του Μιχάλη Καφαντάρη //

Το Σάββατο 8 Ιουλίου, για 6η συνεχή χρονιά οι Athens Lindy Hop  παρουσιάζουν στο Passport Κεραμεικός το πετυχημένο  show “The Vaudeville Revue”. Ένα βαριετέ εμπνευσμένο από το Vaudeville της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα.  Χορός, τραγούδι, κωμωδία και άλλες «ατραξιόν» μοιράζονται τη σκηνή για να προσφέρουν μια βραδιά με σκοπό τη διασκέδαση του κοινού. Το φετινό θέμα έχει τον τίτλο: “Jazz Legends”. Θρυλικοί τραγουδιστές, διάσημοι μουσικοί ή συνθέτες, δημοφιλή τραγούδια, σημαντικοί jazz χορευτές, σημαντικές περιοχές ή clubs  που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στιγμάτισαν την ιστορία της Jazz, αποτελούν με άλλα λόγια την έμπνευση του φετινού show και με αυτήν την αφορμή,  η Μαριάντζελα Σαλίχου ιδρυτικό μέλος και ψυχή των Athens Lindy Hop μιλάει στο Fragile  για τους συνεργάτες, τη δουλειά της αλλά κυρίως  για το αγαπημένο της  μουσικό είδος που  κοντεύει να κλείσει αιώνα και όμως ακούγεται στις μέρες μας πιο ζωντανό από ποτέ: Το “Swing”.

fr: Πως προτιμάς να αυτοπροσδιορίζεσαι στα πλαίσια πάντα του σύμπαντος που λέγεται “Σουίνγκ”; 

ΜΣ: Σύστησα, με την συνάδελφό μου, Μαρία-Νεφέλη Αμπατζή, για πρώτη φορά το Lindy Hop στην Αθήνα και στην Ελλάδα το 2008. Υπήρχαν λίγα παιδιά που χόρευαν ήδη στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν τα γνώριζα όταν αποφάσισα να το ξεκινήσω. Επικοινώνησα με την Μαρία-Νεφέλη, την μόνη Ελληνίδα Lindy Hopper που γνώριζα στο Λονδίνο και γέννημα-θρέμα Λονδρέζα, όπου και έμαθα τον χορό. Της πρότεινα να ξεκινήσουμε το Lindy Hop εδώ, εκείνη παρεμπιπτόντως μετακόμιζε Ελλάδα, οπότε ήρθαν όλα και έδεσαν και έτσι ξεκινήσαμε τα πρώτα Swing μαθήματα και πάρτυ εδώ. Είμαι πρωτεργάτης της swing σκηνής στον τόπο μας και είμαι περήφανη για αυτό. Κατά τα άλλα, είμαι χορεύτρια του swing, vernacular jazz, και του Rock ‘n’ Roll, δασκάλα, διοργανώτρια σχετικών events και dj vintage χορευτικών μουσικών. Δεν γίνεται να ασχολείσαι με αυτό και να μην έχεις όλο το πακέτο. Γιατί ουσιαστικά είσαι κοινωνός μιας ολόκληρης κουλτούρας.

 

fr: Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από όλα αυτά με τα οποία ασχολείσαι με τόσο πάθος σήμερα;

