Στείλε μου κάτι από το Μπουένος Άιρες.

Από την Αλεξάνδρα Φεφοπούλου // *

Μου αρέσει να παρακολουθώ την κυριακάτικη αγορά του San Telmo. Είναι σαν να βρίσκομαι στην καρδιά του Buenos Aires. Τα χρώματα γιορτάζουν στα ρούχα που φορούν άνθρωποι, στα υφάσματα που κρέμονται απλωμένα στους πάγκους των μικροπωλητών. Ήχοι και μουσικές από κρουστά σε κάθε γωνία, μυρωδιές από empanadas, churros, arepas και κάθε είδους λιχουδιές, που μόλις ψήθηκαν και πωλούνται μέσα σε καλάθια. Από εδώ μπορώ να δω ανθρώπους: φίλους, ζευγάρια, παιδιά, ξένοι, ντόπιοι, όλων των ηλικιών. Κρατούν βεντάλιες, φωτογραφικές μηχανές, μπίρες.

1a

Κατέβηκα τη σκάλα του μικρού, παλιού σπιτιού που νοικιάζω στο κέντρο και βρέθηκα ανάμεσά τους. Όλα κινούνταν τόσο γρήγορα γύρω μου που, όχι πολύ αργότερα, άρχισα να ψάχνω με τα μάτια μου κάτι ακίνητο να κρατηθώ πάνω του για λίγο, ένα διάλειμμα. Και το βρήκα: Ένα διάλειμμα για τσιγάρο. Από τη δουλειά, από τη βόλτα, από τη σκέψη. Ένα διάλειμμα για τσιγάρο. Στη μέση του δρόμου η συνεχής ροή, στην άκρη τα απόνερα. Ακόμη και το όνομα του μαγαζιού ταίριαζε στην εικόνα: Resistencia, Αντίσταση. Όχι στο τσιγάρο βέβαια, αλλά στο συνεχές τρέξιμο για να προλάβεις κάτι που ούτε ο ίδιος δεν ξέρεις τι είναι ακριβώς. Μείνε λίγο στην άκρη να δεις κατά πού θες να πας μετά. Ένα διάλειμμα για τσιγάρο.

 

 

* Για πολύ ή για λίγο, η Αλεξάνδρα Φεφοπούλου θα λείπει από την Αθήνα. Με τον φίλο της και μια Vespa κάνουν τον γύρο της Νότιας Αμερικής. Της ζητήσαμε να στέλνει κάθε εβδομάδα μια φωτογραφία που θα καθρεφτίζει μικρά και μεγάλα «κάτι» από τη ζωή της ταξιδεύοντας. Δέχτηκε. Άραγε πόσο μακριά μπορεί να είναι η καθημερινότητα μίας ελληνικής πόλης από τις πόλεις που η Αλεξάνδρα βλέπει σήμερα; Για περισσότερα γύρω από τα ταξίδια της Αλεξάνδρας και του Στέργιου επισκεφτείτε το ιστολόγιο:https://worldvespa.wordpress.com/