Depeche Mode. Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Ανακαλύπτουμε κάποιους από τους λόγους που αυτή η μπάντα είναι απαραίτητη. Το συγκρότημα που έβαλε την electro pop στο μουσικό λεξιλόγιο δημιουργήθηκε στο Basildon του Έσσεξ το 1980. Ως σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ. Έχει γίνει αντικείμενο λατρείας και έμπνευσης για μια σειρά είδη μουσικής.

Ο Dave Gahan το 1980. Οι Depeche Mode είναι ήδη συγκρότημα. Έχει όνειρα για καριέρα στην ποπ μουσική. Δεν ξέρει τι τον περιμένει.

Η μπάντα το 1981 με τον Vince Clarke στη σύνθεσή της

“Φωτογράφισα τους Depeche Mode μετά την αποχώρηση του βασικού τους συνθέτη Vince Clark και την αντικατάστασή του από τον οργανίστα Alan Wilder. Το συγκρότημα είναι μόλις δύο χρόνια ενεργό. Δν έχει τσαρτ επιτυχία στη Βρετανία και την Ευρώπη. Είναι από τα λίγα μουσικά σχήματα που έδωσαν ταυτότητα σε αυτό που ονομάστηκε New Wave. Εκείνη την ηλιόλουστη μέρα τους ζήτησα να σταθούν ανάμεσα σε κάτι δέντρα. Θυμάμαι πως τα μέλη της μπάντας είχαν μαζί τους μια κάμερα και βιντεοσκοπούσαν ο ένας τον άλλον. Ήταν ένα παιχνίδι που απολάμβαναν. Στους Depeche Mode άρεσε να φωτογραφίζονται. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γυρίσει τόσα πολλά ντοκιμαντέρ για τις περιοδείες τους.” David Corio Σεπτέμβρης του 1982

Οι Depeche Mode το 1982

-To 1984 οι Depeche Mode ήδη ήταν μια μπάντα 4 ετών. Κανένας δεν περίμενε να αντέξουν τόσο. Πολλοί τους έβλεπαν σαν μπάντα της εβδομάδας. Εκείνος που πραγματικά ήταν έκπληκτος με την ανθεκτικότητά τους στον χρόνο ήταν….ο λογιστής τους. Το 2009 o οργανίστας Andriew Fletcher είπε: “Για να είμαι ακριβής ήμασταν μια boy band. Όταν φτιάξαμε το συγκρότημα ήμασταν παιδιά. Όταν συναντήσαμε τον λογιστή μας εκείνος είχε φτιάξει ένα οικονομικό πλάνο για 3 χρόνια. Είχε κάνει την ίδια δουλειά για πολλά γκρουπ και τα 3 χρόνια ήταν ο μέσος όρος της ζωής τους. Ξεχάσαμε να του πούμε να βάλει και ένα μηδενικό στο 3 που σας είπα πριν”.

Οι Depeche Mode το 1984

-Στις 18 Ιουνίου 1998 οι Depeche Mode έδωσαν την 101η συναυλία τους στο πλαίσιο της περιοδείας Μusic For The Masses. Εμφανίστηκαν μπροστά σε 65.000 οπαδούς τους στο διάσημο Rose Bowl στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

1998. Martin Gore και Andrew Fletcher πριν από την εμφάνιση στην στο Rose Bowl

 

1990. Οι Depeche Mode φωτογραφημένοι από τον Ολλανδό μετρ στη μουσική εικόνα Anton Corbijn

1 Ιουλίου 1995 – Η αποχώρηση του οργανίστα Alan Wilder.

“Λόγω της αυξημένης απογοήτευσης και τις συνθήκες δουλειάς εντός του συγκροτήματος με πολλή λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από τους Depeche Mode. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Από το 1982, τη χρονιά που μπήκα στο συγκρότημα, έδωσα όλη μου την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση που διέθετα. Τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας θα έχουν για πάντα τη στήριξή μου και τις καλύτερες ευχές μου τόσο ως γκρουπ όσο και σε προσωπικό επίπεδο.”

Αύγουστος 1996. Ο τραγουδιστής Dave Gahan είχε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Στις 17 του, παραπάνω, μήνα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Οι φήμες για διάλυση των Depeche Mode φουντώνουν.

Depeche Mode 1996

 

Τον Απρίλιο του 2001 ο Dave Gahan εμφανώς ξανανιωμένος αναλύει τον λόγο που τον νέο άλμπουμ των Depeche Mode έχει τον τίλο “Exciter”. “Θέλαμε να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ που θα είχε έναν αυθεντικά αισιόδοξο τίτλο. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως λανσάρουμε το ίδιο σκοτεινό τοπίο με τους  Leonard Cohen και  Morrissey. Δεν συμφωνώ. Νομίζω πως είναι καλό οι τίτλοι των άλμπουμ μας να βγάζουν ζωτικότητα. Αυτό είναι ένα στιλ που μας αρέσει πολύ”

-Στις 11 Ιουνίου 2003 ο Dave Gahan δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει το γκρουπ αν δεν αναλάβει μεγαλύτερο μέρος στο συνθετικό κομμάτι. Ο Gahan κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ την ίδια χρονιά “Paper Monsters”. Την ίδια περίοδο δήλωσε: “O Martin Gore πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατικός αν θέλει οι Depeche Mode να έχουν μέλλον.”

Η μπάντα το 2005

 

Οι Depeche Mode σήμερα.