Στείλε μου κάτι από την Παραγουάη – «Χρώματα»

Από την Αλεξάνδρα Φεφοπούλου // *

Από την Παραγουάη δεν μπορώ να αποφασίσω τι μου άρεσε περισσότερο. Ανατρέχω στις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχω τραβήξει από αυτή τη μικρή χώρα στην καρδιά της Νότιας Αμερικής και κάθε μία είναι συνδεδεμένη με μία ανάμνηση από μία όμορφη μέρα.

Να λοιπόν πού βοηθούν οι φωτογραφίες… μετά από παραπάνω από έναν μήνα παραμονής μου εκεί, συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει κάτι βασικό, κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν μπήκα στη χώρα από τα σύνορά της με τη Βραζιλία. Στα πρώτα χιλιόμετρα μετά τη Ciudad del Este, το τροπικό κλίμα έκανε τα χρώματα της φύσης πολύ έντονα: το χώμα κατακόκκινο, τα φυτά τόσο πράσινα που ένιωθες την υγρασία των φύλλων τους να επηρεάζει την απόχρωση και την υφή τους! Βέβαια, κι ο ουρανός δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα χρώματα της γης. Ολοζώντανο μπλε και τεράστια σύννεφα σε αποχρώσεις του γκρίζου που δεν άφηναν αμφιβολία για το από πού προέρχεται η τόση υγρασία στην ατμόσφαιρα.

14.Χρώματα.foto

Στον δρόμο προς την πρωτεύουσα Ασουνσιόν, τα χωριουδάκια που συναντά κανείς είναι αναρίθμητα. Φτωχικά χωριά με χαμογελαστούς ανθρώπους που μοιάζει να έχουν σαν κύριο μέλημά τους να συναγωνιστούν τα χρώματα της φύσης. Έξω από σχεδόν κάθε καλύβα μία χρωματιστή μπουγάδα απλωμένη να στεγνώσει. Πινακίδες καταστημάτων ζωγραφισμένες στο χέρι με όσο πιο έντονα χρώματα γίνεται και παιδιά να γυρνούν από το σχολείο τους φορώντας τις ολόλευκες στολές τους! Ακόμη και οι μπανάνες και τα μανταρίνια που πουλούσαν σε πάγκους έμοιαζαν να είναι χρωματισμένα για να μην μπορεί κανείς να τα αγνοήσει περνώντας και να σταματήσει να αγοράσει.

Όχι, σίγουρα δεν μπορώ να αποφασίσω τι μου άρεσε περισσότερο…

 

 

* Για πολύ ή για λίγο, η Αλεξάνδρα Φεφοπούλου θα λείπει από την Αθήνα. Με τον φίλο της και μια Vespa κάνουν τον γύρο της Νότιας Αμερικής. Της ζητήσαμε να στέλνει κάθε εβδομάδα μια φωτογραφία που θα καθρεφτίζει μικρά και μεγάλα «κάτι» από τη ζωή της ταξιδεύοντας. Δέχτηκε. Άραγε πόσο μακριά μπορεί να είναι η καθημερινότητα μίας ελληνικής πόλης από τις πόλεις που η Αλεξάνδρα βλέπει σήμερα; Για περισσότερα γύρω από τα ταξίδια της Αλεξάνδρας και του Στέργιου επισκεφτείτε το ιστολόγιο:https://worldvespa.wordpress.com/