του Μάρκου Ψυχάρη //
Θέλω να μάθω περισσότερα για εκείνον. Ο Ματθαίος είναι beauty specialist. Τι; Στον λόγο μου δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό. Και δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος beauty specialist των beauty specialists. Να σου πω την αλήθεια δεν με νοιάζει αν είναι ο καλύτερος των καλύτερων, αν είναι δεύτερος ανάμεσά τους. Αυτό το προσθέτω το “καλύτερο” για να κάνω εντύπωση στους άλλους δεν με αφορά. Το καλύτερο εδώ, το καλύτερο εκεί, το καλύτερο παραπέρα με κουράζει. Και δεν είναι αληθινό. Καλύτερο είναι εκεί που αισθάνεσαι καλύτερα εσύ. Έτσι δεν είναι; Οι εντολές ζωής είναι πασέ. Είναι πληκτικές. Ωωωπππ σόρυ. Δεν ήθελα να σε πρήξω με τα παραπάνω. Μπορώ να μιλώ ώρες γι’ αυτά. Θέλω να σου πω για τον Ματθαίο. Είναι beauty specialist. Βρίσκεται συνέχεια μέσα σε γυναίκες. Είναι ένας άνδρας που κάνει μια γυναικεία δουλειά.  Βρισκόμαστε στο στούντιο ομορφιάς που εργάζεται.  Ο Ματθαίος δεν ανήκει σε κάποια εξαίρεση. Είναι ένας “διπλανός άνθρωπος” που τόλμησε να κάνει εκείνο που ήθελε όχι, ίσως, εκείνο που αρχικά τον “κούρδισαν” να κάνει. Ο Ματθαίος δεν θα μπορούσε να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ή καλύτερα, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός υπάλληλος, νομίζω πως δεν θα μπορούσε να κάνει καμία δουλειά γραφείου. Θα έπληττε.
Ο Ματθαίος λέει:
 
“Δεν σου κάνει εντύπωση που πολλοί άνδρες κάνουν γυναικείες δουλειές; Άλλος είναι κομμωτής, άλλος σχεδιαστής μόδας, άλλος μάγειρας”.

 

-Ναι, μου κάνει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο αισθητικό κομμάτι υπάρχουν πολλοί άνδρες. Ξέρεις, οι γυναίκες εμπιστεύονται περισσότερο έναν άνδρα όταν θέλουν να δείξουν, να αισθανθούν όμορφες. Μια πελάτισσα στον άνδρα αισθητικό δεν βλέπει τον άνδρα που κάνει ένα γυναικείο επάγγελμα, βλέπει τους άνδρες γενικώς. Αν της πω “Σου ταιριάζει αυτό” θεωρεί πως και οι υπόλοιποι άνδρες που θα τη δουν έξω θα θεωρήσουν το ίδιο. Πάρε τον εαυτό σου για παράδειγμα. Μπαίνεις σε ένα μαγαζί να πάρεις ένα σακάκι. Εμφανίζεται η γυναίκα πωλήτρια, δοκιμάζεις κάτι και σου λέει: “Αυτό σου πάει”. Αυτομάτως το μυαλό σου κάνει μια γενίκευση. Θα “πει” μου το είπε μια γυναίκα. Θα μου πουν το ίδιο και οι υπόλοιπες. Η ψυχολογία είναι τα πάντα.

 

-Φτιάχνεις και νύχια;

Ναι.

 

-Στον λόγο μου, δεν έχω τσεκάρει ποτέ αν μια γυναίκα έχει όμορφα νύχια όταν πάω να της μιλήσω. Τώρα που το σκέφτομαι τα νύχια των ποδιών με ενδιαφέρουν περισσότερο από των χεριών.

-Tα πόδια. Προσέχεις τα νύχια των ποδιών. Ανήκεις στο 80% των ανδρών. Δηλαδή χαλάρωσε, δεν αποκαλύπτεις κάτι που δεν ξέρω. Ξέρω κάτι που δεν ξέρεις όμως. Οι γυναίκες είναι πιο χαδιάρικα πλάσματα. Γι’ αυτό δίνουν σημασία στα χέρια. Σκέφτονται πως θα ήθελαν να σκεφτείς, να φαντασιωθείς ότι θα ήθελες αυτό το περιποιημένο χέρι τους να σε ακουμπά.

 

Τι είναι beauty expert;

Δεν κάνω ένα πράγμα γύρω από αυτό που λέμε ομορφιά. Κάνω πέντε – έξι πράγματα. Έχω γνώση πάνω στο αισθητικό κομμάτι. Μπορώ να δω μια γυναίκα και να την κάνω όμορφη. Το μόνο που δεν ακουμπάω είναι το πρόσωπο. Δεν μπορώ να μπω σε θέματα ιατρικής. Δεν το θέλω. Ξεκίνησα κομμωτής. Οι τρίχες με ανατρίχιαζαν. Δεν μπορούσα να τις πιάνω. Γενικώς πάντα είχα μια προτίμηση στη ζωγραφική. Όταν ανακάλυψα τον χώρο του μακιγιάζ μαγνητίστηκα. Είπα αυτό θέλω. Να ζωγραφίζω πάνω στα πρόσωπα ανθρώπων. Το μακιγιάζ έχει παλέτες, έχει πινέλα, έχει χρώματα. Βλέπω τα μάτια των ανθρώπων σαν καμβά που μπορώ να ζωγραφίσω πάνω τους. Ξεκίνησα με το μακιγιάζ. Και μετά οι πελάτισσες που είχα μου ζητούσαν περισσότερα. “Δεν μου φτιάχνεις και τα νύχια;” ρώταγαν. Το έκανα. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα από όσα έκανα στον χώρο της ομορφιάς για περισσότερη ομορφιά. Επιλογές μου ήταν.

 

-Δεν έχεις κανένα παράπονο από τη δουλειά σου. Τύχη είναι αυτό.

-Όχι πάντα. Υπάρχουν άνθρωποι, πελάτισσες που δεν γνωρίζουν ποιον έχουν απέναντι τους και υποθέτουν by default πράγματα. Αυτό είναι αυθαίρετο. Ζούμε στην εποχή που εκείνος ή εκείνη που φτιάχνει τα νύχια μιας πελάτισσας μπορεί να έχει τελειώσει τη νομική. Γενικώς δεν μου αρέσουν οι κολλημένοι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Μετά οι σπουδές ή το πορτοφόλι τους.

 

-Κάτι τελευταίο. Ποια είναι η απόσταση που χωρίζει το αισθάνομαι όμορφος από το είμαι όμορφος;

Το αισθάνομαι όμορφος είναι υποκειμενικό. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι μας είμαστε όμορφοι μέσα μας. Η δουλειά μου είναι να σε βοηθήσω να βρεις την ομορφιά που έχεις μέσα σου και, ίσως, συχνά κρύβεις. Είμαι σε αυτή τη δουλειά 14 χρόνια. Γνώρισα ανθρώπους που παρακολούθησα όλη τους την πορεία στη ζωή. Ανθρώπους που όταν συστηθήκαμε ήταν “ελεύθεροι”, που μετά παντρεύτηκαν και σήμερα έχουν παιδιά. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν δίπλα τους, μου ανοίχτηκαν, σήμερα είναι σαν να είμαι μέρος της οικογένειάς τους.

*Θα βρεις τον Ματθαίο στο Les Coquettes beauty lab, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4. Τηλέφωνο  211 405 9702