ΜΣ: Από τότε που με θυμάμαι μαγευόμουν από τις παλιές ταινίες και κυρίως τα musical (που είναι και η μεγάλη μου αγάπη και ένα από τα πράγματα που έχουν γράψει μέσα μου όσο τίποτα), τις παλιές μουσικές και τα ρούχα παλιότερων δεκαετιών. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η θεία μου που ήταν ηθοποιός και μου ενέπνευσε την αγάπη για την τέχνη, τη μουσική και την Αμερική αλλά και η μητέρα μου για την παλιά μουσική και τον χορό. Η ίδια μου διηγείται ότι στα σπιτικά πάρτυ και τα club της δεκαετίας του 60 έβγαινε Miss Cha Cha και Miss Mambo στους διαγωνισμούς χορού! Η πρώτη μου κασέτα και οι μουσικές που λάτρεψα και με συνεπήραν ήταν το σάουντρακ του “Γρανίτα από Λεμόνι” και ήμουν γύρω στα 8. Στην εφηβεία, γύρω στα 16-17 άρχισα να αγοράζω βινύλια με 50s Rock ‘n’ Roll και Rhythm ‘n’ Blues καλλιτέχνες και κάποια παραδοσιακά τζαζ όπως Louis Armstrong και Big Bands. Για μένα ήταν πολύ φυσικό να ακούω Rock ‘n’ Roll και Swing γιατί το ένα ήταν εξέλιξη του άλλου. Δύο χρόνια περίπου αργότερα μπήκα στη σχεδόν ανύπαρκτη τότε, Rockabilly σκηνή και εκεί κατέληξα για τα καλά στο τι με καθορίζει. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου εδώ (Επικοινωνία και ΜΜΕ) ξεκίνησα να πηγαίνω σε σχετικά φεστιβάλ στην Αγγλία γιατί εδώ δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Φαντάσου ότι έψαχνα να μάθω Rock ‘n’ Roll όπως το έβλεπα στις ταινίες αλλά τίποτα και πουθενά δεν ήταν όπως πρέπει. Στα φεστιβάλ στην Αγγλία λοιπόν, έμαθα Rockabilly Jive (ένα είδος Rock ‘n’ Roll χορού) αλλά είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που χορεύουν το αυθεντικό swing που λέγεται Lindy Hop! Αυτό λοιπόν έγινε ο στόχος μου! Να φύγω για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και να μάθω αυτόν τον χορό που είχα δει σε ταινίες αλλά κανείς εδώ δεν ήξερε να τον διδάξει, ούτε καν την ύπαρξη του για την ακρίβεια. Και αυτό έκανα! Επιστρέφοντας από τα μεταπτυχιακά μου (American Studies) και αφού δούλεψα τρία χρόνια σε διοργάνωση συναυλιών (κυρίως μετακλήσεις με μπάντες swing και Rock ‘n’ Roll), θεώρησα ότι ήταν η στιγμή αλλά και κατά κάποιο τρόπο καθήκον μου να το ξεκινήσω και να το συστήσω στον κόσμο εδώ!  Δεν μπορεί να μην ξέρει ο κόσμος για αυτό τον συναρπαστικό κόσμο του Swing!

 

 

fr: Πόσο εύκολο ήταν για τους L H να διαδώσουν πριν σχεδόν 10 χρονιά την αγάπη τους για το σουίνγκ;

ΜΣ: Ρίξαμε πολλή δουλειά αλλά δεν θα έλεγα πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο!  Ο κόσμος και τα μίντια μας αγκάλιασαν αμέσως! Έπαιξε βέβαια ρόλο και η τεχνογνωσία μας και στο χορό και στη διοργάνωση και την προώθηση. Στην αρχή έκανε εντύπωση το ότι ασχολούμασταν με κάτι τόσο ειδικό και “παλιό” αλλά κάτι που είναι τόσο ωραίο από μόνο του δεν χρειάζεται να πείσεις για αυτό. Εκεί που βάλαμε προσπάθεια είναι να κάνουμε την δουλειά μας όσο πιο καλά, ποιοτικά και υπεύθυνα γίνεται διατηρώντας παράλληλα και την αίσθηση και το μεράκι που σου χαρίζει ένα πάθος και ένα χόμπυ. Εγώ προσωπικά, επειδή ήμουν επαγγελματίας promoter και δούλευα στην διοργάνωση πολιτιστικών, ήξερα τον τρόπο και μου ήταν πολύ εύκολο να το προωθήσω όπως έπρεπε και να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Έγινε πολύ γρήγορα αυτό, ήδη από τον πρώτο μήνα είχαμε 4σέλιδα αφιερώματα σε ένθετα μεγάλων εφημερίδων, σε περιοδικά αλλά και εξώφυλλα σε γνωστές σοβαρές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και τηλεοπτικά σόου. Εκείνη την εποχή μπαίναμε στην οικονομική κρίση οπότε και οι δημοσιογράφοι έβρισκαν ένα ωραίο στόρυ, ταυτίζοντας το με την Αμερικανική οικονομική ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του ’20 όπου και γεννήθηκε το Lindy Hop και το Swing για τους ίδιους φαντάζομαι λόγους. Ο κόσμος αναζητούσε χαρά και απόδραση.

