Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μπρένταν Πέρι θέλησε να μάθει περισσότερα για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα, η ελληνική μυθολογία υπήρξε μέρος της – όχι μόνο – μουσικολογικής έρευνάς του. Το τελευταίο άλμπουμ του μουσικού ντουέτου που έχει με την τραγουδίστρια Λίζα Τζέραρντ, Dead Can Dance, έχει τον τίτλο “Dionysus”. Ο Πέρι έχει δηλώσει: “H Διονυσιακή κατάσταση είναι μια υποσυνείδητη, ασυνείδητη ενέργεια, η οποία είναι μέρος της φύσης. ”

•Οι Dead Can Dance θα εμφανιστούν την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την 1η Ιουλίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια για τη συναυλία της Αθήνας έχουν γίνει ανάρπαστα. Πιθανώς την ώρα που διαβάζετε αυτές της γραμμές να έχουν εξαντληθεί.

Το Αυστραλιανό ντουέτο των Dead Can Dance είχε πάντα τη δική του αντίληψη γύρω από τη μουσική και την εξέλιξή της. Υπήρξε μέρος του σκοτεινού ήχου που ακούστηκε από τη δισκογραφική εταιρεία-θρύλο για την post – punk σκηνή, 4AD. Και μαζί με συγκροτήματα και καλλιτέχνες σαν τους Cocteau Twins, τη μουσική κολεκτίβα This Mortal Coil παρουσίασαν μια μουσική άποψη λιγότερο θορυβώδη, περισσότερο εσωστρεφή, περισσότερο “παγκόσμια” σε ένα κοινό που έβγαινε από τη μουσική επανάσταση της βρετανικής πανκ – ροκ σκηνής.

Οι Dead Can Dance κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ το 1984. Και στο διάβα του χρόνου στο σήμερα ηχογραφούσαν μουσική μόνο όταν είχαν κάτι πραγματικό να προτείνουν. Η καλλιτεχνική τους συνέπεια ήταν διαχρονικά αδιαπραγμάτευτη.

Στη διάρκεια του σαραντάχρονου ταξιδιού τους, το αγαπημένο συγκρότημα από την Αυστραλία, έγινε γνωστό για τον ξεχωριστό του ήχο, που δημιουργεί ηχητικά τοπία με μαγευτική μεγαλοπρέπεια. Εμπνέεται από τη φύση και τις τοπικές μουσικές, από τους σαμάνους της Αφρικής μέχρι τους Κέλτες, αναδεικνύει τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης – ιδιαίτερα τη μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης – και συνδυάζει την ατμόσφαιρα της ambient pop και των world beat, με τους ψαλμούς και την art rock. Η δημοφιλία των Dead Can Dance ουσιαστικά γέννησε το μουσικό ρεύμα που αργότερα ονομάστηκε «world music» και σημείωσε ευρύτατη επιτυχία, ξυπνώντας το ενδιαφέρον για ένα απόμακρο και πρωτογενές μουσικό σύμπαν.

Dead Can Dance με μπουζούκι στη σκηνή

Οι Dead Can Dance στις συναυλίες τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν ένα πολύ ξεχωριστό set list. Το θρυλικό δίδυμο των Μπρένταν Πέρι και Λίζα Τζέραρντ θα συμπεριλάβει κομμάτια που δεν έχει παίξει ποτέ ξανά ζωντανά στη σκηνή, αλλά και κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας του, που τώρα θα τα ερμηνεύσει με νέες μουσικές φόρμες, δίνοντας την ευκαιρία και στους νεότερους φίλους του να μυηθούν στον κόσμο τους.

Ο Πέρι δηλώνει: “H μουσική μας δεν συμμορφώνεται με κανένα συγκεκριμένο στυλ. Φιλτράρουμε έντονα τις επιρροές μας. Είτε προέρχονται από ιστορικές μουσικές είτε από περιφερειακούς ήχους. Αυτή η πράξη είναι ένας γάμος και μια γιορτή. Είτε είναι παραδοσιακές, είτε σύγχρονες τις δεχόμαστε, τις εξελίσσουμε”.

Ο Dead Can Dance σχηματίστηκαν στη Μελβούρνη το 1980. Τότε η τραγουδίστρια Λίζα Τζέραρντ ήταν μολις 16 ετών και ο Πέρι 19. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Λονδίνο όπου ηχογράφησαν και το δισκογραφικό τους ντεμπούτο. Άλμπουμ τους όπως Within the Realm of a Dying Sun ( 1987) και The Serpent’s Egg (1988) άπλωσαν το μουσικό τους γούστο στις μουσικές του κόσμου. Το έκτο άλμπουμ του ντουέτου, Into the Labyrinth, μια κυκλοφορία του 1993, κατάφερε πωλήσεις 500.000 αντιτύπων κάνοντας την ατμοσφαιρική μουσική είδος πρώτης ανάγκης σε μια γενιά ανθρώπων που ως εκείνη τη στιγμή ίσως δεν την είχε ακουμπήσει.

•Οι Dead Can Dance διαλύθηκαν το 1998. Επανασυνδέθηκαν για περιορισμένο διάστημα το 2005. Διαλύθηκαν ξανά για να επιστρέψουν το 2011.

Για αγορά των ελάχιστων εισιτηρίων που έχουν απομείνει προς πώληση ψάξτε εδώ

δίκτυο ticketmaster.gr 
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938 112 (Δευτ. – Κυρ.: 09:00 – 21:00)
Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)
Public Stores