γράφει η Μαριλιάνα Ρηγοπούλου* //

Ο εικαστικός Παναγιώτης Τεμπελόπουλος αποτελεί μια ρηξικέλευθη μορφή στον χώρο της Τέχνης μέσα από τα έργα του. Προτού όμως αναφερθώ στην τελευταία δουλειά του, θα ήταν θεωρώ φρόνιμο να σας παραθέσω κάποιες απ’ τις σπουδές του.

Ο Παναγιώτης Τεμπελόπουλος γεννήθηκε το 1966 στον Πειραιά. Κατά τα έτη 1985-1987 μαθήτευσε στο Πειραϊκό εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και στο ελεύθερο εργαστήριο εικαστικών Τεχνών του Δήμου Νίκαιας. Το 1989 αποφοίτησε από την κρατική σχολή ηλεκτρονικών εφαρμογών ( Κ.Σ.Η) ως πτυχιούχος στον σχεδιασμό Hardware.

PRAXIS III – METAVASIS (Transition) Acrylics and white ink on wood panel 100×125 cm

Από το 1990 έως το 1995 μαθήτευσε δίπλα στον Αγιογράφο Έξαρχο Νησιότη. Γίνεται μέλος της εικαστικής δράσης Z- Circle το 1995 όπου και συμμετείχε μέχρι το 2003.

Το 2005 έφυγε από την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην Κορώνη (Μεσσηνίας) όπου και δημιουργεί το προσωπικό του εργαστήριο ανοικτό προς το κοινό έως το 2008. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην ίδια πόλη.
Από το 1995 έχει παρουσιάσει το έργο του σε εφτά ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε έντεκα (11) ομαδικές με τελευταία παρουσίαση στο Παλιό Δημοτικό σχολείο Καρδαμύλης στην ομαδική έκθεση με τίτλο: « Δυαδικότητα».

Η όγδοη ατομική του έκθεση τιτλοφορείται: « Εικόνες» και περιλαμβάνει δεκατρία (13) ζωγραφικά έργα και κατασκευές φτάνοντας στα όρια της εικονογραφίας, έχοντας σαν πρόθεση να εισάγει το θεατή σε μια παραμυθία.

∠Η επόμενη ομαδική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει έργα και του Παναγιώτη Τεμπελόπουλου θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας στις 12 Οκτωβρίου 2018

Σ’ ένα γλυκό καλοκαιρινό βράδυ στην Κορώνη στο αρχοντικό Ταρσούλη, ήταν η πρώτη μου επαφή με το έργο «ΕΙΚΟΝΕΣ» του Παναγιώτη Τεμπελόπουλου.

Ευτυχής συγκυρία να γευτώ την εξαιρετικά επικοινωνιακή του έκθεση, καθώς τα έργα του διεισδύουν σε βαθύτερα σημειολογικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία, τη ζωή, το θάνατο, την Ανάσταση.
Σε μια βαθύτερη ανάγνωση της δουλειάς του, μπορεί κανείς να διακρίνει τις επιρροές μέσα από θεολογικά καθαρά κείμενα όπως το έργο του Φώτη Κόντογλου: «Ο Θεός Κόνανος και το μοναστήρι του το λεγόμενο της καταβύθισης», μέχρι τη «Θεογονία» του Ησιόδου και τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.
Ο Καζαντζάκης στην «Ασκητική» του έλεγε: «Ένα μονάχα λαχταρίζω: Να συλλάβω τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, τι είναι το μυστήριο που με γεννάει και με σκοτώνει», αυτό ακριβώς επιτυγχάνει με τα έργα του ο Παναγιώτης Τεμπελόπουλος, αποκαλύπτει τα πίσω απ’ το προφανές, η ζωογόνα Τέχνη του όσο αποκαλυπτική είναι, άλλο τόσο σιβυλλική, σκοτεινή και ερεβώδης.

PRAXIS II /ANA-STASIS(Resurrection)Acrylics and white ink on wood panel 100 x 125 cm

Ο κόσμος των λογικών συμβόλων έρχεται σε αντιπαράθεση με τον κόσμο των συμβολικών νοημάτων τα οποία και υπέρκεινται.

Η ηθική δύναμη της Τέχνης του αναγκάζει την ίδια τη λογική να αυτοεξοριστεί.

Μέσα από δεκατρία (13) συνολικά έργα του κατορθώνει να θίξει όλα τα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου, να μας οδηγήσει σε υψιπετείς στοχασμούς, στην απόλυτη αισθητική συγκίνηση που καθηλώνει εν αρχή το βλέμμα και εν συνεχεία το πνεύμα.

