Επιμέλεια Θωμάς Πατέλης //

O Juan Jose “Juanjo” (σ.σ. Χουάνχο) Mendez άρχισε να ποδηλατεί αγωνιστικά σε ηλικία 14 ετών. Τότε θα τον έλεγες  τυχερό. Γνώριζε από μικρός όσα ήθελε από τη ζωή. Το 1992 η ατυχία τού χτύπησε «γερά» την πόρτα. Οδηγώντας την μοτοσυκλέτα του είχε ατύχημα. Ήταν τόσο σφοδρό που οι γιατροί τον ανακοίνωσαν ως «κλινικά νεκρό». Ο Χουάνχο έπεσε σε κώμα για 20 μέρες. Όταν ξύπνησε δεν είχε συνειδητοποιήσει πως από το σώμα του έλειπε ένα από τα δύο του χέρια. Ένα από τα δύο του πόδια. Κατάλαβε τι είχε συμβεί μέρες αργότερα. Όταν δοκίμασε να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Αρχικά απογοητεύτηκε. Μπροστά του ανοιγόταν μια νέα πραγματικότητα. Θα ήταν τόσο δυνατός να συμφιλιωθεί μαζί της; H περίοδος της  θλίψης ολοκληρώθηκε τη μέρα που αποφάσισε πως η ζωή του, τελικά, δεν είχε τελειώσει. Πως έπρεπε να την διεκδικήσει με νέους όρους. Δυο χρόνια μετά το ατύχημά του ήταν έτοιμος να ποδηλατήσει ξανά. Δεκαεπτά χρόνια μετά κατάφερε να γίνει ήρωας των Παραολυμπιακών αγώνων. Κέρδισε μετάλλια στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Στους Παραολυμπιακους του Πεκίνου το 2008. Σήμερα, εκτός των άλλων, ο γεννημένος στη Βαρκελώνη Χουάνχο έχει φτιάξει τη δική του ποδηλατική ομάδα. Την λένε «Piratas».

Ο Χουάνχο δηλώνει: “Δεν διαφέρουμε από τις άλλες ομάδες. Δουλεύουμε σκληρά. Και η ενέργεια ανάμεσά μας είναι μοναδική. Κάνουμε συχνά αστεία ο ένας στον άλλο. Είμαστε μια ομάδα που το κίνητρο είναι το μεγαλύτερό της ατού. Κατά τα άλλα προπονούμαστε καθημερινά. Πολλοί από τους ανθρώπους που μας έβλεπαν να οδηγούμε ποδήλατο δεν πίστευαν στα μάτια τους. Γίναμε κίνητρο να πάρουν θάρρος. Να ανέβουν σε ποδήλατα.   Σήμερα κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους προπονούνται μαζί μας. Το μήνυμα είναι σταθερό. Ακούγεται δυνατά. Θέλουμε να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους. Να το κάνουν με το ποδήλατό τους.»

4-12

 

 

-Ο Μπερνάτ στέκεται στο πλευρό του Χουάνχο. Είναι ο προπονητής του. Γνωρίζονται από παιδιά. Ήταν ο Χουάνχο που του έμαθε να κάνει ποδήλατο. Ο Μπερνάτ λέει: “Εκείνος και εγώ είμαστε μαζί από πάντα. Ήμασταν φίλοι πριν το ατύχημα αλλάξει τη ζωή του Χουάνχο για πάντα. Αρχικά η επιθυμία μας να κάνουμε ποδήλατο μαζί τα Σαββατοκύριακα. Κάναμε λάθος σχεδιασμό. Πώς να το πω; Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα καταλήγαμε να διαγωνιζόμαστε σε μεγάλες διοργανώσεις. Λέω στον καλύτερό μου φίλο εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια: Είσαι στην κορυφή. Στην ηλικία σου (σ.σ. ο Χουάνχο είναι 52 ετών) και με το κορμί σου φορτωμένο καταπόνηση δεν μπορείς να τρέξεις με το ποδήλατο  γρηγορότερα. Χρόνο με τον χρόνο με διαψεύδει. Πάει όλο και πιο γρήγορα.».

-O Χουάνχο ως σήμερα έχει κερδίσει 6 Ολυμπιακά μετάλλια.

4-13

 

Η Έλσα τρέχει για λογαριασμό των Piratas. Δεν είναι στην ομάδα καιρό. Πριν ενταχθεί έχασε το πόδι της σε τροχαίο ατύχημα. Πραγματικά έχει ενδιαφέρον να σας περιγράψουμε τη στιγμή που αποφάσισε να ανέβει σε ποδήλατο. Μια μέρα περίμενε να ανάψει το φανάρι πράσινο για να περάσει μια διάβαση. Σ’ εκείνο το διάστημα, από το «κόκκινο» στο «πράσινο», πέρασε από μπροστά της ο Χουάνχο οδηγώντας ποδήλατο. Ήταν η στιγμή που είπε στον άνθρωπο που τη συνόδευε: «Αν ποτέ αισθανθώ λύπη για τον εαυτό μου θύμισε μου τη στιγμή που εκείνος πέρασε από μπροστά μου». Από εκείνη τη σημαδιακή παράσταση του χρόνου η Έλσα έψαξε και βρήκε τον άνθρωπο με το ένα χέρι, το ένα πόδι που μπορεί να οδηγεί ποδήλατο. Ήταν θέμα χρόνου να ανέβει σε ποδήλατο και εκείνη. Εννέα μήνες μετά, το 2012, κέρδισε μετάλλιο, αργυρό, σε ποδηλατικούς αγώνες του Ισπανικού Πρωταθλήματος.

3-24

Οι Piratas δεν αστειεύονται. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Καθημερινά ο Χουάνχο κάνει 100 χιλιόμετρα. Μερικές φορές χρειάζεται βοήθεια να φορέσει το κράνος του. Είναι δύσκολο να ρυθμίσει τα λουριά του. Έχει ένα χέρι. Όταν όμως αρχίζει να πεταλάρει στο ποδηλατοδρόμιο είναι σαν να βρίσκεται στο στοιχείο του. Εκεί που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να του αντισταθεί.

 

Με πληροφορίες από: https://piratasteam.wordpress.com/tag/juanjo/ – http://www.marca.com/ – http://www.girolamoaloe.com/