φωτογραφία Nassos Polyzoidis

 

fr:  Γιατί πιστεύεις ότι το σουίνγκ μια μουσική από τα παλιά ξανακέρδισε έδαφος και μια ευρύτερη αποδοχή; Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε νομίζω για θριαμβευτική επιστροφή  του σε παγκόσμιο επίπεδo;

MΣ: Γιατί αποτελεί μια μορφή αληθινής διασκέδασης που τόσο μας είχε λείψει, και έναν διαφορετικό τρόπο απόδρασης. Επίσης είναι ένας εξαιρετικά χαρούμενος χορός που προκαλεί ευφορία! Ακόμα και το στιλιστικό, που δεν είναι απαραίτητο αλλά εάν σε εκφράζει και το υιοθετήσεις είναι σαν να μπαίνεις σε έναν ρόλο, οπότε αυτό είναι πολύ αποδραστικό από την καθημερινότητα ή τις συνήθειες κάποιου που μπορεί να ζει πιο συμβατικά. Επίσης ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση και την αληθινή διασκέδαση κάτι που φθίνει ολοένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το πως έχει καταλήξει η διασκέδαση εκεί έξω.

fr:  Ποιο  είναι το μέλλον της μουσικής σουίνγκ;

MΣ: Νομίζω ότι ήρθε για να μείνει. Μπορεί να έρθουν άλλες μόδες και να το επισκιάσουν κατά καιρούς, αλλά πάντα θα εξακολουθεί να είναι μια υπέροχη, ανεξάντλητη μουσική και ένας συναρπαστικός, χαρούμενος και πολύ στυλάτος χορός οπότε αυτά είναι συστατικά με τα οποία δύσκολα κάτι θα φθίνει ή θα εξαφανιστεί. Το swing έχει πάρα πολλές αποχρώσεις . Είναι το Big Band swing, η dixieland, η Hot Jazz, το western swing, η traditional jazz, το charleston, το manouche (ή gypsy), το Rhythm ‘n’ Blues και Jump Blues που έχει στοιχεία swing. Ακόμα και μοντέρνοι ήχοι όπως το electro swing και οι swing διασκευές σε σύγχρονα κομμάτια όπως κάνουν οι Postmodern Jukebox. Είναι πραγματικά αστείρευτο. Επίσης, swing μπορείς να χορέψεις και σε πολλά άλλα είδη όπως Rock ‘n’ Roll και Blues αλλά και 60s και πιο σύγχρονες μουσικές. Ειδικά το 20s-30s Jazz που χορεύουμε εμείς σε solo μορφή ταιριάζει ακόμα και σε Hip Hop! Και μάλιστα πρόσφατα κάναμε ένα show με Hip Hoppers για το TEDX στο ίδρυμα Νιάρχος όπου δείξαμε την καταγωγή την εξέλιξη και τα κοινά αυτών των δύο street dances. Γιατί το Lindy Hop και η Jazz μας δεν είναι χορός του σαλονιού όπως πολλοί ίσως πιστεύουν. Είναι street dance και μάλιστα πλέον πολύ μοντέρνος. Με αυτή την έννοια είναι ένας χορός που θα δεις συχνά να χορεύουν στον δρόμο, τις πλατείες και τα πάρκα, κάτι που κάνουν οι Lindy hoppers σε όλο τον κόσμο. Έτσι γίνεται τρόπος ζωής και ένας πολύ ευχάριστος τρόπος διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Οπότε γιατί να μην μείνει?

 

fr: Πιστεύεις ότι το σουίνγκ κινδυνεύει από την εμπορευματοποίηση;

ΜΣ: Ναι φυσικά, όταν κάτι έχει μεγάλη αποδοχή δέχεται συχνά και κακοποίηση! Έχουν γίνει διάφορες απόπειρες μουσικά, χορευτικά, στυλιστικά και όσον αφορά τα events αλλά πλέον ο κόσμος τώρα που εξοικειώνεται όλο και πιο πολύ με το είδος, μπορεί να διακρίνει την αυθεντικότητα και την ποιότητα. Εγώ προσωπικά χάρηκα που είχε αυτή την μεγάλη αποδοχή και που κάποια στιγμή έγινε και trendy, γιατί έτσι το γνώρισε η μάζα του κόσμου, ΑΛΛΑ … για να είμαι απολυτά ειλικρινής ανυπομονούσα κιόλας να περάσει όλη αυτή η τρέλα για να μείνουν αυτοί που θα το ψάξουν και θα το γουστάρουν πραγματικά. ( γέλια )
fr: Ποιος είναι ο πυρήνας της ομάδας σου;  

