Από τον Θωμά Πατέλη //

Η χώρα που ζούμε είναι ιδανική για να την περιδιαβείς από άκρη σε άκρη με ποδήλατο. Μέσα της υπάρχουν πολλά μέρη που δεν έχω επισκεφτεί. Δεν σταματώ όμως να σκέφτομαι το επόμενο σημείο της Ελλάδας που θα ήθελα να απολαύσω ποδηλατικά. Παίζει και να μην προλάβω σε αυτήν τη… μικρή ζωή. Είμαι 47 ετών. Έχω διανύσει αισίως τα 3/5 της πιθανής ζωής μου ή το ½ της ενεργής ποδηλατικά. Είναι αδύνατο να πάω σε όλα τα μέρη που θα ήθελα. Όμως δεν θεωρώ πως το δικό μου στόρυ είναι αποκλειστικότητα. Αν έχετε ποδήλατο. Αν σας αρέσουν οι διαδρομές μαζί του, φαντάζομαι πως οι προσδοκίες μας δεν διαφέρουν. Το αντίθετο, ίσως μοιραζόμαστε την ίδια άποψη.

Όπως και αν έχει. Εσείς και εγώ δεν έχουμε παρά να καβαλήσουμε το αγαπημένο μας όχημα. Και επιλέγοντας προσεκτικά τον εξοπλισμό μας να ρολάρουμε εκεί έξω. Ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς στην Πελοπόννησο είναι η Νεμέα.

wineΜια κοντινή περιοχή στην Αθήνα, με εύκολη πρόσβαση και ήπιο ανάγλυφο (υψομετρικά) έδαφος. Μπορείς να ξεκινήσεις από Κόρινθο επιλέγοντας να φτάσεις εκεί με το αυτοκίνητο σου ή με τον προαστιακό που είναι και πιο ωραία επιλογή. Από Κόρινθο φεύγεις προς το χωριό Σολομό, Χιλιομόδι, Νεμέα. Εκεί μπορείς να κάνεις έναν μικρό κύκλο στο οροπέδιο της Νεμέας και να χαζέψεις έναν από τους καλύτερους αμπελότοπους της Ελλάδας (Κούτσι , Πετρί, Αιδόνια, Γαλατά, Λεόντιο) που είναι ας πούμε κάτι σαν την Τοσκάνη της Ελλάδας. Μπορείς να επιστρέψεις είτε από την ίδια διαδρομή που ανέβηκες ή, εναλλακτικά, παίρνοντας την Βραχατίου – Αρχαίας Νεμέας από Χαλκείο, Σουληνάρι, Βραχάτι και παραλιακά να επιστρέψεις στην Κόρινθο. Ιδανικό για κούρσα (Road bike), κλασική randonnéée ποδηλατική επιλογή.

Το Tip της διαδρομής είναι αν βρεις ανοιχτά οινοποιεία, ανάλογα τη μέρα και ώρα που θα φτάσεις, να δοκιμάσεις κάποια κρασιά ή και να αγοράσεις μερικά μπουκάλια για το σπίτι! Μπορείς να ζητήσεις να στα στείλουν για να μην τα κουβαλάς με το ποδήλατο.

nemea