Κάτι δεν πάει καλά. Σιγά καλέ που αυτό που δεν πάει καλά είναι μόνο ένα κάτι. Το «κάτι» συνήθως είναι το «μικρό» που λείπει για να ολοκληρώσεις κάτι μεγάλο. Είναι σαν  παιχνίδι με τον χρόνο να καταφέρεις να δείξεις σε 100 λέξεις το παρακάτω θέμα. Δεν είναι απλώς το κάτι που δεν πάει καλά. Είναι η ίδια μας η ζωή. Η γη που παραλάβαμε δεν θα είναι ίδια με τη γη που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας.

Το κλίμα αλλάζει. Σιγά το νέο. Σιγά το νέο; Σου έχουν ξαναπεί πως το κλίμα αλλάζει αλλά δεν έχεις ακόμα πειστεί πως και η ζωή σου αλλάζει μαζί του. Στις αρχές του 20ου αιώνα όταν καταφέραμε, οι άνθρωποι, να φωτογραφίσουμε τους παγετώνες της Αρκτικής, σταθήκαμε έκθαμβοι στο μεγαλείο τους. Εκείνοι ρύθμιζαν την ισορροπία της γης. Εμείς την ανισορροπία της. Μέσα σε 100 χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε το κλίμα. Το πετρέλαιο μπήκε στη ζωή μας. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση μετατράπηκε σε εφιάλτη. Οι πανύψηλοι παγετώνες είναι πλέον παρελθόν. Μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά χωρίς αυτούς;

O Σουηδός φωτορεπόρτερ, Christian Åslund, εισχώρησε εκεί που κάποτε βρίσκονταν οι παγετώνες της Νορβηγίας. Φωτογράφισε συγκεκριμένες τοποθεσίες και μετά συνέκρινε το παρελθόν τους αναζητώντας εικόνες από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο. Οι διαφορές ανάμεσα στο χτες και το σήμερα συγκλονίζουν.

Πολλοί μιλούν για το θαύμα της Νορβηγικής οικονομίας. Λίγοι αναφέρουν τις πηγές του. Οι εξορύξεις πετρελαίου φέρνουν χρήμα. Όμως ποιο είναι το τίμημα του χρήματος

1.Και βλέπουμε τους τεράστιους παγετώνες φωτογραφημένους στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα απλώς είναι σαν να βλέπουμε χιονισμένες βουνοκορφές κάπου στην κεντρική Ευρώπη.

1-ice

 

2.Βρείτε αυτό που λείπει στη φωτογραφία.

2-ice

 

3.Είμαστε στον 21ο αιώνα. Η αλλαγή του κλίματος σύντομα δεν θα είναι κουβέντα σε στρογγυλά τραπέζια όπου απόψεις θα συγκρούονται. Πρέπει να συμφωνήσουμε πως ο κόσμος αλλάζει. Πως θα υποστούμε συνέπειες για τα έργα μας.

3

 

4.Η φύση μπορεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Και το χιόνι είναι στοιχείο της ζωής μας. Εδώ το βλέπουμε να φθίνει.

5-ice

 

5.Η επίθεση των ανθρώπων στη φύση αλλάζει το τοπίο της.

6

 

6.Την θέση των πάγων έχουν πάρει τα βουνά και το νερό.

4-ice

 

7.Ο 20ος αιώνας και ο 21ος είναι απλά παρονυχίδες στο σώμα, την ηλικία της γης. Χρειαστήκαμε μόλις δύο εκατονταετίες για να παραμορφώσουμε την εικόνα της.

7-ice

 

πηγή http://www.christian.se/