Επιτυγχάνει αυτό που είχε κατορθώσει ο Όμηρος, ο οποίος ούτε μια φορά δεν θέλησε να περιγράψει την ηρωίδα του Τρωικού πολέμου την Ελένη, γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα κατάφερνε να εκφράσει αυτό που ήθελε κι έτσι την αντανάκλαση της ομορφιάς της μας τη δίνει μόνο μέσα από τις ψυχές των Τρώων γερόντων που τη μισούσαν, μ’ αυτή τη μεγαλοφυή συγγραφική κίνηση μάς αποκαλύπτει στην ουσία την ομορφιά της η οποία δεν λέγεται, δεν γράφεται, δεν μπορεί κανείς να την αντιληφθεί και που μας οδηγεί σε μηνύματα απ’ τον μεταλογικό κόσμο, εκεί ακριβώς μας οδηγούν και τα έργα του Παναγιώτη Τεμπελόπουλου.

“Η Θυσία”(Τhe Sacrifice) charcoal and white ink on paper 2016

Τα έργα του διαπνέονται από μια βαθιά Θεολογική ηθική, όχι με τη στενή έννοια του όρου, αλλά με αυτή που η δαψίλεια Τέχνη εκπορθεί τις περιχαρακώσεις του νου, είναι διάχυτη η αέναη κίνηση των κύκλων της ζωής, άλλωστε μπορούμε να αφουγκραστούμε την Τέχνη με πολλούς τρόπους, αρκεί η ψυχή να είναι ελεύθερη.
Στα έργα του διακρίνει κανείς μια εσωτερική εναργή κίνηση, όπου το φώς με το σκοτάδι στη διάταξη των μορφών, η ευγραμμία, συντελούν στην ύψιστη αισθητική αρμονία, καθώς η κεντρική υπόσταση λούζεται από φως στο παιχνίδισμα των φωτοσκιάσεων.

Αυτή η συνειρμική αλληλουχία των συμβόλων στο επίπεδο της αισθητικής μορφής, είναι τόσο διειδής και επιτυγχάνεται με τρόπο καινοτόμο, ρηξικέλευθο, ώστε να καθιστά τα έργα του τόσο σύγχρονα.
Ο Παναγιώτης Τεμπελόπουλος μέσα από τις «ΕΙΚΟΝΕΣ», την εικαστική αυτή απεικόνιση, κατορθώνει να συγκεράσει το αρχέγονο με το σύγχρονο, την τελετουργία με το απόκοσμο και το κοσμικό, τη φθαρτή υπόσταση του υλικού μέρους με την κάθαρση, τη λύτρωση του πνεύματος, την απόλυτη μέθεξη στο βάθρο της πάμβοτης ένωσης του νοητού και ιδεατού, με το αισθητικό και πραγματικό.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη ζωή μέσα απ’ τις ακραιφνείς «ΕΙΚΟΝΕΣ» των δικών του ματιών.

Η επόμενη ομαδική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει έργα και του Παναγιώτη Τεμπελόπουλου θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας στις 12 Οκτωβρίου 2018.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ/EXHIBITIONS

OLD ICE FACTORY GALLERY- Z circles – group exhibitionς( Athens 1995,1997,1998)
ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΞ -Z CIRCLES-TRANSMISSIONS (Athens 2000)
NO MOVEMENTS-Z CIRCES-INTERZONE UNDERGROUND (Athens 2002)
CENTER OF CULTURE(Municipality of Rentis) – group exhibition (Athens 1999)
SISTROFON ART WORLD GALLERY-Coils( KORONI 2005)
SISTROFON ART WORLD GALLERY-Inner polarity(KORONI 2006)
SISTROFON ART WORLD GALLERY-DECOSTRUCTIONS(KORONI 2007)
JASMINE ART BAR-Disquieting portraits (KORONI 2010)
KTIRIO KLAPA Municipality of Pilos-Nestoros(Mechanisms of chaos 2012)
KTIRIO KLAPA (Video project ANAMESA) 2013
VAULT THEATRE PLUS/FESTIVAL OPEN SEPTEMBER 2
(Video project ANAMESA)2013
ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ Φεστιβάλ ΑΕΙΔΕ – V.P.ANAMESA 2013
VAULT THEATRE PLUS/FESTIVAL OPEN SEPTEMBER 3/INTERACTIVE ART PROJECT PSYCHOMETRICS 2014
CONIECTURA III-Eσωτερικώς,ίσταμαι(Inside,I am standing) Πολιτιστικό κέντρο Μεθώνης(Culture center of Methoni)Group exhibition 2015
DUALITY (Παλιό δημοτικό σχολείο Καρδαμύλης 2016 Ομαδική έκθεση)

*Η Μαριλιάνα Ρηγοπούλου είναι εκπαιδευτικός, σοπράνο, κριτικός θεάτρου