Casa Vicens, στη Βαρκελώνη. Δεν χτίστηκε σε κάποιον από τους πολύβουους δρόμους της πόλης την Passeig de Gràcia, την Diagonal. Θα μπορούσε όμως να έχει τη δόξα της εξωφρενικά θαλασσί Casa Batlló. Είναι το ίδιο παραισθησιογόνα όσο και εκείνη. Η Casa Vicens βρίσκεται σε ένα στενό δρόμο στη γειτoνιά της Gràcia. Αξίζει να την γλύψει το μάτι κάθε επισκέπτη της πόλης.

 

Δεν διαλέξαμε στην τύχη τα παραπάνω οικήματα. Είναι όλα έμπνευσης και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Αντόνι Γκαουντί. Με τη Σεγράδα Φαμίλια να είναι το διασημότερο υπό κατασκευή κτήριο στον κόσμο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2026 και αυτό στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια του θανάτου του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή οι επισκέπτες της Βαρκελώνης, πολλοί από αυτούς είναι και Έλληνες, θαυμάζουν τα ολοκληρωμένα κτήρια αυτού του εμπνευσμένου ανθρώπου.

© Casa Vicens, Barcelona 2016. Photo: Pol Viladoms

Η Casa Vicens είναι η πρώτη κατοικία που σχεδίασε ο Γκαουντί. Μετά από πολλά χρόνια ανακατασκευών άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό. Το έργο του Καταλανού μοντερνιστή, η απάντηση της Βαρκελώνης στο κίνημα του αρτ-νουβό χρειάστηκε κάπου πέντε χρόνια για να χτιστεί. Το 1883 ο κατασκευαστής Ντον Μανιουέλ Βισένς Μουντανέρ ζήτησε από τον Γκαουντί να του φτιάξει την παραθεριστική του κατοικία στη περιοχή της Gracia. Τότε η, σήμερα χιπ, γειτονιά ήταν ένα μικρο προαστιακό χωριό λίγο έξω από τη Βαρκελώνη. Η ολοκλήρωση του σπιτιού ήταν μια καλειδοσκοπική αρχιτεκτονική πρόταση. Έχει έντονα στοιχεία αραβικής και γοτθικής παράδοσης μπλεγμένα με τις κλασικές προτάσεις μοντερνισμού του αρχιτέκτονα. Η επιφάνεια του κτηρίου είναι γεμάτη χρώμα βασισμένη στις αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου. Ενώ πράσινα, λευκά και κρεμώδη κίτρινα πλακάκια καλύπτουν την πρόσοψή του, σχηματίζοντας μια σύνθεση οριζόντιων γραμμών στο κάτω μέρος του.

© Casa Vicens, Barcelona 2016. Photo: Pol Viladoms

Η Casa Vicens θα μπορούσε να είναι κτήριο που συναντάς σε παραμύθι. Οι Καταλανοί δεν παινεύονται άδικα για τη μοναδικότητα των κτηρίων του εμβληματικού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.