του Παύλου Θ. Κάγιου //

Ποιος είναι «Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού» που υποδύεται ο Βενσάν Κασέλ στη νέα του ταινία;  Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα ο Βιντόκ – ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας – είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε.

Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές του προθέσεις, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης.

•Τον Γάλλο σούπερ ήρωα που έκανε το Παρίσι βασίλειό του υποδύεται ο ταλαντούχος Βενσάν Κασέλ. Ενσαρκώνει έναν απατεώνα, επαναστάτη και ρομαντικό ήρωα. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης. Ένας συναρπαστικός αληθινός χαρακτήρας – στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ – πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Ο Κασέλ για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να παρακολουθήσει μαθήματα «Systema», ρωσική πολεμική τέχνη η εκπαίδευση της οποίας περιλαμβάνει μάχη σώμα με σώμα, μάχη με μαχαίρια και εξάσκηση σε πυροβόλα όπλα μεταξύ άλλων. «Ο Βίντοκ είναι μοναδικός. Η ιστορία του είναι ενυπωσιακή. Παλεύει με τον εαυτό του και προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα του», δηλώνει ο Κασέλ.

Σκηνοθεσία: Ζαν Φρανσουά Ρισέ
Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Όλγα Κιριλένκο, Φρέγια Μέιβορ, Όγκουστ Ντιλ, Φαμπρίς Λουκινί, Tζέιμς Τιερέ