Το Figueras στην Καταλονία είναι διάσημο για έναν λόγο. Φιλοξενεί το Μουσείο του Salvador Dali. Καθόλου αναπάντεχο, είναι η κυρίαρχη τουριστική ατραξιόν μιας πόλης που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις βαρετή.  Όσοι έχουν επισκεφθεί το μουσείο έρχονται σε επαφή με έναν άνθρωπο που η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είχε όρια. Ο Νταλί ήταν μια ιδιοφυία ικανή να βυθίσει κάθε θεατή της δουλειάς του σε ένα σύμπαν που στεκόταν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

sal-11

Ο Νταλί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του υπερρεαλισμού. Δημιουργούσε εντυπωσιακές και περίεργες εικόνες. Πολλοί λένε πως η δουλειά του ήταν μια ακραία εξέλιξη της επιρροής που άσκησε στο στυλ του η αναγεννησιακή τέχνη.

-Στη διάρκεια της καριέρας του αυτός ο μοναδικός άνθρωπος άνοιξε διάλογο με πολλούς καλλιτέχνες. Ενώ στη διάρκεια της ζωής του φρόντισε να παίξει με την εκκεντρικότητα. Σπάνιο το λες. Το έκανε με τους δικούς του όρους.  Ήταν προκλητικός. Κυκλοφορούσε με την αυτοπεποίθηση ανθρώπου που στο πέρασμα του θα σαγήνευε τους πάντες. Από τους πρώτους καβγάδες που είχε με τους καθηγητές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, ως το φινάλε της ζωής του με δηλώσεις όπως «Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε έναν τρελό και σε μένα είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός», ο Νταλί παρουσίαζε τον εαυτό του ως φαινόμενο της τέχνης.

-Κάθε φορά που μπαίνουμε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στρέφουμε το βλέμμα μας στον πίνακα αναχωρήσεων. Όταν βλέπουμε το όνομα «Βαρκελώνη» σκεφτόμαστε πως μια επίσκεψη σ’ αυτή την εντυπωσιακή πόλη δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στην γειτονική πόλη Φιγκέρας. Στο «Μουσείο Dali» δηλαδή.

sal-12

Θεωρητική απορία 1

-Θα κάνατε τα πάντα για να κερδίσετε ένα βραβείο;

-Μα προφανώς και όχι. Πιστεύετε πως ένα βραβείο, μια αναγνώριση ή ένας επίσημος τίτλος σας χρήζει αυτόματα καλλίτερο; Ακόμα και αν είστε καλός, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καλλιτεχνικές σας δυνατότητες.

 

2-sal

Θεωρητική απορία 2

Το σημαντικό είναι αυτό που έχει νόημα για εσάς;

O καλλητέχνης δεν κάνει χάρες. Παίζει με τον χώρο. Χρησιμοποιεί νέα υλικά. Κάνει τα πάντα για να σφυρηλατήσει μια προσωπικότητα που τον ορίζει αναντικατάστατο.

 

sal-6

Θεωρητική απορία 3

Κάντε κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Το αντέχετε; 

Εξατομικεύστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε. Ο Νταλί είχε παραμορφώσει την Cadillac του. Και στο προσκεφάλι του, στο σπίτι του στο Καδακές (χωριό και τόπο διαμονής του στην Βόρειο Ανατολική Καταλονία), είχε το λογότυπο της φίρμας ελαστικών Pirelli. Εννοείται πως δεν είναι δυνατό να κάνετε κάτι παρόμοιο, αλλά δοκιμάστε τη συνταγή. Το διαφορετικό μπορεί να γίνει ο παράδεισος σας.

 

sal-3

Θεωρητική απορία 4

Έχετε το θάρρος να δείξετε την αγάπη σας;

Για εκείνον η σύντροφος και μούσα του, Γκαλά, δεν ήταν απλώς μια γυναίκα που αγάπησε πολύ. Ήταν ένας προορισμός αγάπης. Δεν είναι πως συμβίωσε μαζί της στην εκκεντρική και περίσσιας χλιδής βίλα του. Την εξύψωσε κυριολεκτικά απεικονίζοντάς την σε έργα του. Ένα από αυτά ονομάστηκε «Γυμνή Gala με θέα στη Θάλασσα».

 

sal-7

Θεωρητική απορία 5

Αν είσαι τρελός θα το κρύψεις;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποκλίνεσαι στην ομαλότητα. Για τον Νταλί κάθε αντικείμενο που δημιούργησε, κάθε έργο που σκέφτηκε, ήταν μια ευκαιρία παρουσίασης της τρέλας του. Απλά αυτό.

 

sal-9

Θεωρητική απορία 6

Μπορείς να δημιουργήσεις δικούς σου κανόνες;

Ο Νταλί έσπασε πολλούς κανόνες, όχι μόνο στην τέχνη, αλλά στην ίδια του τη ζωή. Πολλά από τα έργα του μπορούν να γίνουν λαμπρά παραδείγματα συντριβής κανόνων της τέχνης αλλά και του πουριτανισμού.

 

sal-5

Θεωρητική απορία 7

Υπάρχουν όρια; 

Αν έχετε εφευρετικότητα και δημιουργικότητα ένα ολόκληρο σύμπαν μπορεί να απλωθεί μπροστά σας. Ο Νταλί σχεδίαζε διαρκώς. Δεν περιορίστηκε μόνο σε ένα θέμα ή μια μορφή τέχνης. Θα ήταν κουτό αν το έκανε αυτό. Έτσι δεν είναι;

 

sal-4

Θεωρητική απορία 8

Είστε ικανοί να αάθετε τα πάντα γύρω από το πώς θα πουλήσετε;

Ο Νταλί σχεδίασε πολλά εμπορικά σχήματα. Και το κωμικά παράδοξο είναι πως μεγάλες εταιρείες δέχτηκαν να εμπιστευτούν την τρέλα του. Το αστείο είναι πως όλες οι φίρμες που τον εμπιστεύτηκαν δεν έκαναν λάθος. Κέρδισαν πολλά από τη δουλειά του.

 

sal-8

Θεωρητική απορία 9

Είστε περήφανοι για τις ρίζες σας;

Το Teatro Museo Dalí βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία που βαπτίστηκε. Ήταν δική του επιλογή.