Του Μάρκου Ψυχάρη //

Black Friday. Δηλαδή χαρούμενοι καταναλωτές μπουκάρουν σε πολυκαταστήματα  να αγοράσουν την κοψοχρονιά της χρονιάς. Νέα τηλεόραση, νέα μανταλάκια, νέο τάμπλετ, νέο νεσεσέρ, νέο κινητό, νέο πιστολάκι για μαλλιά, νέο play – station, νέα ηλεκτρική σκούπα, νέο στεγνωτήριο.

Οτιδήποτε νέο τέλος πάντων.

Κάποτε, σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης, βλέπαμε Αμερικανούς να ποδοπατούν ο ένας τον άλλο για να μπουν πρώτοι σε υπεραγορές ηλεκτρονικών ειδών. Άνθρωποι λιποθυμούσαν σε ουρές. Άλλοι πλήρωναν επαγγελματίες για να πιάσουν μια θέση μπροστά στην είσοδο τους αντ’ αυτών. Στόχος ήταν με το άνοιγμα των υπεραγορών να φτάσουν πρώτοι στις «προσφορές». Θα έπαιζαν ξύλο για μια τηλεόραση. Γυναίκες μαλλιοτραβιόντουσαν για το ποια θα κάνει δικό της ένα στεγνωτήριο. Τους λυπόμασταν για όλα αυτά. Ανυπομονούμε να έρθουμε στην θέση τους;

Η μητέρα κατανάλωση διατάζει αυτοξεφτίλα.

Processed with VSCO with m3 preset

Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η μέρα που ακολουθεί την «Ημέρα των Ευχαριστιών» (η τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη). Από το 1932 η συγκεκριμένη μέρα λογίζεται ως η αρχή της χριστουγεννιάτικης αγοραστικής περιόδου. Τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν από πολύ νωρίς. Τα τελευταία χρόνια ακόμα και  πριν ξημερώσει. Οι τιμές των αγαθών που μπορεί ν’ αγοράσει κάποιος είναι πραγματικά μικρές, σχεδόν κόστους. Η θέα ανθρώπων να μάχονται στο ποιος θα πάρει πρώτος το πρώτο αχρείαστο προϊόν που θα δει μπροστά του είναι εντυπωσιακή.

Στις Η.Π.Α., γιατί το έθιμο έρχεται από εκεί, η Μαύρη Παρασκευή δεν είναι επίσημη αργία. Πολλές όμως πολιτείες την ένεταξαν στο καλεντάρι των αργιών τους. Έτσι οι χαρούμενοι πολίτες τους έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν 4 μέρες (η ημέρα των Ευχαριστιών λογίζεται ως αργία). Στις Η.Π.Α. επίσης, τη χώρα της βαριάς, αλόγιστης,  κατανάλωσης η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η δημοφιλέστερη μέρα αγορών για τους κατοίκους της.

“Απολαύστε” το παρακάτω βίντεο. Είναι μια συλλογή Μαύρων Παρασκευών όπου καταναλωτές σε ντελίριο θέλουν να ζήσουν το όνειρο της “φτήνιας”