Στείλε μου κάτι από το Μπουένος Άιρες – «Χέρια»

Από την Αλεξάνδρα Φεφοπούλου // *

Όχι, δεν είναι καμιά σπουδαία φωτογραφία. Αν τη δει ένας φωτογράφος, θα βρει πάνω της ένα σωρό λάθη. Το κάδρο, η εστίαση, η κολόνα που ξεφυτρώνει και κρύβει το θέμα… ένα σωρό λάθη. Το σωστό σ” αυτή τη φωτογραφία είναι τα χέρια του άνδρα πάνω στη μέση της γυναίκας. Το χάδι του.

Μικροπωλητές σε μία υπαίθρια αγορά στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, στο ύψος που η calle Florida δεν έχει αποκτήσει ακόμη την εμπορική της λάμψη με τα ακριβά καταστήματα και τις φωτεινές βιτρίνες.

Από το πρωί έπρεπε να έχουν τον πάγκο τους έτοιμο. Χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά, μαντήλια… Το απόγευμα έπρεπε πάλι να τα μαζέψουν ένα-ένα με προσοχή, να αποσυναρμολογήσουν τον πάγκο και να τα φορτώσουν στο παμπάλαιο φορτηγάκι τους μέχρι το επόμενο πρωί, που έπρεπε να επαναλάβουν ευλαβικά την ίδια ρουτίνα. Κάθε μέρα.

5.Χέρια.foto

Η γυναίκα φαινόταν νευριασμένη από κάτι, ο άνδρας μάζευε τις τελευταίες σανίδες του πάγκου τους. Κι ενώ περνούσα από την απέναντι πλευρά του δρόμου και κοιτούσα προς το μέρος τους αδιάφορα, τον είδα να την πλησιάζει και να της δίνει το πιο τρυφερό χάδι, να την αγκαλιάζει και να την παρηγορεί.

Μία φωτογραφία που αποτυπώνει την αγάπη δεν χρειάζεται να είναι ροζ, ούτε ν” απεικονίζει κάποιο όμορφο ζευγάρι με φόντο κάποιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

 

* Για πολύ ή για λίγο, η Αλεξάνδρα Φεφοπούλου θα λείπει από την Αθήνα. Με τον φίλο της και μια Vespa κάνουν τον γύρο της Νότιας Αμερικής. Της ζητήσαμε να στέλνει κάθε εβδομάδα μια φωτογραφία που θα καθρεφτίζει μικρά και μεγάλα «κάτι» από τη ζωή της ταξιδεύοντας. Δέχτηκε. Άραγε πόσο μακριά μπορεί να είναι η καθημερινότητα μίας ελληνικής πόλης από τις πόλεις που η Αλεξάνδρα βλέπει σήμερα; Για περισσότερα γύρω από τα ταξίδια της Αλεξάνδρας και του Στέργιου επισκεφτείτε το ιστολόγιο:https://worldvespa.wordpress.com/