ΜΣ: Κατ’ αρχήν η ομάδα αποτελείται από εμένα, την Μαρία-Νεφέλη η οποία είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχα χορεύτρια με πείρα χορευτική και διδακτική στη Lindy Hop σκηνή του Λονδίνου και με σπουδές παιδαγωγού και τον Άλεξ Παλαμήδη, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους μας μαθητές και ήταν τόσο ταλαντούχος και εργατικός που εξελίχθηκε σε συνεργάτης μας και ισότιμο μέλος. Ο ίδιος έχει σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός. Το ίδιο και ο Νίκος Μαστιχιάδης που διδάσκει μαζί μου Rock ‘n’ Roll και Shag (μια υποκατηγορία του swing) και που ο ίδιος είναι οικονομολόγος και αστροφυσικός. Έτσι είναι το Lindy Hop σου αλλάζει τη ζωή. Πιστεύοντας στην σφαιρική εκπαίδευση στον χορό και ειδικά στην ολοκληρωμένη αντίληψη στον jazz χορό και τον ρυθμό, πρόσφατα πρόσθεσα και το Musical Theatre Jazz και το Tap (κλακέτες) στη σχολή τα οποία διδάσκει η Μαρία Χατζηπαντελή. Όσον αφορά τα άτομα που μας πλαισιώνουν, δηλαδή, τους μαθητές και χορευτές μας, είναι εξίσου πολυεπίπεδοι άνθρωποι, ανάλογης παιδείας και μόρφωσης που είτε τους κέρδισε ο χορός αυτός ή η μουσική ή έχουν ανάγκη την εκτόνωση, απόδραση και κοινωνικοποίηση. Γενικά, είναι όλα αξιόλογα και ενδιαφέροντα άτομα με πολλά τα οποία έχουμε δημιουργήσει φιλίες ζωής.

fr: Τι είναι το “vaudeville” που θα μας συστήσουν οι Αthens Lindy Hop στο PassPort Κεραμεικός ;

ΜΣ: Το vaudeville είναι μια μορφή παραδοσιακής, λαϊκής τέχνης που άνθισε στην Αμερική από το 1880 μέχρι και τη δεκαετία του ’30. Ένα τέτοιο show αποτελούταν από εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους νούμερα στην ίδια βραδιά και περιλάμβανε μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών από χορευτές και τραγουδοποιούς ως ακροβάτες και κωμικούς, διασημότητες, μάγους, ζώα, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, ταινίες και ομιλίες, θεατρικά σκετς αλλά και freak shows. Αποτέλεσε την καρδιά της showbiz και υπήρξε η πιο δημοφιλής μορφή μαζικής διασκέδασης πριν την αντικαταστήσει το σινεμά! Η μόνη διαφορά με τα Vaudeville της εποχής είναι ότι κάθε χρόνο επιλέγουμε ένα θέμα που θα μας εμπνεύσει κ θα χαρακτηρίζει τα performances και θα δώσει κ ένα σημείο αναφοράς στους μαθητές μας που θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος του show.

 

“The Vaudeville Revue”

Η βραδιά (Σάββατο 8 Ιουλίου) θα λάβει χώρο στο PassPort Κεραμεικός – Kεραμεικού 58 –  και θα περιλαμβάνει δίωρο show και χορευτικό πάρτυ που θα ακολουθήσει όλο το βράδυ με μουσικές από DJ. To show αποτελείται από ξεσηκωτικές και πρωτότυπες χορογραφίες από τους Athens Lindy Hop, εντυπωσιακά performances από Special Guests, διασκεδαστικές και πρωτότυπες χορογραφίες από τους μαθητές των Athen Lindy Hop στο πλαίσιο του διαγωνισμού Vaudeville Showcase, jazz και swing μουσικές από dj για ένα ατελείωτο χορό όλο βράδυ. Παρουσιάζει ο δημοφιλής τραγουδιστής και performer Δώρος Δημοσθένους.
(Concept/Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαριάντζελα Σαλίχου
Παραγωγή: Athens Lindy Hop )