Του Μάρκου Ψυχάρη //

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τον τρανσεξουαλισμό ψυχική ασθένεια. Η Δανία αποφάσισε να κινηθεί μόνη της. Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τους ανθρώπους που ταυτίζονται με το ένα ή το άλλο φύλο (αρσενικό ή θηλυκό) ως μη ψυχικά ασθενείς. Το Υπουργείο Υγείας της Δανίας δεν συμφωνεί με τις «ταξινομήσεις» του παραπάνω παγκόσμιου οργανισμού. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, για την χώρα οι τρανσέξουλ δεν είναι ψυχικά ασθενείς.

Ο Møller Flemming είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Δήλωσε: “Έχουμε προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα καταγραφής των διαγνώσεων από το 2014. Έχουμε, επίσης, χάσει την υπομονή μας. Πρέπει να προχωρήσουμε βασιζόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τον τρανσεξουαλισμό ψυχική ασθένεια, λανθάνουσα συμπεριφορά. Ακόμα και αυτοί που θέλησαν να πάρουν ιατρικές συμβουλές γύρω από το θέμα αρνήθηκαν να δεχτούν υγειονομική περίθαλψη όταν διάβασαν περισσότερα γύρω από την επίσημη ιατρική διάγνωση που τους έγινε».

Η Δανία είχε ήδη προειδοποιήσει πως θα κινούνταν μόνη της αλλάζοντας τη νομοθεσία γύρω από το παραπάνω θέμα. Είναι μια χώρα που πρωτοπορεί.

Ο Møller μετάφερε με αυτοπεποίθηση την άποψη του Δανικού κράτους γύρω από το επίμαχο θέμα: «Η πολιτεία πρέπει να βλέπει τους τρανσέξουαλ με διαφορετικό τρόπο. Οι ιατρικές γνωματεύσεις και διαγνώσεις πρέπει να είναι ουδέτερες γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου».

– Η υπουργός υγείας της χώρας Sophie Lohde δήλωσε στα Μ.Μ.Επικοινωνίας  πως:  «Αυτή είναι μια μοναδική πράξη». Το “μοναδική” αναφέρεται στη μοναδικότητα της Δανίας να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά την αφαίρεση της ταξινόμησης της τρανσεξουαλικότητας ως διαταραχή.

-Ο πρόεδρος της LGBT κοινότητας της Δανίας Soren Laursen χαιρέτησε την απόφαση της Δανικής κυβέρνησης λέγοντας: «Επιτέλους εξαλείφουμε ένα στίγμα που υπήρχε στο σύστημα υγείας της χώρας».

tran1

Πηγή φωτο. Bauducco Studio