαΐας, το πήραμε κι εδώ χαμπάρι. Όχι βεβαίως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία γνωρίζει καλά την κατάσταση και καθημερινά «σαρώνει» καταλόγους δημοπρασιών. Η κοινωνία.

Δεν θέλω να σας πικράνω, αλλά ό,τι μέτρα και να ληφθούν εναντίον των παράνομων πωλήσεων προϊόντων λαθρανασκαφής, οι πωλήσεις θα συνεχίζονται. Μιλάμε για ένα από τα τρία επικερδέστερα παράνομα επαγγέλματα παγκοσμίως: όπλα, ναρκωτικά, αρχαιότητες. Το τράφικινγκ έρχεται αμέσως μετά. Tζίροι; Δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος.

aggelikiΕπομένως, ναι, να τους κυνηγήσουμε. Παρότι, σίγουρα έχουν ισχυρές νομικές ομάδες και δεν θα καταφέρουμε και πολλά. Πάντως, αφού τους πιάσαμε στα πράσα, να κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι μπορούμε. Κέρδος μας θα είναι.

Αλλά πάνω απ’ όλα να φροντίζουμε να μη γίνονται λαθραίες ανασκαφές. Όμως: χωρίς αστυνομικούς, φύλακες αρχαιοτήτων, υπαλλήλους τεκμηρίωσης και όσους, γενικώς, μπορούν να συγκροτήσουν έναν κατασταλτικό μηχανισμό. Με τη διαφθορά, που βρίσκεται παντού – σημειώνω όμως ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μηδέν (0) βεβαιωμένες περιπτώσεις διαφθοράς, για να κλείσω ανίερα στόματα. Χωρίς καλλιέργεια αγάπης προς τις αρχαιότητες από τα πρώτα μας βήματα. Με τους Έλληνες να μην πατάνε σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρά μόνο σε βαρετές επισκέψεις σχολείων, τουτέστιν χωρίς πρόληψη, τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε.

Όπως αποκαλύπτεται με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας που εστάλη στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄ Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός».

«Έτυχε» να συμπέσει με τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων, αλλά και «πέτυχε». Πάμε, λοιπόν, πάλι στο νηπιαγωγείο: τι είπαμε κάνουν οι αρκούδες στο δάσος;

thumbnail_anoigma-aggeliki