Επτά νέα έργα του Banksy εμφανίστηκαν στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Το προσφυγικό ζήτημα  αφορά φανερά και  έντονα τον μυστηριώδη καλλιτέχνη. O συντάκτης Nicolas Laugero Lasserre στο ηλεκτρονικό περιοδικό Artistik Rezo αποκάλυψε πως γνώριζε την παρουσία του Banksy στην πόλη του φωτός και πως, τουλάχιστον ο ίδιος, θεωρούσε αναμενόμενη την εμφάνιση δουλειάς του σε δημόσια σημεία της πόλης.
 Ο Banksy ανέβασε τα νέα του έργα στο βόρειο Παρίσι, πολύ κοντά σε κτήρια συγκέντρωσης μεταναστευτικών ροών.
Το πρώτο έργο ανακαλύφθηκε στις 20 Ιουνίου – ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών – στο Porte De La ChappeleΔείχνει ένα κορίτσι να ψεκάζει με ροζ σπρέι μπογιάς πάνω σε μια μαύρη σβάστικα. O Lasserre είναι σίγουρος πως αυτή η τοιχογραφία δρόμου ανήκει στον BanksyΔηλώνει πως στοιχεία του παραπάνω έργου υπάρχουν και στο έργο με τίτλο Go Flock Yourself που παρουσιάστηκε σε έκθεση μουσείου του Μπρίστολ το 2009.
Η νέα εμμονή του Banksy  μοιάζουν να είναι τα ποντίκια. Σε ένα ακόμα σημείο του Παρισιού μέσα από ένα μπουκάλι σαμπάνιας μοιάζει να εκτοξεύεται ένα ποντίκι. Τι άραγε σημαίνει αυτό; Γιατί ο μαχαραγιάς της Street Art διαλέγει τα ποντίκια ως πρωταγωνιστές των έργων του; O Banksy υποδεικνύει ένα ζώο που πολλοί μισούν αλλά παραμένει ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου. Θεωρεί πως ο τρόπος που πολλοί θωρούν τους μετανάστες δεν απέχει από τον τρόπο που βλέπουν έναν αρουραίο.
Ένα από τα πιο προβοκατόρικα έργα που παρουσίασε ο Banksy  στο Παρίσι είναι εκδοχή του έργου που φιλοτέχνησε ο Λούις Ντέιβιντ με τίτλο ο “Ναπολέων Διασχίζει τις Άλπεις”. Στην εικόνα του Banksy ο Ναπολέοντας είναι τυλιγμένος σε μια κόκκινη κουβέρτα. Στο Instagram αποκάλυψε πως ο τίτλος του έργου είναι Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Καλωδιακή Τηλεόραση”.
Ένα ακόμα έργο, χωρίς τίτλο, ανακαλύφθηκε πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Δείχνει έναν άνδρα να προτείνει, με το αριστερό του χέρι, κόκκαλο σε σκύλο ενώ με το δεξί του κρύβει από τη θέα του ζώου ένα πριόνι. Με αυτή τη δουλειά παρουσιάζει τον τρόπο που οι κυβερνήσεις βλέπουν το μεταναστευτικό ζήτημα.
Το συγκεκριμένο έργο ανακαλύφθηκε στην πόρτα του κλαμπ Bataclan. Χώρο που το 2015 σε τυφλή τρομοκρατική ενέργεια δολοφονήθηκαν αθώοι άνθρωποι, την ευθύνη της πράξης ανέλαβε ο Isis. Το έργο μοιάζει σαν ρέκβιεμ του Banksy στους νεκρούς του Bataclan.

Στη διάρκεια του 2018 τρία, ακόμα, νέα έργα του Bansky ανακαλύφθηκαν σε δρόμους της βρετανικής πόλης Χαλ. Ειδικοί τέχνης και ακολουθητές τα θεωρούν εικαστική αντίδραση ενάντια στο δρομολογούμενο Brexit. Ενώ ένα ακόμα ανακαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη το οποίο είναι αφιερωμένο στην Τουρκάλα καλλιτέχνη Zehra Dogan. Η τελευταία – ζωγράφος – είναι φυλακισμένη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια λόγω έργου της που θεωρήθηκε προσβλητικό.

Με πληροφορίες: https://www.independent.co.uk