του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Η βασίλισσα της καρδιάς». Το δυνατό μελόδραμα από τη Δανία που θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου και  είναι  υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Έχει κερδίσει το βραβείο Κοινού, στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Sundance 2019 και έχει τιμηθεί ως Καλύτερη Σκανδιναβική Ταινία, στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ 2019. Σκηνοθέτης της είναι η 42χρονη Μέι Ελτούχι. Ατού της ταινίας η πρωταγωνίστριά του Τρίνε Ντίρχολμ.

Η Αν, μια επιτυχημένη και αφοσιωμένη δικηγόρος, ζει μια τέλεια ζωή με τον γιατρό σύζυγο της Πίτερ και τις δίδυμες κόρες τους. Όμως…κάτι λείπει από τη ζωή της. Όταν ο Γκουστάβ, ο παραστρατημένος γιος του άντρα της μετακομίζει ξαφνικά μαζί τους, οι φευγαλέες ματιές που ανταλλάσσουν εξελίσσονται, μοιραία, σε ένα απαγορευμένο ειδύλλιο.

Προκλητική κοινωνική ταινία από μια χώρα που έχει παράδοση στις ταινίες με τολμηρή θεματολογία

To σημείωμα σκηνοθέτη Μέι Ελτούχι : Όταν ξεκίνησα να δουλεύω την ταινία με ενδιέφερε πολύ στο πώς γεννιούνται τα οικογενειακά μυστικά, αλλά και να δω τη δυναμική των δομών εξουσίας μέσα στην οικογένεια, αλλά και την ευθύνη που πηγάζει όταν κάποιος είναι ισχυρός. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να στηριχτώ στην κεντρική ηρωίδα που έχει μια πολύ σύνθετη, και συχνά σκοτεινή ψυχολογία. Έπρεπε να σκάψω βαθιά μέσα μου για να τη σκηνοθετήσω.

Εδώ η αφήγηση είναι πολύ διαφορετική αφού οι άνθρωποι τείνουν να ρομαντικοποιούν ως ένα βαθμό τη σχέση ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γυναίκα και έναν μικρότερο άντρα, σε αντίθεση με μια σχέση ανάμεσα σε έναν μεγαλύτερο άντρα και μια μικρότερη γυναίκα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, όταν ένας θετός πατέρας κάνει σχέση με τη θετή του κόρη, αυτό είναι απλώς λάθος, ενώ όταν πρόκειται για ένα αγόρι και τη μητριά του, μοιάζει περισσότερο με γκρίζα ζώνη. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται πιο δύσκολο να πεις ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό. Θα ήθελα οι θεατές να μπουν στη θέση της ηρωίδας και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν οι ίδιοι υπό τις ίδιες συνθήκες. Ποιο δρόμο θα επέλεγαν;

Σκηνοθεσία: Μέι Ελτούχι
Με την Τρίνε Ντίρχολμ