Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ ηγήθηκε του οράματος που πολλοί Καταλανοί έχουν. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας απο την Ισπανία. Αυτό ήταν το σύνθημα που προέβαλε στη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα. Ο λόγος του δεν είχε σχέση με των αριστερών αποσχιστικών Καταλανικών κομμάτων που μιλούν για Ανεξαρτησία εδώ και τώρα.

Είναι παιδί μιας συντηρητικής καταλανικής ελίτ που μέχρι πρότινος μιλούσε για το θέμα της ανεξαρτησίας σε κλειστά κλαμπ της Βαρκελώνης συντροφιά με τη ζέστη φωτιάς που σιγόκαιγε σε τζάκι. Οι Καταλανοί πίστεψαν αυτό που ίσως άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν θα πίστευε. Πως το διαζύγιο από την Ισπανία θα ήταν βελούδινο. Πως αρκούσε μια εκλογική διαδικασία έτσι ώστε να ανακηρύξουν κράτος. Δεν είναι τυχαίο πως έως σήμερα ο Πουτζδεμόντ δεν είχε πει λέξη για την επόμενη, της ανεξαρτησίας, μέρα που θα ξημέρωνε στην Καταλονία. Και έχει ενδιαφέρον πως πολλοί από τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στον “αγώνα” του θεωρούσαν πως η νέα χώρα τους θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη έχοντας, για παράδειγμα, ως νόμισμα το ευρώ. Ή να μετακινείται στην Ευρώπη με ισπανικά διαβατήρια. Ο ρομαντισμός των Καταλανών γύρω από την ανεξαρτησία τους είχε τα πάντα. Κάτι από την ορμή για περισσότερη δημοκρατία και φυσικά πολλά “κάτι” για να μην απωλέσουν τη βολή που απολαμβάνουν τα δημόσια ταμεία τους. Τα έσοδα από τον τουρισμό, τη βιομηχανία, το εμπόριο. Σήμερα ο Πουτζδεμόντ ποζάρει οχι απλώς ταπεινωμένος, και μάλιστα από τον καλύτερο εχθρό που θα μπορούσε να φανταστεί, τον Ισπανό Ραχόι, αλλά κυριολεκτικά πολιτικά και ηθικά ξεπουπουλιασμένος. Ένας ηγέτης που δεν στέκεται να πολεμήσει ενάντια στον “δυνάστη” αλλά λιποψυχεί αναζητώντας καταφύγιο στο Βέλγιο. Μαζί του εκεί είναι και πέντε υπουργοί της καθαιρεμένης κυβέρνησής του.

-Λίγες ώρες νωρίτερα η γενική εισαγγελέας της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες ζητώντας τη δίωξή του για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Με τις ίδιες κατηγορίες διώκονται και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησής του,  έχουν ταξιδέψει μαζί με τον Πουτζδεμόντ στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, καθαίρεσε τον Κάρλες Πουτζδεμόντ και την τοπική κυβέρνηση και διέλυσε το κοινοβούλιο της περιφέρειας προκηρύσσοντας εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.
Βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος και των μέτρων που εγκρίθηκαν από την Ισπανική Γερουσία η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

με πληροφορίες από tvxs.gr