Η, τότε, νεαρή φωτογράφος  Άστριντ Κίρχερ συναντήθηκε με τους Beatles πρώτη φορά το 1960 στο “Kaiserkeller”, ένα από τα πολλά κλαμπ του Reeperbahn, γειτονιάς του Αμβούργου διάσημης για τη νυχτερινή της δραστηριότητα. Ήταν η εποχή που ένα νέο και άσημο βρετανικό συγκρότημα έψαχνε την τύχη του στη σκηνή παίζοντας Rock ‘n’ Roll. Η σύνθεση του συγκροτήματος απείχε εκείνης που το έκανε διάσημο αργότερα. Ήταν ο Τζον Λένον, φωνή και κιθάρα, ο Πολ Μακάρτνεϊ , φωνή και κιθάρα, ο Τζορτζ Χάρισον, κιθάρα, ο Πιτ Μπεστ, στα ντράμς και ο Στούαρτ Σάτκλιφ στο μπάσο. Δηλαδή πέντε αγόρια που συναντήθηκαν σε σχολείο του Λίβερπουλ και ξενιτεύτηκαν από την πατρίδα τους επιδιώκοντας να κλείσουν εμφανίσεις, να βγάλουν κάποια χρήματα σε μικρά κλαμπ.

 

 

H φωτογράφος με τον Τζορτζ Χάρισον

Σε πρώτο πλάνο ο Πολ Μακάρτνεϊ  στο φόντο ο έκτος Μπιτλ Στούαρτ Σάτκλιφ

Άστριντ Κίρχερ ήταν μια εντυπωσιακή κοπέλα με το διερευνητικό βλέμμα που έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη. Φωτογράφισε το συγκρότημα σε μια περίοδο που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί το μέλλον του. Και συνδέθηκε με τον τότε μπασίστα τους, Σάτκλιφ. Έναν υπέροχο και πολύ ενδιαφέροντα άνθρωπο ο οποίος παράτησε τη μουσική για χάρη των σπουδών του στη σχολή καλών τεχνών του Αμβούργου. Ο Σάτκλιφ, που αναφέρεται και ως το πέμπτο μέλος των Beatles, έφυγε απο τη ζώη τον Απρίλιο του 1962. Το βιβλίο «Astrid Kirchherr with the Beatles» παρουσιάζει πάνω από 70 εικόνες της διάσημης βρετανικής μπάντας. Μας ταξιδεύει στη στενή σχέση που ανέπτυξε η φωτογράφος και η ομάδα των μουσικών που συνεργάστηκε. Καταγράφει τη θεμελιώδη εποχή ενός συγκροτήματος που θα άλλαζε την ιστορία της ποπ μουσικής για πάντα.

Ο Στούαρτ Σάτκλιφ φωτογραφημένος από την Κίρχερ

«Astrid Kirchherr with the Beatles» είναι επίσης ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει η Fondazione Cassa di Risparmio στην Μπολόνια και θα διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου 2017.