του Παύλου Κάγιου //

«Τέλεια ομορφιά» και … τέλεια  αδιαφορία! Μπορούν να συνυπάρχουν  αυτές τα δύο ακραίες εκτιμήσεις για ένα  κινηματογραφικό φιλμ;  Στην  περίπτωση,  πάντως, του  υπερφιλόδοξου  «Loro» του Πάολο Σορεντίνο που μας  είχε δώσει την  εξαιρετική και βραβευμένη με Όσκαρ  «Τέλεια ομορφιά»  και το « Il Divo», ισχύει –ΔΥΣΤΥΧΩΣ.  Επί 2,5 ώρες που φαίνονται ατελείωτες, παρακολουθούμε τη γελιοποίηση ενός αρχηγού μεγάλου ευρωπαϊκού  κράτους, της Ιταλίας, κι ενός λαού που τον ψήφιζε γιατί «ταυτιζόταν» μαζί του! Το φιλμ στην Ιταλία είχε παιχθεί σε δύο μέρη, αλλά  στη διεθνή καριέρα του –και στη χώρα μας-   προβάλλεται ενιαίο και παρά τα καλλιγραφικά πλάνα του που είναι συνέχεια  τα ίδια, γίνεται  απίστευτα κουραστικό,  μονοδιάστατο και βαρετό.

 Ο Σορεντίνο συνεργάζεται και πάλι  με τον Τόνι Σερβίλο και είναι μοναδικός και  σπαρταριστός   ως Σίλβιο Μπερλουσκόνι.   Βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και ο σκηνοθέτης  επιστρατεύει τη μυθοπλασία για να κάνει το πορτρέτο της Ιταλίας υπό την επήρεια  αυτού του πρωθυπουργού –καραγκιόζη  καθώς μεταφέρει στο πανί σκηνές από την πολύκροτη ζωή του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, καλύπτοντας τα χρόνια μεταξύ 2006 και 2010.

Στα θετικά του φιλμ, το γεγονός ότι ο  Σορεντίνο  επιλέγει εξ’ αρχής  να μην πάρει θέση απέναντι στον διαβόητο πρωταγωνιστή, ενώ ο τίτλος –που σημαίνει «Αυτοί»- αναφέρεται σε όλους εκείνους που πλαισίωναν τον Μπερλουσκόνι τα χρόνια που καθόρισαν την Ιταλία. Η πολυτάραχη ζωή του, η πληθωρική προσωπικότητα, τα σκάνδαλα και ο διεφθαρμένος περίγυρος αποδίδονται μοναδικά .

Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο

Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Κάσια Σμούτνιακ, Κιάρα Ιέτσι