Από την Bitchάρα  //

 

-I’ll make you an offer you can’t refuse λέει η κυβέρνηση στα κόμματα. Πιστεύει, η δυστυχής, ότι παίζει τον Νονό. Ενώ παίζει τον Παππά, η ανόητη.

Αποτέλεσμα: ξεφουρνίζει τα του Πολύδωρα, γνωστού ανά το πανελλήνιο από τη ζαρντινιέρα (τον νεαρό φοιτητή που τον έκαναν σόνικο οι μπάτσοι και μετά τα έριξαν στη ζαρντινιέρα), από τον στρατηγό Άνεμο (αυτός έφταιγε που κάηκε η Ολυμπία το 2007) και από τη συμπάθειά του προς τη Χρυσή Αυγή.

Και μεταφερόμαστε στα πλατό του «Όσα παίρνει ο άνεμος». Με τον Ρετ Μπάτλερ να απαντά στη Σκάρλετ- κυβέρνηση: «Frankly dear, I don’t give a damn». Μη σας το γράψω αυτό σε ελεύθερη μετάφραση.

Σαν την παρωδία του Νονού στο «Οι Ήρωες με τα κολάν». Ντον Τζοβάνι αντί Ντον Κορλεόνε.

Δελφινάριο.

-3.930 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τον περασμένο Ιανουάριο. Μια χρονιά με ρεκόρ θανάτων. Πρέπει να μπει τέλος.

Αυτά λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι κυβερνήσεις και οι ισχυροί δεν λένε τίποτα. Κι εμείς σαν να τους ξεχάσαμε. Πέρσι αμέτρητες στιγμές συλλογικής αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Φέτος ολοένα και λιγότερες. Ακόμα και τη φρίκη «τη συνηθίσαμε, δεν αντιπροσωπεύει τίποτα» που θα έλεγε ο μέγας Σεφέρης.

Δεν είναι πια οι άνθρωποί μας; Ή πιστεύουμε την κάθε υπουργάρα ότι όλα είναι καλά;

Μάλλον βουλιάξαμε ακόμα πιο αναπαυτικά στους καναπέδες.

bitch-anoigma

-Έχει έχειειειειειειει. Η Γυάρος. Και μεγάλα ψάρια και εκτεταμένες αποικίες από πίνες και πολύ μεγάλα κοχύλια, τρίτωνες, μπουχώνες, που σε άλλα μέρη δεν τα βλέπεις πια τόσο συχνά.

Θέλουν να την αξιοποιήσουν, λοιπόν, πώς αλλιώς; Τουριστικά. Να κάνουν υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα και τέτοια. Α, και να οργανώνουν επισκέψεις στις φυλακές από τις οποίες πέρασαν χιλιάδες χιλιάδων πολιτικοί κρατούμενοι.

Δηλαδή;

Από τη μία θα βλέπουν τι τραβούσαν οι δεσμώτες και από την άλλη θα πηγαίνουν να ρίχνουν βουτιές; Στη θάλασσα, στην οποία οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να κολυμπήσουν και την κοίταζαν από μακριά;

Είναι σαν να μου λέτε πως και στη Μακρόνησο θα γίνουν πλαζ. Εκεί όπου τους έριχναν στη θάλασσα δεμένους σε τσουβάλια με άγριες γάτες.

Πάτε καλά; Γιατί πριν τσακίσετε και ευνουχίσετε την ιστορική μνήμη δεν ρωτάτε και κανέναν ιστορικό, αλλά και τους ίδιους τους εξόριστους; Ζούνε ακόμα, ξέρετε. Και θυμούνται.

Πού είναι ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων; Γιατί τον αποκλείσατε;

Μια και μιλάω για ιστορική μνήμη, είναι αλήθεια πως προ μηνών άδειασαν οι αποθήκες του Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης και πετάχτηκαν όσα είχαν κρατηθεί από τις «κουζίνες» των φυλακισμένων; Διότι, σου λέει, έγινε εκκαθάριση και τι χρειάζονται αυτά;

Σκουπίδια όσα βοήθησαν να τραφεί ο  μελλοθάνατος κάποτε Μανόλης Αναγνωστάκης και οι σύντροφοί του. Αλλωστε, η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Όταν γκρεμίστηκαν οι «ακτίνες» της φυλακής, το είχαμε όλοι διαγνώσει ότι, βασικά, το υπουργείο Πολιτισμού γκρεμίζει την ιστορική μνήμη. Δεν χρειάζεται να είσαι και Πυθία για να το δεις.

-Αντιστράτηγος, λέει, τιμητικά, ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Καλά κάνει η Κύπρος και τιμά τους νεκρούς της. Όμως ο Αυξεντίου είναι από τον θάνατό του ήδη στρατηγός του τάγματος των αγγέλων. Οσο και αν δεν υπάρχουν άγγελοι. Η λαϊκή κρίση ξέρει και τοποθετεί τους κορυφαίους στην κορυφή.

-Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, επιστήμονες αποκάλυψαν την επιφάνεια αυτού που παραδοσιακά θεωρείται ο τάφος του Ιησού Χριστού. Χτισμένος στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναό του Παναγίου Τάφου στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, ο τάφος ήταν καλυμμένος από μάρμαρο μέχρι τουλάχιστον το 1555 μ. Χ. και πιθανότατα και πολλούς αιώνες νωρίτερα.

“Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο τραβήχτηκε στην άκρη και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκο του υλικoύ από κάτω” λέει ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος που συμμετέχει στις εργασίες αποκατάστασης. “Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού”.

Μην τρελαίνεστε και μην αρχίσουμε νέα Αμφιπολιάδα. Η λέξη κλειδί είναι «παραδοσιακά». Αυτού που παραδοσιακά θεωρείται ο τάφος του Ιησού Χριστού.

Το πού βρίσκεται ο τάφος το όρισε με… κληρονομικό χάρισμα η Αγία Ελένη βοήθειά μας. Αυτή που βοήθησε τον γιο της Κωνσταντίνο να καθαρίσει τη μισή οικογένειά του.

Αρχαιολογία τότε δεν υπήρχε παρά μόνο στον Θουκυδίδη, όπου εννοείται ως εξιστόρηση προηγούμενων ιστορικών φάσεων/ γεγονότων.

Είπε λοιπόν η Αυγούστα ότι εκεί είναι ο τάφος, υποκλίθηκαν όλοι. Αιώνες πριν. Από εκεί και πέρα, το «μη ερεύνα» της Εκκλησίας Α.Ε. τα άφησε όλα όπως τη βόλευαν.

Ε,  στον 21ο αιώνα να συμμαζευτούμε λιγουλάκι. Ιδίως οι Έλληνες καθηγητές του ΕΜΠ που μετέχουν στη συντήρηση της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου. Από αρχαιολογία δεν ξέρουν. Τη διάκριση μεταξύ επιστήμης και μεταφυσικής δεν την έχουν μάθει ακόμα;

Μνήσθητί  μου κύριε. Και κυράδες.