του Παύλου Θ. Κάγιου //

Πρωτοπόρος καλλιτέχνης, που με τα μοναδικά και «πρόστυχα» σκίτσα του άλλαξε παγκοσμίως τη ματιά των στρέιτ στους γκέι, ήταν ο Φινλανδός Τούκο Λαακσόεν. Και το βιογραφικό φιλμ «Tom οf Finland» (βραβείο FIPRESCI), του Ντόμε Καρουκόσκι σκιτσάρει εμπνευσμένα την αληθινή ιστορία αυτού του καλλιτέχνη που έγινε παγκοσμίως γνωστός από το ψευδώνυμό του Tom of Finland.

Μια ταινία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει. Παρακολουθούμε τον Τούκο Λαακσόνεν όταν επιστρέφει σπίτι του στο Ελσίνκι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αντιμετωπίζει την πίεση της κοινωνίας η οποία καταδιώκει τους ομοφυλόφιλους… Χωρίς να υποχωρήσει, να βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη του η οποία θα τον ταξιδέψει μέχρι την Αμερική.  Και θα γίνει άθελά του ένας από τους πιο επιδραστικούς μαχητές για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας με το ψευδώνυμο «Tom of Finland» σκιτσάροντας άγρια ερωτικά αγκαλιάσματα και σκληρές σεξουαλικές περιπτύξεις ανδρών που για δεκαετίες σόκαραν.

Ατάκες του Tom of Finland

Αξίζει να αναφέρουμε μερικά λόγια του Τούκο Λαακσόεν για τη δουλειά του: «Ξέρω ότι οι «βρώμικες» ζωγραφιές μου δεν θα φιλοξενηθούν ποτέ στο Λούβρο, αλλά θα ήταν καλό εάν – θα ήθελα να πω «όταν», αλλά καλύτερα να πω «εάν» – ο κόσμος μας μάθει να αποδέχεται όλους τους διαφορετικούς τρόπους αγάπης, τότε ίσως θα μπορούσα να έχω μια θέση σε μια από τις μικρότερες αίθουσες του Λούβρου.»

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να διασφαλίσω ότι οι άντρες που ζωγραφίζω να κάνουν σεξ είναι περήφανοι άντρες και κάνουν χαρούμενο σεξ!»

«Οι ζωγραφιές μου είναι για άντρες που μπορεί να έχουν βιώσει την καταπίεση και νιώθουν ότι έχουν αποτύχει στη ζωή τους. Θέλω να τους ενθαρρύνω. Θέλω να ενθαρρύνω αυτή τη μειονότητα, να τους πω να μην τα παρατήσουν, να είναι θετικοί για την ύπαρξή τους.»

«Αν δεν έχω στύση όσο ζωγραφίζω, τότε ξέρω ότι δεν είναι καλό.»

Το Βιογραφικό του σκηνοθέτη. Ποιος είναι ο Ντόμε Καρουκόσκι 

Ο Ντόμε Καρουκόσκι είναι από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Φινλανδίας. Το 2013 επιλέχτηκε από το περιοδικό Variety ως ένας από τους «10 σκηνοθέτες που πρέπει να προσέξεις». Οι ταινίες του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές, κέρδισαν πολλά διεθνή βραβεία και γνώρισαν εμπορική επιτυχία, με διανομή σε όλο τον κόσμο. Οι έξι ταινίες του έχουν προταθεί για βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και ήταν υποψήφιες για 33 εθνικά κινηματογραφικά βραβεία, ενώ οι τρεις κέρδισαν το Βραβείο Κοινού στη Φινλανδία. Η επόμενη ταινία του είναι μια βιογραφία για τον συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, J.R.R. Tolkien.

Σκηνοθεσία: Dome Karukoski
Ηθοποιοί: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky