Ο Ντανιέλ Μελίνγκο τα έχει δει όλα. Δεν ήταν πάντα ο μποέμ μοναχικός τροβαδούρος του τάνγκο. Δεν ήταν πάντα εκείνος που θα ανέβει στη σκηνή του Half – Note από Σάββατο 18 έως Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Η ζωή του έχει πολλά από την τρικυμία των μουσικών ειδών που υπηρέτησε. Έζησε την ποπ δόξα στα βάθη της δεκαετίας του 1980 παίζοντας σαξόφωνο στους απόλυτα πετυχημένους, στη Λατινική Αμερική, Los Abuelos de la Nada. Έχει συνεργαστεί με τον Milton Nasimiento. Εχει πάρει μέρος στο έγχρωμο ντελίριο του New Wave συμμετέχοντας στους Los Twist. Ο έξοχος Αργεντίνος μουσικός με την πικρή φωνή, τη λάμψη στα μάτια έχει ποσοστά ελληνικής ρίζας στο “αίμα” του. Ούτε και ο ίδιος γνωρίζει από ποιο μέρος της Ελλάδας ο εμιγκρέ παππούς του έφυγε για να καταλήξει στην Αργεντινή. Έχει ακουστεί πως ήταν η Θεσσαλονίκη. Έχει ακουστεί η Ζάκυνθος. Ο Μελίνγκο, εκτός των άλλων, τα τελευταία ψάχνει ποια είναι η γωνία ελληνικής γης που οφείλει μέρος της καταγωγής του.

Ο Ντανιέλ Μελίνγκο, ίσως o πιο ριζοσπαστικός τροβαδούρος της Λατινικής Αμερικής με τη βαθιά φωνή και την εναλλακτική προσέγγιση στο tango, επιστρέφει στην Ελλάδα. Σαν θαυματοποιός, βγαλμένος από νουβέλα του Μπόρχες, ο πολυτάλαντος τραγουδοποιός, ηθοποιός και κλαρινετίστας παρουσιάζει τη νέα – βραβευμένη με τα βραβεία Gardel – δουλειά του “Anda”.

Ο Ντανιέλ Μελίνγκο είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που προέρχεται από την παράδοση του αργεντίνικου tango. Μία παράδοση που την βιώνει τόσο βαθιά και τόσο απόλυτα ώστε η αγάπη του γι’ αυτήν τον καθιστά ικανό να την ανατρέπει, να τη μετουσιώνει αλλά και να ταυτίζεται μαζί της με έναν ανεπανάληπτο τρόπο. Αυτή είναι στην ουσία η τέχνη του που, τις περισσότερες φορές, μετατρέπει την ερωτική ιεροτελεστία του τάνγκο σε αισθητική κωμωδία – ή σε φελινικό δράμα! Ηθοποιός και τραγουδιστής με εντυπωσιακή φωνή, κυρίως, αλλά και καλός κλαρινετίστας, αντλεί στοιχεία μέσα από ένα ευρύ φάσμα μουσικών και πολιτισμικών πηγών κι επιδράσεων, δίνοντάς μας πάντα κάτι καινούριο. Αυτή τη φορά έρχεται με το καινούριο του αριστούργημα “Anda”, που μοιάζει σαν μια σειρά από εικόνες που βγαίνουν από κάποιο έργο του Fellini ή σαν σκηνές βγαλμένες από την εποχή του μπαρόκ – όμως κρατάει απόλυτα την αισθητική και τη μορφολογία του tango και της Αργεντίνικης κουλτούρας. Το κλασικό tango του Gardel, από την εποχή του μεσοπολέμου, εδώ μπαίνει σ’ ένα σύγχρονο πλαίσιο έντεχνου rock ή αρτίστικης jazz κι απομακρύνεται από κάθε έννοια φολκλόρ. Εμπλουτίζεται παράλληλα με ανατρεπτικό χιούμορ και κάποιες δόσεις… τρέλας, ενώ ο Melingo αγκαλιάζει τόσο τον Erik Satie όσο και τον Serge Gainsbourg, από μια ρεμπέτικη πλευρά ή ματιά, δίνοντάς μας ακόμα μιαν απρόβλεπτη, αλλά συγκινητική και (κωμικο) τραγική όψη της τέχνης του.

Ντανιέλ Μελίνγκο πληροφορίες των εμφανίσεων του στην Αθήνα

Σάββατο 18 έως Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σάβ.: 22.30, Κυρ., Δευτ. & Τρί. : 21.30

Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)

*** την Τρίτη 21/11 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες
για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

Προπώληση: viva.gr, 11 876, artinfo.gr, Media Markt, Seven Spots,
Reload Stores, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310